maandag 13 juli 2020

Culinar moordspel, bier en brouwers, frietkraam en foto’s, een drijvend terras, liefde en hoop

Reclameposter Heineken.
Bruikleen collectie Heineken
Na al het zware coronanieuws een zomerse editie met luchtige onderwerpen. Om te beginnen met een culinair moordspel voor restaurants, dat ook afgestemd is op de coronamaatregelen. Een expositie over bier en brouwers in Amsterdam, en over de cafécultuur in de hoofdstad die vanaf de 17e eeuw is ontstaan. Ook coronaproof!
Eveneens in Amsterdam: een schitterende fototentoonstelling en een drijvend terras bij het Scheepvaartmuseum.Tot slot drie boeken. ‘De Frietkraam’ is een eerbetoon aan de losstaande frietkramen in Nederland. De roman ‘De recepten van mijn vader’ gaat over de twee belangrijkste dingen in het leven: eten en familie. De auteur weet als geen ander dat koken een kwestie van liefde is. Het derde boek is ‘BinnensteBuiten’, met als ondertitel ‘Reisverhaal naar mijn hart’. Dit boek biedt hoop aan iedereen die met tegenslag te maken heeft.


Moordspel in coronatijd


De spellen van Dinerspel.nl worden, zoals de naam al zegt, doorgaans tijdens een diner gespeeld. Nieuw in het aanbod is een moordspel dat zich in de top van de culinaire sector afspeelt. De Koudgemaakte Kok is een komische persiflage op het wereldje van de haute cuisine. Als topchef James Butler wordt vermoord, zijn alle verdachten collega-chefs. Het motief is waarschijnlijk Butlers geheime recept voor Bohemian Oysters: oesters in groene zigeunersaus met eendenlever en snippers cacaoboon. Dit is slechts één van de fantasierijke en bizarre recepten uit het verhaal. Die zijn allemaal getest en uitgeschreven, aldus bedenker en producent Peter Benes van Dinerspel.

De Koudgemaakte Kok is een doe-het-zelf concept; dat wil zeggen dat Dinerspel.nl geen presentator levert. Het is een leuke en betaalbare manier voor horecalocaties om gemakkelijk een moorddiner aan te bieden. De gast regelt zelf het spel en presenteert het ook zelf, terwijl het horecabedrijf het culinaire deel verzorgt. De Koudgemaakte Kok is mogelijk ook te spelen als video-party vanaf verschillende adressen. Ideaal bij een beperkte ruimte in coronatijd. Een deel van de gasten kan vanaf een andere locatie meespelen, bijvoorbeeld bij de mensen thuis.


Van alle in het script genoemde gerechten hebben Peter Benes en zijn team in samenwerking met de Belgische cuisinier Fons Nicolay de recepten uitgebreid getest en uitgeschreven. Inclusief de vegetarische en veganistische varianten. Benes werkt verder intensief samen met chefs, food & beverage managers en eigenaren van horecabedrijven. ,,Inmiddels ben ik redelijk goed onderlegd in het culinaire jargon. De spellen zijn dan ook exclusief materiaal.’’
Behalve de mooie spelboekjes ontvangt de organisator de instructies, een audioscript en de recepten. De liefhebbers kunnen ze dan thuis gemakkelijk zelf bereiden.


Amsterdam, stad van bier en brouwers


Een tentoonstelling over bier is vanaf 10 juli te zien in het Amsterdam Museum in de Kalverstraat. Bier is al eeuwenlang de brandstof van Amsterdam. Veel Amsterdamse burgemeesters waren brouwers en brouwerijen als Heineken zijn er ooit begonnen. Vandaag de dag telt de stad maar liefst 45 bierbrouwerijen. In ‘Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers’ kom je alles te weten over de hoofdstedelijke biergeschiedenis, inclusief bredere context en kritische terzijdes.

De tentoonstelling vertelt over het brouwproces, de beeldvorming rondom bier en de cafécultuur die sinds de 17e eeuw is ontstaan. De bezoeker maakt kennis met bekende en minder bekende lokale brouwers als De Prael, Kleiburg, Mokums Mout, Walhalla, Zuidas Bier, Bruut, Gebrouwen door Vrouwen, Brouwerij ’t IJ, Oedipus en uiteraard grote speler Heineken. En nog veel meer…

Vanwege de coronamaatregelen dient vooraf een toegangskaartje te worden gereserveerd via de website van het Amsterdam Museum. En er is een eenrichtingslooproute gemaakt. Bezoekers kunnen na afloop op het terras van het museumcafé op gepaste afstand genieten van een speciaal Amsterdam Museum-biertje. Dit is het New England IPA-bier van brouwerij Troost. Dit biertje wordt aangeboden in blik in een limited edition. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 november 2020. 

Het voeden der wezen, Jan Victors 1659-1660
Links is te zien hoe bier wordt getapt. Bier hoorde bij de dagelijkse kost.
Ook voor kinderen.

Terras op het water


Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft sinds half juni een terrasponton op het water: Het Dek. Op dit drijvende terras genieten gasten op de loungebanken van een hapje en een drankje met uitzicht op de bedrijvigheid op het water. Het terras is toegankelijk voor groepen vanaf 10 personen, uiteraard na reservering. Vanwege de grootte van het ponton is het mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Als er geen verhuur is, dan kunnen museumbezoekers ook gebruikmaken van het terras. 

Het museum laat de maritieme geschiedenis van Nederland zien. Er zijn meerdere tentoonstellingen. Bijzonder is ‘Rijzend Water’ van fotojournalist Kadir van Lohuizen. Deze indrukwekkende fototentoonstelling, nog te zien tot 13 oktober, maakt de wereldwijde impact van de stijgende zeespiegel zichtbaar. Zeer de moeite waard. En daarna neerstrijken op het drijvende terras.

© Foto: Twycer

De Frietkraam


,,In een land dat steeds meer lijkt op een modelwoning van Ikea, zijn frietkramen de smaakmakers van de openbare ruimte.” Dat zegt auteur Ubel Zuiderveld over zijn nieuwe boek De Frietkraam. Het boek is een eerbetoon aan een langzaam maar zeker verdwijnende eetcultuur, de losstaande frietkramen die in hoge mate bij hebben gedragen aan de emancipatie van eten buitenshuis. Sinds het einde van de vorige eeuw verdwijnen ze in hoog tempo. Vrijstaande frietkramen, frietverkopers met een vaste stek, vaak gevestigd in de berm van onze ruimtelijke ordening. Elke frietkraam heeft zijn eigen karakter; bijna geen van deze frituurpaleisjes is of was identiek.

Vakjournalist Ubel Zuiderveld, chroniqueur van de vaderlandse frituurcultuur, legde in vijftien jaar tijd ongeveer 100 frietkramen, frietwagens en frietkiosken vast in alle windstreken van Nederland. Onderverdeeld in de hoofdstukken Zuid-Nederland, Oost-Nederland, West-Nederland en Noord-Nederland passeren ongeveer honderd frietkramen de revue. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een verhaal over de frituurcultuur in de betreffende regio.
De Frietkraam kwam mede tot stand door crowdfunding via platform Voordekunst.nl. Het boek is verkrijgbaar via webshop ubelski.nl. Warm aanbevolen, dit boek van mijn oud-collega uit de tijd van de vakbladen Misset Horeca en Snackkoerier.De recepten van mijn vader


‘De recepten van mijn vader’. Zo heet de debuutroman van culinair journalist Jacky Durand. Zijn columns over gastronomie en koken zijn zeer populair in Frankrijk. Jacky Durand weet als geen ander dat koken een kwestie van liefde is. Een heerlijke roman die speelt op het Franse platteland, 200 pagina’s lang en is verschenen bij Uitgeverij Cargo.

Chef Henri werkt al bijna zijn hele leven als kok en zijn bistro Le Relais Fleuri is zeer geliefd vanwege de bijzondere gerechten die er worden geserveerd. Henri’s zoon Julien groeit op in het restaurant en wil als hij groot is niets liever dan in Le Relais Fleuri werken. Zijn vader wil daar niets van weten; hij zou graag zien dat zijn zoon gaat studeren en een makkelijker leven krijgt. Le Relais Fleuri zal na zijn pensioen moeten sluiten. 

Dan raakt Henri onverwacht ernstig ziek. Julien besluit toch een poging te doen om de bistro open te houden. Er is een probleem: chef Henri schreef zijn beroemde recepten op in een schrift dat nergens te vinden is. Julien gaat op zoek naar de recepten van zijn vader, maar kan niet vermoeden welke geheimen uit het verleden hij zal blootleggen. ‘De recepten van mijn vader’ is een liefdesverklaring aan de twee belangrijkste dingen in het leven: eten en familie.


Reisverhaal naar mijn hart


Trendwatcher en journalist Hans Steenbergen, co-founder en hoofdredacteur van Food Inspiration, en in het verleden hoofdredacteur van Misset Horeca in de tijd dat ik er redacteur was. Ook deze man heeft een boek geschreven ‘BinnensteBuiten’, met als ondertitel ‘Reisverhaal naar mijn hart’.

Het is 26 december 2015 als Hans Steenbergen op 56-jarige leeftijd een hartinfarct krijgt. De heftige gebeurtenis roept een grote vraag bij hem op: wat moet hij doen met de rest van zijn leven? In dit persoonlijke reisverhaal vertelt de foodreiziger en journalist over zijn herstel, zijn worsteling, zijn zoektocht, zijn twijfels en zijn inzichten. Uiteindelijk reist hij naar Nieuw-Zeeland waar hij tijdens een bergwandeling zijn angsten onder ogen ziet en antwoorden vindt.

Dit boek biedt hoop aan iedereen die met tegenslag te maken heeft: ontslag, burnout, ziekte, een scheiding. Tegenslag biedt een kans om je werk en leven te resetten, nog meer naar eigen wens vorm te geven door dichter bij je essentie te komen. Daarvoor moet je wel de reis van je leven maken: die leidt naar binnen naar je hart.

Het klinkt prachtig én het boek ziet er prachtig uit. Stevig, met een hard cover en de bijzondere omslagfoto van Rahi Rezvani. Ik ga het in mijn vakantie lezen. Kijk er naar uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten