maandag 2 november 2020

Een coole koele kelder

De horeca probeert te overleven in coronatijd en zal nog lang de naweeën van de pandemie blijven voelen. Toch vestig ik in deze bijzondere tijd graag de aandacht op een innovatief product: de Groundfridge, een koele opslagplaats onder de grond die geen energie kost. Dit levert extra opslagcapaciteit voor de horeca op en is ook een duurzame oplossing voor mensen die in coronatijd meer zelfvoorzienend willen leven.


De Groundfridge
, een idee en ontwerp van designer Floris Schoonderbeek, kun je beschouwen als een moderne ijskelder die je ingraaft in de tuin bij een horecabedrijf, bij een kaasmakerij of in een wijngaard. Of kan een oplossing zijn voor een groep mensen die samen voedsel verbouwen. In oude huizen tref je vaak nog grote kelders aan. Dat werkt opmerkelijk goed. In vroeger eeuwen vond je op elk landgoed of bij elk kasteel zo’n ijskelder voor het bewaren van vers voedsel. 

De kelder van Floris Schoonderbeek heeft een diameter van 228 cm en een stahoogte van 210 cm. De diameter van de heuvel in de tuin is 5 meter en het diepste punt is ongeveer 2 meter. Uitgangspunt is het isolerende vermogen van de aarde. De temperatuur in de kelder wordt grotendeels bepaald door de grondtemperatuur en varieert tussen de 8 en 10° Celcius, vergelijkbaar met een gewone kelder. Dat maakt hem perfect voor de opslag van bijvoorbeeld groente, fruit, wijn, kaas en droge worst. 

Ventilatie via de holle leuning. © Foto: Ton van Vliet.

De Groundfridge is uitgerust met een slim ventilatiesysteem. Via de holle trapleuning wordt via een tijdgestuurde ventilator koude lucht aangezogen. De warme lucht stijgt automatisch op en wordt afgevoerd via een ventilatiepunt in de deur. In de nacht wordt koude lucht aangezogen en zo ververs je meteen ook de lucht in de Groundfridge. Beplanting bovenop de heuvel zorgt voor schaduw en nog meer koelte onder de grond. 

 De diameter van de heuvel is 5 meter.

Een duurzame oplossing, want de Groundfridge gebruikt geen energie, terwijl hij een capaciteit van 3.000 liter heeft, ofwel het volume van wel 20 reguliere koelkasten. Voor de horeca is dit een mooie manier om duurzaamheid uit te stralen, al hangt er natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Een optie voor de professionele markt is de chiller. Een extra koeler die aanslaat als het warmer wordt dan de ingestelde temperatuur, bijvoorbeeld 8 graden. Zo is ook exact de temperatuur in de ondergrondse opslagplaats te bepalen. Dit voor de horeca optionele systeem vergt wel elektrische energie, maar zonnepanelen kunnen die leveren. De kelder, gemaakt van stevig handgelamineerd polyester, is eenvoudig te installeren. Eerst natuurlijk een groot en diep gat graven met een graafmachine, de kelder erin en zand erover. Een bouwvergunning is niet nodig. 

Meerdere exemplaren zijn inmiddels geplaatst bij particulieren in heel Europa. Vanuit Frankrijk krijgt Schoonderbeek aanvragen van wijnboeren. In de Nederlandse horeca is de Groundfridge nog niet te vinden. Het gevaarte was op Horecava 2020 te zien, maar de projecten zijn on-hold gezet door de pandemie. Wel krijgen Schoonderbeek en zijn team dit jaar aanvragen van mensen die meer zelfvoorzienend willen leven en zo minder afhankelijk zijn van de bevoorrading in winkels in coronatijd.

Op Horecava 2020. © Foto: Ton van Vliet

Wie wil weten hoe het opslagsysteem werkt, kan een kijkje nemen op de Kleine Campus in Arnhem, waar Schoonderbeek zijn atelier heeft. Ook is de Groundfridge in vol ornaat te zien in Amsterdam-Noord, waar het samen met Wikkelhouse gepresenteerd wordt. Dit zijn duurzame woningen, volledig van stevig en waterbestendig karton. Een mooie combinatie van twee groene innovaties in de natuur. Op de site staan ook foto’s van tijdelijke projecten op Eemnes en Vlieland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten