dinsdag 14 januari 2020

Anpakken en d’r an

Innovatieve producten voor de horeca, ik blijf er tóch over schrijven. In tegenstelling tot wat ik twee weken geleden op deze site beweerde. Dingen kunnen snel veranderen en daar moet je flexibel op inspelen. En dat doe ik dan ook. 13 januari bezocht ik de Horecava in Amsterdam, waar ik veel verrassende producten tegenkwam. Vegan, duurzaamheid en no waste zijn de trends; je komt ze overal op de beursvloer tegen.

Vernieuwende producten zitten er uiteraard ook bij de Horecava Innovation Award 2020. De prijzen van de jaarlijkse innovatiewedstrjd werden tijdens de officiële opening van de beurs uitgereikt. De overall winnaar is Gold & Green met het product Pulled Oats. Dit betere alternatief voor vlees wordt gezien als een grensverleggend product, aldus de jury. Het plantaardige product is gebaseerd op slechts drie basis-ingrediënten (haver, tuinbonen en erwten) dat na toevoeging van water en olie verandert in een vleesvervanger. De vezelachtige structuur zorgt voor de vlezige bite en zorgt ervoor dat het goed de smaken absorbeert. Dit hoogwaardige product heeft een hogere voedingswaarde dan de meeste vleessoorten en –alternatieven. Pulled Oats komt uit de categorie Food & Beverage van de Horecava Innovation Award. 

De blije winnaars van Pulled Oats met de trofee. Foto: Horecava

Zelf zit ik in de jury van de categorie Concepts, Interior & Design. De beste in deze categorie is The Lucky Cup: een koffiekopje gemaakt van koffiedrab en een natuurlijk bindmiddel; voedselveilig en afwasmachinebestendig. De verwachte levensduur is circa vier jaar Daarna wordt het kopje verkruimeld en vormt het weer de basis van een nieuw exemplaar. Een circulaire oplossing voor de enorme berg koffieafval in de horeca. Duurzaam, en geschikt voor professioneel gebruik.

© Foto's: Ton van Vliet

The Lucky Cup is een compleet concept; van het inzamelen van koffieprut tot recycling van de kopjes. Voor ieder geleverd kopje gaat een bedrag naar een schoolproject voor kinderen van koffieboeren in Ethiopië. De mensen achter dit product hebben hun sporen in de koffiebranche verdiend. Dus ze weten waar ze het over hebben. Hun kennis en ervaring geven ze weer door aan jonge mensen.




De jury is gecharmeerd van dit koffiekopje vanwege zijn toepasselijke grondstof koffiedrab. Bijzonder is dan ook dat de koffiegeur er nog aanhangt. Daarom is The Lucky Cup alleen geschikt voor koffie. Het kopje heeft een mooi ontwerp en ligt goed in de hand. Leverbaar in verschillende afmetingen: voor espresso, koffie/cappuccino en een grote kop met deksel voor take away.


Michelinster


Zoals ik al zei: in twee weken kan er veel veranderen. In mijn vorige artikel schreef ik over de horeca in de Achterhoek en noemde daarbij ook De StrandLodge in Winterswijk. Laat chef-kok Mike Vrijdag nu zijn Michelinster zijn kwijtgeraakt, want de bekendmaking van de sterren was ook maandag 13 januari. Waarom? Dat maakt Michelin nooit bekend; haar wegen zijn namelijk ondoorgrondelijk. Wat spijtig voor deze bevlogen chef-kok en voor de gastronomie in de Achterhoek.

Mike Vrijdag wil niet bij de pakken neer gaan zitten. ,,Natuurlijk is dit voor ons allemaal een zware teleurstelling’’, zegt hij in dagblad De Gelderlander. ,,We hebben een ster gekregen met dingen doen die we leuk vinden. Daar gaan we gewoon mee verder, met opgeheven hoofd. We zijn dankbaar voor de kansen die we dankzij Michelin hebben gekregen en gaan vol gas door!’’

Die instelling kan ik alleen maar waarderen. ‘Anpakken en d’r an’. Dat is de instelling van de inwoners in de Achterhoek. En dat geldt ook voor mij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten