maandag 30 november 2020

Creatief in de coronacrisis 3

De coronacrisis zorgt ervoor dat horecaondernemers en leveranciers creatief worden. Een verzameling van ruim 100 creatieve en duurzame initiatieven is te zien op de site #Hart Voor de Horeca, een idee van de Horecava. De originele ideeën dienen als inspiratiebron voor alle professionals in de foodservice. Een selectie!

© Foto: Ton van Vliet

De ruim 100 Covid19-oplossingen zijn een dwarsdoorsnede van wat er vanaf maart allemaal bedacht is door horecaondernemers en horecaleveranciers. Op de site staan alle acties door elkaar, maar globaal zijn ze te verdelen in categorieën. Van dit rijtje beveel ik met name de categorie Maatschappelijk aan. Je vindt er vele hartverwarmende acties om de horeca, de zorg en de Voedselbank een steuntje in de rug te bieden. Deze acties passen vlekkeloos in de Tribute Hart voor de Horeca die op 1 februari 2021 digitaal op Horecava Limited te zien is. Deze Tribute vervangt eenmalig de Horecava Innovation Award.

Concrete producten

Een gevoel van veiligheid creëren, dat is het nieuwe gastvrij in de horeca. Het bedrijf Ozontechniek speelt daarop in met twee innovaties die gebaseerd zijn op UV-C en ionisatie. Het Ozonos-desinfectieapparaat is ontwikkeld om bacteriën, virussen, schimmels en geuren uit de lucht te verwijderen en zorgt voor 100% snelle desinfectie. Een unit kan 55 m³ lucht zuiveren en schoon houden. De robot Comvat DuA3 is geschikt voor grotere ruimtes. De reinigingstijd van een oppervlakte van 75 m² duurt ongeveer tien minuten; daarna kan de robot verplaatst worden naar de volgende 75 m². Voor een desinfectie in alle hoeken, onder stoelen en tafels in vergaderruimtes, recepties, gangen en dergelijke is een behandeling van 60 minuten nodig voor 75 m². Monitoring van de desinfectie gaat via een tablet.

Robot Comvat

Een eenvoudig en doeltreffend apparaat is de Stoplichtzuil voor een gecontroleerd deurbeleid. Je steekt de stekker in het stopcontact en de zuil werkt. Via een handheld stel je in hoeveel mensen er in de horecazaak mogen zijn. Als dat aantal nog niet bereikt is, blijft het licht op groen staan. Zodra het maximum is bereikt, springt het licht op rood. Als er eerst weer iemand uit de ruimte loopt, dan springt het licht weer op groen. Loopt er toch iemand door rood? Dan gaat er een luid alarm af. Het is mogelijk om een ruimte met meerdere toegangen te bedienen. De zuilen communiceren met elkaar via een simpele internetkabel. Er is ook een versie met een beeldscherm. Zo weet je dus altijd hoeveel mensen er binnen zijn. De Stoplichtzuil heeft inmiddels hotels, restaurants, cafés, theaters, congrescentra, campings, winkels en nog veel meer ondernemers geholpen met het nieuwe toegangsbeleid.


Healthy Invest introduceert een contactloze koorts- en temperatuurmeter op een paal. De gast houdt bij binnenkomst van het horecabedrijf de pols op 1 tot 4 cm van de zijkant van het apparaat. Het systeem meet binnen enkele seconden of de persoon koorts heeft. De uitslag wordt zowel visueel als gesproken kenbaar gemaakt. De temperatuurmeter registreert geen overige data. De privacy is dus altijd gewaarborgd. Het inzetten van deze apparatuur is bij 80% van de mensen effectief in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus. Maar iemand die geen koorts heeft, maar wel andere coronasymptomen, kan wel door de controle heenkomen. Healthy Invest is ontstaan vanuit bedrijfscateraar Leo-Healthy Business Catering.

 

Slimme oplossingen

Het idee van een privé diner heeft al voor heel wat inventieve oplossingen in de horeca gezorgd. Mediametic, een Amsterdamse cultuurinstelling, bedacht de Serres Séparées: dineren in een glazen kas met uitzicht op het water. In Londen waren deze afgesloten huisjes al meer te zien; daar heet het ‘igloo dining’, vertelt eigenaar/directeur Willem Velthoven. Er wordt een plantaardig viergangendiner geserveerd; het menu wisselt regelmatig. De Serres Séparées zijn dan ook een door corona geïnspireerde uitbreiding van het reguliere restaurant. De gasten schenken zelf hun glas in en pakken de consumpties van het dienblad. De maaltijden worden geserveerd op lange houten planken, zodat de serveerders niet in de kas hoeven te komen. Ze dragen bovendien face shields en handschoentjes en als het regent regencapes. De vergunning is voorlopig verlengd tot en met februari 2021; maar mogelijk langer. Dat is afhankelijk vanaf wanneer de horeca weer open kan. In de winter is er verwarming in de kas en er zijn dekentjes beschikbaar.

Hotelkamers als luxe thuiswerkplek, dat slimme aanbod deden heel wat hotels. Mensen konden heerlijk rustig werken zonder afleiding. Altijd koffie, een uitgebreide lunch die werd gebracht op de kamer en vaak een mooi uitzicht. Eén van die hotels is hotel Jakarta in Amsterdam. Werknemers kunnen hier even de dagelijkse coronasleur achter zich laten en vol energie aan het werk gaan. Bij binnenkomst waant men zich even in de Indonesische jungle, wat voor veel mensen een aangename verrassing is. Een kamer is voor zowel 4 uur als voor 8 uur per dag te boeken, of voor een hele week. Natuurlijk wordt de kamer na gebruik weer grondig gereinigd.


Van drankenfabrikant naar handgelfabrikant. Een aantal drankproducenten ging op die toer om de tekorten in de desinfecterende en alcoholische handgel aan te vullen. Zo ook de Engelse bierbrouwer BrewDog die de BrewGel Punk Sanitiser maakt, vernoemd naar hun IPA Punk-lijn. Ginfabrikant Lincoln Gin gebruikt de sterkte alcohol om desinfecterende handgel te maken. ,,Het is een mooie manier om toch je productie draaiende te houden, ook al is het dan voor een ander product en voor het goede doel’’, aldus Matt Felgate. (Bron: BrewDog, The Sun en Het Parool). 


Online

Minder kosten door de inzet van horecapersoneel voor Online Escape Room van Social Spel. Een idee van drie Ermelose ondernemers. Initiatiefnemer Mulder: ,,Horecaondernemers zijn bij uitstek geschikt om ons spel te begeleiden. Het vereist namelijk flink wat sociale eigenschappen en een brok inlevingsvermogen. Daarnaast ligt de piek op de vrijdag- en zaterdagavond, precies de momenten dat men gewend is te werken.’’ Honderden groepen gingen inmiddels de uitdaging aan om interactief een mysterie van een zoekgeraakte schoolmedewerker op te lossen. Per verkocht spel via de horecaondernemer staat Social Spel een ruime commissie af.

Het motto: Steun de horeca met de Online Pubquiz. Eind mei was er een grote landelijke online pubquiz, waarmee de teams online via een livestream geld bij elkaar speelden voor hun favoriete stamcafés. De deelnemers konden zelf aangeven hoeveel geld ze wilden doneren aan hun stamkroeg. 

‘Steun de Brouwer bij de Facebookgroep Bierliefhebbers’. Met deze actie hopen de initiatiefnemers de brouwers een steuntje in de rug te bieden. Bezoekers kunnen op het overzichtelijke platform een bestelling plaatsen bij de lokale brouwers (of verspreid in het land) en helpen hen zo door de financieel moeilijke tijden heen. Bezoekers kunnen zelf brouwerijen aandragen om het aanbod te vergroten. De brouwers kunnen alle hulp gebruiken met de vindbaarheid van hun bierpakketten.

Maatschappelijk

Etenover.nl is een digitale marktplaats uit de eerste coronaperiode waar de horeca verse foodproducten aan consumenten aanbood. Op 1 juni is de site offline gegaan na de versoepelingen van de coronaregels. Toen waren er al 140.000 bezoekers geweest en was er 13.000 kilo eten bespaard van verspilling. Horecabedrijven (ook groothandels, grootkeukens, ambachtelijke makers, producenten)  werden zo geholpen aan omzet. 95% van alle inkomsten ging rechtstreeks naar de aanbieder.. Het doel was om alle voedselpartijen in de keten overeind te houden. Het vervolg van de actie is www.onlinefoodmarket.nl.

De actie #HelpdeHoreca van Koninklijk Horeca Nederland (en partners!) heeft veel horecaondernemers een steuntje in de rug kunnen bieden. Particulieren konden tegoedbonnen kopen en ze vanaf 1 juni inwisselen bij de aangesloten horecagelegenheden. De teller staat inmiddels op ruim 80.000 horecabonnen. Ook veel grote organisaties kochten horecabonnen als bedankje voor het personeel. Zo heeft het Amsterdam UMC 19.000 bonnen cadeau gedaan aan al hun medewerkers, inclusief extra krachten die werden ingezet in de eerste coronagolf. Gasten kunnen ook zelf hun favoriete horecazaak aanmelden voor het digitale uithangbord. Voor horecaondernemers die weinig tot niets aan promotie doen, is een toolkit ontwikkeld. Met een stappenplan, voorbeelden voor social media-berichten, op maat gemaakte afbeeldingen, posters en tips. De actie loopt nog steeds, want de horeca zit helaas al weer even dicht. En er gloort nog geen licht aan het eind van de tunnel.

Terwijl de Voedselbanken in april bijna ‘droog’stonden vanwege de hamsterwoede in de supermarkt, schoot familiemerk Honig de gedupeerde gezinnen te hulp met de landelijke actie ‘Live Eet’. De bezoekers van het online benefietdiner konden met een tikkie of via het scannen van een QR-code vrijwillig doneren aan de Voedselbanken. Met de opbrengst werden maaltijden verzorgd voor bijna 90.000 mensen die afhankelijk zijn van de liefdadigheidsinstelling. Honig zelf doneerde 360.000 maaltijden.Gratis online trainingen

Op het overzicht #hartvoordehoreca staan veel gratis online trainingen. Het SVH biedt samen met KHN een compleet e-learningpakket aan voor horecamedewerkers: de Stay Home Hospitality Academy. Deze is per 1 juni gestopt, het moment dat de horeca weer voorzichtig open mocht zijn. KHN-leden kregen een nieuw aantrekkelijk aanbod voor KHN e-learning. 

Stay Home Hospitality Academy

Technologiebedrijf Pushbro biedt gratis een communicatietool aan ‘zolang de crisis duurt, voor minimaal drie maanden en langer als dat nodig is’. Iceacademy presenteert een online cursus Efficiënt Voorraadbeheer, evenals een cursus Duurzaam Ondernemen. Verder is er een cursus Basiskennis Barista en een social media-cursus van Horeca Guru.
Dit aanbod is nog veel langer. Wie hier nu nog gebruik van wil maken: check wel even of de voorwaarden uit het begin van de coronatijd nog gelden en of de trainingen inderdaad nog steeds gratis zijn.

Apps en andere digitale hulpjes

Ook het rijtje (al dan niet gratis) apps en andere digitale hulpjes is lang. Zo is er de Winkelvrij-app voor het bepalen van de optimale bezettingsgraad. Met de Brandit-app maak je foto’s en video’s en voorzie je ze met je logo of merk voor social media.

Ook in de Nocto-app kunnen gebruikers actuele foto’s en video’s delen op het Nocto Platform om zo snel en effectief gasten aan te trekken. Nieuw is de feature ‘stoplicht’. Hiermee kunnen horecabedrijven aangeven hoe druk het is (bij groen is er nog plek, bij geel zijn er nog wat plekjes beschikbaar en rood betekent dat de zaak vol is). Dit zorgt voor een betere spreiding van gasten.
Het reserveringssysteem Online Gastheer is aangepast aan de coronaregels: het verplichte reserveren, optimale tafelplanning met verschillende shifts of upsell toepassen tijdens de reservering. Met de ‘corona-vrij check’ kan de horeca het proces van de verplichte controlevragen volledig automatiseren. Ook de gast op de hoogte stellen van de spelregels, bijvoorbeeld bij het dineren in blokken of bij een verplichte aanbetaling.

 

Bezorging

Heel veel horecazaken zijn overgegaan op de afhaal en bezorging van maaltijden, zelfs  sterrenrestaurants. Suzies & Van Aken in Oegstgeest, een restaurant met een Bib Gourmand van Gault Millau, doet regelmatig een Covid 19 Update en presenteert een nieuw menu. Het kerstmenu staat al online. 

Het initiatief Bezorg Roulette voegt beleving aan een thuisbezorging in Amsterdam en Rotterdam. Bezoekers doen mee aan het roulettespel en laten zich verrassen wat er thuis wordt bezorgd. Restaurants mogen zelf een verrassingsbestelling samenstellen volgens het aangegeven budget van de boekende gast. En ze zorgen zelf voor de aflevering van de gerechten. Zo kunnen ze nieuwe fans creëren voor de toekomst.

 

Overig

In het overzicht corona-acties HartvoordeHoreca staan nog veel meer originele ideeën. Van praktische tips voor goede food-foto’s te maken door Marleen Visser tot fitnesstrainingen door zeilster Marit Bouwmeester of de veel geziene spatschermen. Te veel om allemaal op te noemen. Nog ééntje dan: Wonderbus.
Het rijdend en varend theater helpt lokale ondernemers op weg. Door busritten en vaartochten aan te bieden met lokale horecaproducten en een spreker, cabaretier of auteur, steunen ze de horeca-, reis- en cultuurbranche. Sinds 22 juni is dit platform in heel Nederland gelanceerd. De rondrit of rondvaart bestaat uit sightseeing in de regio. Tijdens de tour zal een spreker, acteur of cabaretier het publiek vermaken met een comedy act, een interactieve quiz, een lezing of een combinatie hiervan. Ambassadeur is Kasper van Kooten. Door dit leuke uitje te boeken steun je direct lokale ondernemers in horeca, reis- en cultuursector. Wonderbus wil zoveel mogelijk sectoren en maatschappelijke groepen steunen en reserveert daarom 25 euro per tocht om kwetsbare ouderen op een passend uitje te trakteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten