donderdag 31 december 2020

Van smerig lekker drankje tot crisiskookboek

Servies, design, bier, wijn en gedistilleerd, koffie en thee, keukenapparatuur, kookboeken, horecabeurzen, snacks, verlichting, apps, terrasmeubilair, zeewier, kruiden, kluisjes, musea, reserveringssystemen, menukaarten, vuurkorven. Je kunt het zo gek niet bedenken. Honderden producten heb ik in ruim 8,5 jaar beschreven op mijn site Lukkezen Horeca Productnieuws. Alle producten zijn me bij gebleven, maar voor deze laatste blog selecteerde ik er enkele uit de periode 2012 tot en met 2020.

2012

Smerig lekker

Op 18 juni 2012 startte ik mijn website Lukkezen Horeca Productnieuws. Het eerste item ging over de Zwarte Cross die toen voor de deur stond en als eerste festival van Nederland een drankje in eigen beheer ontwikkelde: Nozem Oil. Een energydrink (10% alcohol) gemaakt van verschillende citrusvruchten en chili. Het wordt gepresenteerd als een race olie; mengsmering voor lichaam en geest. De slogans: ‘Smerig lekker’ en ‘De turbo van jouw feest’. Een originele benadering, zoals alles wat de mannen van de Zwarte Cross cq De Feestfabriek doen! Nozem Oil zit in een stoere 1 liter-verpakking in de vorm van een fles motorolie en de shooter is een klein olieflesje. Inmiddels overal verkrijgbaar, in de supermarkt en in de horecagroothandel, en uiteraard op héél véél festivals. 

Koffiebier

In 2012 kreeg het artikel ‘Bier met de geur en smaak van koffie’ de meeste pageviews. Broeder Jacob double Espresso is het eerste Belgische bier dat met echte koffie is gebrouwen. Voor dit bier zijn koffiebonen uit Guatemala gebruikt. Naast de koffiearoma's zit er ook een tint van cacao in het bier. Oftewel, een bier met karakter, maar toch met fruitige tonen. Het is 7,7 graden sterk, zoals de Belgen zo mooi zeggen. Het bier is een idee van twee Belgische broers. De een heeft een bierbrouwerij, de ander een koffiebranderij. Zet ze bij elkaar. En wat krijg je? Koffiebier. Voor kroeg en koffiebar! Een mooi verhaal.

2013

Smartphone opladen

De Chargebar was het product dat in 2013 de meeste pageviews had: de locker voor het veilig opbergen en opladen van je smartphone. Een vingerafdruk is genoeg om het luikje in de ‘automatiek’ open te trekken. Ideaal voor grote evenementen, beurzen en festivals.
In 2013 nog een noviteit, daarna dook er elk jaar wel een variant op, zoals de Implug in 2014. Hufterproof en voorzien van dimbare ledverlichting. Ook kwamen er mooie design opladers voor aan de restauranttafel, de PhoneBob bijvoorbeeld. Allemaal extra service voor horecagasten en uitgaanspubliek, die in afwachting van hun opgeladen smartphone voor omzet zorgen.Badderen in de HotTug 

Een geinige innovatie uit 2013 is de HotTug. Een kruising tussen een hot tub en een sloep voor maximaal acht personen. Of met zijn tweeën romantisch dobberen in warm water op een koud meer. Heel relaxed! Als de HotTug gevuld is, scheidt alleen een smalle rand je van het water waarin je vaart. Een houtgestookte onderwaterkachel brengt de 2.000 liter water die de HotTug kan bevatten, in een paar uur op een aangename 38º Celcius. Standaard wordt de badboot aangedreven met een geïntegreerde elektrische en fluisterstille motor.
De Hot Tug vaart o.a. in de wateren van Friesland en Rotterdam, en ook in het buitenland. Horecabedrijven of wellnesscentra aan het water verhuren hem aan recreanten. Bedenker en maker Frank de Bruijn: ,,Er zit wel wat verloop in de ondernemers, maar er komen er steeds meer bij.’’ Het unieke aan de HotTug, ten opzichte van een zwembad, is dat elk groepje mensen haar eigen schone badwater krijgt. In coronatijd kan de Hot Tug gewoon verhuurd worden, met uiteraard maatregelen omtrent de hygiëne.

 

Energiezuinig

2013 eindigde met de kerstboomverlichting Fairybell. Toen gloednieuw, nu verlichten de Fairybells het hele land in de winter. Deze wordt geleverd met een lichtgewicht fiberglas mast en een grondpin, zodat hij snel overal neergezet kan worden. De boom wordt opgezet in een driehoekige vorm, door de drie banden in de grond vast te maken. Honderden – en hoe hoger de boom – zelfs duizenden energiezuinige ledlampjes zijn aan de banden bevestigd. De all-in lichtboom is simpel te plaatsen. Je takelt hem vanuit de doos zo omhoog. Uiteraard is hij volledig weerbestendig. De mast is deelbaar en dus compact op te bergen. Leverbaar in vele varianten en afmetingen. Fairybell is een zelf ontwikkeld product mét wereldwijd patent van Hemsson BV, het bedrijf van Hems Achterhuis uit Twente. Een succesverhaal!

 

2014

Eierbal en croquette

In 2014 beschreef ik twee snacks. Als eerste de Eierbal, die ik in februari van dat jaar proefde op de HorecaEvenTT in Assen. Héérlijk. Helemaal geen noviteit, want de Eierbal is al decennia een klassieker in het noorden van het land, maar redelijk onbekend in de rest van Nederland. De frituursnack bestaat uit een hardgekookt ei met daaromheen een laagje kruidige ragout, omhuld door een paneerlaag. Als je als cafetaria in Groningen de eierbal niet in het assortiment hebt, kost je dat geheid 20 procent van de omzet, zo wordt gezegd. De Groninger eierbal kwam in 2017 zelfs op de nationale lijst met Immaterieel Erfgoed te staan.
In Limburg zal de snack niet onbekend zijn. Want wat de eierbal voor het noorden van het land is, is het friet-ei voor het zuiden. Een vergelijkbaar product, maar dan met een half ei. Het verschilt per verkooppunt wat men onder een friet-ei verstaat.
 

Eierbal. ©Foto: Ton van Vliet

Een kroket is een kroket, maar een kroket op stand noemen we een croquette. En die vinden we behalve bij Van Dobben bij de Heeren van Loosdrecht. Die ‘Heeren’, dat zijn Jan Lagrouw en George Herschbach, de initiatiefnemers ofwel de croquetteurs. Begin juni 2014 introduceerden ze in Loosdrecht en wijde omgeving hun snackassortiment, o.a. bestaande uit het Madammeke en het Borrelheertje. Het aanbod is inmiddels flink uitgebreid, ook met vegan-producten. De snacks zijn gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. De heren voegen minder zout toe, maar werken met natuurlijke zoutvervangers om de producten hoger op smaak te brengen. In coronatijd startten ze een thuisbezorgservice.

Allergenenwet

Maar de meeste aandacht van bezoekers op de site ging in 2014 uit naar twee artikelen over de Allergenenwet, die op 13 december 2014 in de Europese Unie inging. Horecaondernemers en organisaties die voedsel of drank bereiden voor consumenten zijn vanaf dan verplicht om allergeneninformatie over onverpakte producten te verstrekken aan gasten. De invoering van de wet had heel wat voeten in de aarde en betekende een enorme omslag in de bedrijfsvoering. Inmiddels is de Allergenenwet ook helemaal ingeburgerd in de horeca.
Wat zijn allergenen ook al weer? Stoffen in voeding die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij gasten met een voedselallergie. Lees de blogs hier anders nog eens over! Duidelijkheid en nog meer duidelijkheid over allergenen. Ze gaan niet alleen over de wet, maar ook over producten en diensten die hiermee samenhangen. Zoals kruiden en mixen die vrij zijn van de 24 meest voorkomende allergenen. Een speciale weegschaal en bewaardozen. Kaarten met de iconen van de veertien allergenen, die deel hoort deel uit te maken van het voedselveiligheidsplan van de horecazaak. Training en advies over allergenen. Etcetera etcetera. De verordening kwam in de plaats van het Warenwetbesluit Etikettering van Levensmiddelen. 

Allergenenkaart van Stichting Horeca Onderwijs

2015

Alles voor het terras

Bijna elk jaar schreef ik wel iets over het terras, zo ook in het voorjaar van 2015. De eerste aflevering ging over terrasoverkappingen met vier verschillende innovaties. Juweeltjes zijn het, ook al zijn ze al weer vijf jaar op de markt. Van design parasols uit België tot de ambachtelijke rieten overkappingen. Daar tussenin zitten moderne en duurzame exemplaren. Juweeltjes zijn ook de vuurkorven, gashaarden en barbecues die voor sfeer en beleving zorgen op terras, evenement of foodfestival. De titel: Er gezellig en warmpjes bij zitten. Het derde artikel ging over zes nieuwe ijsjes (waaronder ijsmacarons) voor horeca en catering, én een energiezuinige schepijsvitrine. Acht nieuwe dorstlessers waren te lezen in het vierde zomerse verhaal, gevolgd door nog een lange reeks in het vijfde artikel. Te beginnen met de ouderwetse Exota die terug is van weggeweest en nog eens tien andere alcoholische en niet-alcoholische dranken. 

Sywawa, designparasols uit België.

Zeewier

Zomer 2015 beleefde ik veel plezier aan de reeks artikelen over zeewier: het voedsel van de toekomst. Zeewier zit vol boordevol vitaminen, eiwitten en mineralen en wordt daarom wel superfood genoemd. Aandacht was er o.a. voor Mezzaluna Zilte Zeewier, een panklare maanvormige pasta, gevuld met zeewier uit de Noordzee. En voor Zeewaar, de eerste commerciële zeewierboerderij in Nederland. Twee dames, Jennifer Breaton en Rebecca Wiering, telen sinds 2013 duurzame zeewier voor de consumptie in de Zeeuwse wateren. Ze leveren een eigen lijn aan zeewierproducten, vers en gedroogd, voor gebruik in de horecakeuken. Hun producten komen vooral bij biologische en vegetarische restaurants terecht. Topkoks in het noorden van Spanje, waar relatief veel Michelinrestaurants zitten,  passen vaak zeewier toe in hun innovatieve gerechten. Dat was te lezen in het derde zeewierverhaal. In het vierde artikel, gepubliceerd op 31 augustus 2015, blijkt er in Amerika een zeewiersoort geteeld te zijn met de smaak van spek. Hoe bijzonder!


Boeren Radler

©Foto: Ton van Vliet

 

Een echte gimmick in 2015 was de Boeren Radler, ofwel bier met melk van het ondernemersechtpaar van Ellen’s Restaurant in Zelhem. Ellen Berntsen schonk een derde deel verse gepasteuriseerde halfvolle melk in het glas en vulde dat aan met tweederde deel bier van de tap. Heerlijk fris, beetje zurig. Je proefde echt de biersmaak. De drank was in de zomer van 2015 een paar weken een rage op het terras in het Achterhoekse dorp. De reacties van de gasten varieerden van ‘lekker fris tot niet te drinken’. De ludieke actie haalde zelfs de landelijke pers. Ellen’s Restaurant staat helaas, maar begrijpelijk, te koop sinds het overlijden van Ellen’s partner in april 2019.

 

 


2016

Bijzondere biertap

Een bijzonderheid in 2016 vond ik het Bottums Up Beer, een tapinstallatie die het bierglas aan de onderkant vult. Een innovatie uit Amerika. De Europese introductie was toen op de InterNorga in Hamburg. Een paar jaar later zag ik het biertapsysteem op de Horecava. Maar naar mijn weten is Bottums Up Beer nooit echt aangeslagen in de Nederlandse horeca. Ook niet op evenementen en festivals, waar het biertapsysteem goed zou passen. Bekijk hier nog eens het wonderlijke filmpje van de eerste klant in Duitsland.


Blauwe wijn

Blauwe wijn was een hype op het terras in de zomer van 2016. De flessen Pasion Blue en Gïk vlogen toen de deur uit bij de leveranciers. De wijn is gewoon van druiven gemaakt. De opvallende kleur wordt hier gehaald uit anthocyaan, een natuurlijke kleurstof die in schil van de blauwe druif zit. Het is echt een volledig natuurlijke kleurstof en ook de prachtige paarsrode kleur van de rode kool komt hieruit voort. Het procedé werd ontdekt in Spanje. Blauwe wijn ziet er overigens prachtig uit in het glas. Een feestje!

Pasion Blue Chardonnay

Gemaakt van koffieprut

Derde innovatie uit 2016 die mij bijgebleven is: kopjes gemaakt van koffieprut. Ze ruiken zelfs naar koffie en kunnen gewoon in de vaatwasser. Dat is opmerkelijk. Koffieliefhebbers konden er al uit drinken op het Amsterdam Coffee Festival in 2016. Deze kopjes zijn ontworpen door industrieel vormgever Julian Lechner uit Berlijn en indertijd geproduceerd door het Duitse Kaffeeform. Te koop via Matter of Material in Amsterdam.

©Foto: Kaffeeform

In 2019 pakte You Lucky Bird dit procedé op en gaf er een eigen horecadraai in Nederland aan. Het koffiekopje heet The Lucky Cup en is leverbaar voor espresso, koffie/cappuccino en grote kop met deksel voor take-away. De kopjes zijn alleen geschikt voor koffie, want de koffiegeur hangt er nog aan. En dat is echt zo! De verwachte levensduur is circa vier jaar. Daarna wordt het kopje verkruimeld en vormt het weer de basis van een nieuw exemplaar. Geschikt voor professioneel gebruik in de horeca. Er zit een compleet concept achter: van het inzamelen van de koffieprut tot recycling van de kopjes tot het ondersteunen van een goed doel. Het duurzame project was winnaar bij de Horecava Innovation Award 2020 in de categorie Concepts, Interior & Design.

2017

Verse yoghurt van de tap

 

Verse yoghurt van de tap, was de titel op 20 maart 2017. Een yoghurttap, gevuld met twee zakken van 10 kilo milde en lobbige yoghurt of hangop, gemaakt van duurzame weidezuivel door De Zuivelmakers. Ideaal voor het ontbijt- en lunchbuffet in hotels en ook leuk op foodfestivals.
Eind 2020 werd ik gebeld door een horecaondernemer ‘die dat apparaat bij mij wilde bestellen’. Dan leg ik weer uit – en dat gebeurt regelmatig - dat ik geen spullen lever, maar er enkel over schrijf….
De Zuivelmakers heeft het concept ultraverse yoghurt uit de yoghurttap onlangs overgedaan aan Boermarke Desserts in Enschede.Van dit bewezen concept staan inmiddels honderden yoghurttaps verspreid op verschillende plekken in Nederland, bijvoorbeeld in de horeca, catering, retail en bij tankstations, aldus de website.

 

Conserveren kun je leren

Duurzaamheid en verspilling van voedsel staat al enkele jaren in de picture, en is ook in 2017 al een item op mijn site. Zo beschreef ik het nieuwe boek Instock Cooking. Eeuwenoude conserveringstechnieken worden op een toegankelijke manier uitgelegd. Inmaken in zoetzuur en zoet, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken. Ook geven de auteurs tien tips tegen voedselverspilling. Koken met wat je ‘in stock’ hebt, is niet alleen voordeliger, maar ook beter voor het milieu. De boodschap is: conserveren kun je leren! 

Tweede leven

Vepa uit Hoogeveen geeft afval een tweede leven. Het bedrijf maakt vilten stoelen van maar liefst 60 gerecylede pet-flessen per stoel. Mooi duurzaam design! Het vilten materiaal is ook nog eens geluidsabsorberend. Daarmee is stoelenlijn Felt breed inzetbaar. In de horeca komt Felt tot zijn recht in vergaderruimtes, op werkplekken, in de hotellobby of het restaurant. Het mooie is dat het vilten materiaal na zijn levensloop weer compleet recyclebaar is.

Congres voor foodwaste  

Eten dat eigenlijk in de afvalbak zou belanden, als het er niet uit ‘gered’ zou zijn. En dáármee koken, en dáárover een congres met de titel ‘Foodwaste, zo pak je dat aan’ op 4 oktober 2017 in Bussum. De vakbladen Entree Magazine, VerpakkingsManagement en Verpakken organiseerden dit congres over het tegengaan van voedselverspilling en de rol die de verpakking daarin kan spelen. Sprekers uit de wetenschap, technologie en de foodwereld lieten hun licht erover schijnen.
Duurzaamheid is de nieuwe beleving! Bijvoorbeeld bij restaurant Circl op de Amsterdamse Zuidas, dat helemaal gebaseerd is op de circulaire economie. Voedselverspilling en duurzaamheid in de horeca zijn hot en spelen dus ook een belangrijke rol op de horecabeurzen. Zo was circulariteit één van de vier thema's op het InnovationLAB op Horecava 2018.

Afgekeurde producten die ©Kromkommer verwerkt.

2018

Escaperoom

9 april ging het over de komst van een escaperoom in het Jenevermuseum in Schiedam. De jenevergeschiedenis van Schiedam is verpakt in een ijzersterk verhaal. Het gaat over het bemachtigen van een geheim recept dat een jeneverfamilie zo’n 200 jaar geleden ontwikkelde. Destijds waren er in het kleine stadje Schiedam zo’n 400 jeneverstokerijen die Nederland en de rest van de wereld voorzagen van de beste jenever. In coronatijd is het Jenevermuseum gesloten, maar zo gauw het weer kan openen de deuren en kunnen de deelnemers op zoek naar de felbegeerde bereidingswijze van de sterke drank.

Zomerse producten

Zomer 2018 stond acht weken lang een reeks zomerse producten voor de horeca centraal. Van het 100% natuurlijke ijsje Sprice, gemaakt met biologische groente en fruit in de basis, tot aan Fruit Fly Ninja om biologisch verantwoord en effectief de bron van fruitvliegjes in horecakeuken en magazijn te ontdekken. En álles daar tussenin: ananaslikeur, siropen voor cocktails en mocktails, zitzakken, glutenvrije taarten, houtskool en briketten voor de barbecue (co² neutraal geproduceerd), een ultrasnelle snackgrill voor strandpaviljoen en festival, koffiebekers van bamboevezel, eetbare wafelbeker met chocolade coating, een slush machine om frozen rosé te maken, biologisch bierbrood, ledverlichting voor het terras, transparante en dubbelwandige kunststof bekers om drankjes voor onderweg mee te nemen. Mooie items en allemaal nog steeds actueel!

Babyvoeding

Grappig: babyvoeding van horecakwaliteit voor de allerjongste gasten van het merk Spruit. Een lekker hapje met echte smaak. Zoals het stamppotje van wortel, pompoen, zoete aardappel, uien en linzen voor baby’s van 8 tot 12 maanden. De initiatiefnemers weten er alles van: alle drie zijn ze  rond de dertig en samen hebben ze zes kinderen (of inmiddels meer?). De juiste doelgroep dus! Een item voor 100% kindvriendelijke horecabedrijven. Op de site staan per provincie de horecazaken die Spruit serveren.

2019

Blauwe thee

Blauwe thee, puur en instagrammable, was een noviteit in 2019. Theesommelier Kiona Malinka, inkoper van Crusio Thee, ontdekte dit 100% natuurlijke product (dus zonder kunstmatige kleurstoffen) in Thailand. Het is de bloesem van de Butterfly Pea ofwel de vlindererwt. Schenk je kokend water op de kleine blauwe bloemen, dan verkleurt het water binnen een paar tellen lichtblauw. Even langer laten trekken, dan wordt de kleur indigo blauw cq knalblauw. De Natural Blue Tea smaakt bloemig en een beetje kruidig. Met een druppel citroen of limoen erbij kleurt de drank roze of paars en wordt de smaak  sterker. Ook ideaal voor cocktails en staat mooi op tafel!

 

Whisky uit Brabant

‘Duurzame whisky van Brabantse bodem’ gaat over Bus Whisky, de eerste gespecialiseerde whiskystokerij van Nederland. De start-up bottelde een jaar geleden de eerste fles ‘single estate whisky’, die al meteen een zilveren medaille opleverde bij de internationale London Spirits Competition voor haar allereerste vat. Het productieproces is ambachtelijk en kleinschalig. Alle grondstoffen komen namelijk van dezelfde boerderij met o.a. een eigen waterbron en zelf geteelde brouwgerst. De kleine Brabantse familiestokerij heeft ook een charmant boerderijrestaurant. December 2020 meldt het jonge team dat ze €500.000 opgehaald hebben via Financieringsplatform Findr. Dat doen ze goed!

 

De Baanbrekers

Elk jaar besteed ik in november of december aandacht aan de Baanbrekers. Dat zijn de baanbrekende producten van de Horeca Expo in het Belgische Gent, met de Innovation Awards voor de winnaars. Als jurylid van de Horecava Innovation Award ben ik altijd zo benieuwd wat onze zuiderburen voor nieuwigheden in de gastvrijheidsbranche hebben. Duurzaamheid blijkt bij hen net zo actueel als bij ons. Het motto van editie in 2019 was dan ook: ‘Taste the Green Future’. Deze rode draad werd doorgetrokken in alle facetten van de  horecabeurs. De Innovation Awards worden uitgeloofd in vijf categorieën, en er is ook een Sustainability Award die duurzaamheid nog eens beloont. Alleen in 2020 even niet vanwege corona.

Winnaar in de categorie Technology bijvoorbeeld was in 2019 bierbrouwerij La Trappe van de Abdij OLV Koningshoeven. De monniken hebben een biologische, circulaire waterzuivering geopend. De brouwerij verbruikt ongeveer 7 liter water om 1 liter bier te brouwen. Spoelwater, afkoelwater, reinigingswater; het liep voorheen allemaal de riolering in. Iedere liter water die nu de brouwerij nog verlaat, is in de vorm van bier. Om het bier te brouwen gebruiken ze nog altijd het bronwater uit hun eigen bron op de abdij. De overige liters worden nu circulair gereinigd. Het proces is vrij uniek in de wereld en is op basis van subtropische planten. De uitdaging is om de brouwerij over enkele jaren volledig energie-neutraal te hebben, en zo bij te dragen aan een mooiere wereld.

Biologische en circulaire waterzuivering van brouwerij La Trappe.

2020

Creatief in de coronacrisis

2020 was een raar jaar dat helemaal in het teken van corona stond. Het virus heeft de horeca bijzonder hard geraakt en, zoals we allemaal ondervinden, bepaalt het nog steeds het reilen en zeilen in de hele wereld. En dat zal ook in 2021 nog wel even doorgaan.
Voor deze site leverde dat een aantal artikelen op. Twee maal met de titel ‘Creatief in de coronacrisis’. Met oplossingen om de gastvrijheidsbranche zo goed mogelijk draaiende te kunnen houden. In deel 1 o.a. anti-coronaschermen; een sensor die begint te knipperen en te piepen als er minder dan anderhalve meter tussen gast en gastheer is; een tool om de terrascapaciteit te berekenen; een app die het tafelmanagement vereenvoudigt; desinfectiepalen met voetbediening. En nog veel en veel meer. In deel 2 o.a. een bestelzuil voor café en terras, een speelse desinfectiezuil en e-learning over hygiëne en veiligheid. In deel 3 o.a. een desinfectieapparaat om bacteriën, virussen, schimmels en geuren uit de lucht te verwijderen; de stoplichtzuil voor een gecontroleerd deurbeleid; een contactloze temperatuurmeter; dineren in een glazen kas; hotelkamers als luxe thuiswerkplek, etcetera. Omdat de pandemie nog niet overwonnen is, zijn enkele producten waarschijnlijk ook in 2021 nog wel te gebruiken. 

 

Hart voor de Horeca

Verder schreef ik over het sympathieke initiatief ‘Hart voor de Horeca Tribute’. Dit platform bestaat uit allerlei mooie initiatieven en ideeën die zijn ontstaan door en voor ondernemers in de foodservicemarkt in tijden van corona. De bekendmaking van de tien beste ideeën is op Horecava Limited op 1 februari 2021, het virtuele event van de Horecava dat volledig online te volgen is.

Topgerechten in crisistijd

Tot slot vestig ik nog eens de aandacht op het artikel ‘Topgerechten in crisistijd'. Culinair journalist Mara Grimm vult samen met topkoks de site www.crisiskoken.nl. En dat doen ze nog steeds! De crisiskeuken staat voor onbeperkt lekker en eenvoudig eten voor een beperkt budget. Voor een paar euro heb je al een topgerecht van Jonnie Boer, Sergio Herman, Janneke Vreugdenhil, Nadia Zerouali of Ron Blaauw. Er kwam ook een Crisisbookboek uit voort, waarvan er € 2,50 per exemplaar naar de Voedselbank gaat. De verkoop loopt als een trein en de derde druk is in de maak. Van dit uitstekende initiatief en de prettige website ga je ondanks alles toch vrolijk het nieuwe jaar in!

Lunch van Janneke Vreugdenhil. ©Foto: Arno Bosma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten