maandag 6 april 2020

Topgerechten in crisistijd

Supersnelle solo lunch van Janneke Vreugdenhil
Topkoks zetten in corona-tijd dagelijks een recept op de site crisiskoken.nl. Onbeperkt lekker en eenvoudig eten voor een beperkt budget. Voor een paar euro heb je een topgerecht van Jonnie Boer, Sergio Herman, Janneke Vreugdenhil, Nadia Zerouali of Ron Blaauw. Een sympathiek gebaar. Crisiskoken.nl is een initiatief van culinair journalist en kook-boekenschrijfster Mara Grimm.


Heel wat Nederlandse topkoks werken mee aan haar initiatief ‘recepten in crisistijd’ ofwel ‘het onderste uit de pan’. ,,Zo kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen voor een beperkte budget onbeperkt lekker kan eten’’, aldus Mara Grimm. Zij bereidt elk recept van de topkoks eerst zelf, voor ze de receptuur met een foto en een leuke toelichting op de site zet. Het zijn allemaal eenvoudig te bereiden gerechten met gemakkelijk te verkrijgen ingrediënten. Inmiddels is ook het papieren kookboekje 'Crisiskoken' verschenen. Een deel van de opbrengst gaat naar de Voedselbank.

Sterrenchef Bas van Kranen maakt bijvoorbeeld ‘De beste kapucijners van Amsterdam’. ,,Geen idee waarom ze niet ook gewoon op de kaart van van restaurant Bord’eau in Hotel de L’Europe staan, want ze zijn ongelooflijk lekker’’, schrijft Mara bij het recept. ,,Ook fijn voor al die stiekeme hamsteraars: alle ingrediënten zijn lang houdbaar.’’Over ‘De ballen van Jonnie Boer’ zegt Mara: ,,Wat er gebeurt als je een driesterrenchef iets doodeenvoudigs als een bal gehakt laat maken? Precies. Een wonder. Want de ballen van Jonnie Boer zijn groter, sappiger en lekkerder dan die van alle oma’s in de hele wereld bij elkaar.’’De nasi goreng van Syrco Bakker van tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand: dit is een vereen-voudigde en super betaalbare versie van de variant die hij bij Pure C serveert. Al is de ingrediëntenlijst in dit recept wel aardig lang. Maar wie één keer de nasi van Syrco heeft gemaakt, is gegarandeerd verslaafd, aldus Mara. Het recept staat zonder twijfel in haar Top 50 lekkerste gerechten aller tijden.

Misschien wel het gemakkelijkste recept in haar verzameling tot nu toe: de Marokkaanse erwtensoep van Nadia Zerouali, beter bekend als de prinses van de Arabische keuken. Deze Besara is een van de hardlopers van de CousCous Bar in Amsterdam, die Nadia samen met haar compagnon Samira Dahmani runt. In Marokko wordt hij op ieder moment van de dag gegeten, zelfs als ontbijt. Ook op straat kun je Basara eten, meestal bij kraampjes die ook gegrillde sardientjes verkopen.

Dan nog een ouderwets toetje: troostrijke griesmeelpudding van Cees Holtkamp, de godfather van de Nederlandse patisserie. Eén van de reacties op dit gerecht: ‘Wat een súper lekker toetje is dit. De abrikozensaus past er perfect bij. Wij hebben de bordjes bijna afgelikt. Dank u, meneer Holtkamp.’’


De arme keuken


Even terug naar Mara Grimm zelf: Omdat de culinair journalist vanwege het Corona-virus niet kan reizen, stort ze zich tijdelijk op een van haar oude liefdes: recepten uit de arme keuken. Die liefde ontstond toen ze aan de Universiteit van Amsterdam afstudeerde op kookboeken in oorlogstijd en is sindsdien nooit meer weggegaan.

Wie denkt dat er culinair weinig aan te beleven is, heeft het mis. De arme keukens blijken enorm rijk van smaak. Bovendien blijkt beperking achter het fornuis een enorme boost voor de creativiteit. Ik citeer Mara: ,,Het leuke is: al die recepten zijn opeens weer heel relevant. Niet omdat er schaarste is (tenminste, als we gewoon ophouden met dat idiote gehamster), wel omdat de arme keuken naadloos aansluit op alle trends die er op dit moment in de culinaire wereld spelen. Duurzaam? Check. Seizoensgebonden? Check. Bijna helemaal vegetarisch? No waste? Lokaal? Check, check, checkerdecheck.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten