vrijdag 4 januari 2019

Winnaars Horecava Innovation Award 2019

Efficiëntie in de keuken en de weg naar een duurzame horeca


Deliverect is dé all over winnaar van de Horecava Innovation Award 2019, gekozen uit een recordaantal van maar liefst 189 inzendingen. 
De Karel de Vos Duurzaamheid Award gaat naar Groene Ster Nederland. Deze site wijst de weg naar een duurzame horeca. De prijzen werden maandagmorgen 7 januari uitgereikt bij de officiële opening van de Horecava in RAI Amsterdam. Een overzicht van de winnaars in álle categorieën.


Digital, Apps & Social Media


Deliverect maakt een einde aan de wildgroei van bonnenprinters en monitors van diverse bezorgdiensten zoals Deliveroo, Thuisbezorgd en Foodora in horecakeukens. Door koppeling worden de bezorgsystemen geïntegreerd in één POS (point of sale), in plaats van iedere bezorgdienst die een eigen bonnenprinter en/of scherm heeft staan.
Deliverect komt uit de categorie Digital, Apps & Social Media en zal een grote impact hebben op de bedrijfsvoering in de horeca, verwacht de jury. Het kan zorgen voor minder verkeerde bestellingen en meer efficiëntie in de keuken; het ordent alle printbonnen en online-bestellingen.
  

Food & Beverage 


De Amster-Dam hertenrookworst is de winnaar in de categorie Food & Beverage. Dit is een ambachtelijk geproduceerde rookworst met vlees van damhert uit de Amsterdamse Waterleidingenduinen.
De jury vindt dat de producent goed inspeelt op de maatschappelijke discussie rond het actief beheren van de lokale wildstand. Damhertenvlees wordt aangeboden in verschillende toepassingen. De rookworst is een herkenbaar product met een zeer goede smaak. Daarnaast wordt het vlees ook verwerkt in producten die aangeboden worden bij de Voedselbank. Het feit dat deze rookworst ook halal is, maakt hem voor een bredere doelgroep bereikbaar. Leverancier is Pieter van Meel Wild en Gevogelte. De rookworst werd gekozen uit 103 ingezonden items bij Food & Beverage. Deze categorie kent altijd de meeste kandidaten.

 

Concepts, Interior & Design

 

De beste in deze categorie zijn snackdisposables van suikerriet, 100 procent composteerbaar, en daarmee geschikt voor de agf-afvalstroom. Ook zijn ze ‘home composteerbaar gecertificeerd’.  Dat wil zeggen: waar ze ook terechtkomen, ze zullen volledig afbreken. Het formaat is afgestemd op gebruik in de cafetaria en past in vrijwel iedere bakwand-dispenser. De bruine kleur past binnen de huidige eko-trend.
De jury noemt dit product van Natureko een perfect alternatief voor plastic snackbakjes. Ze hebben een natuurlijke, ambachtelijke uitstraling. Het ruwe oppervlak geeft goede grip. Voor de productie zijn bio-based grondstoffen gebruikt, die in de natuur weer aangroeien. Als overal in Nederland alleen nog maar de bio-disposables van Natureko worden gebruikt, dan zorgt dan voor een enorme vermindering van het afvalprobleem, want de bakjes zijn 100 procent composteerbaar. Duurzaamheid ten top.


Equipment & Services

 

Glazenwasmachine Top Dry van Hobart garandeert een poleervrij en kurkdroog resultaat. De geïntegreerde osmosetechniek zorgt voor poleervrij en schoon glaswerk. Doordat de vochtige lucht op een innovatieve manier wordt omgezet in hete droge lucht komen ze absoluut droog uit de machine. Vooral dat laatste is innovatief. De jury waardeert deze innovatie, die niet alleen een einde maakt aan het probleem dat glazen vaak nat uit de glazenspoelmachine komen, maar ook aan de vervelende warme damp die ontsnapt bij het openen van de machine.

 

Karel de Vos Duurzaamheid Award

 

Groene Ster Nederland is een nieuw initiatief dat de weg wijst naar een duurzame horeca. De site – en op termijn ook een gids – geeft per provincie een overzicht van horecabedrijven met een groen randje. ,,Een optelsom van wereldverbeteraars, oprechte foodlovers en dappere strijders. Noem ons cowboys die met dit initiatief alles wat leeft, groeit en bloeit positief willen beïnvloeden’’, aldus de initiatiefnemers en ambassadeur Floortje Dessing.
Er wordt niet alleen gekeken naar verantwoorde gerechten, ook naar een duurzame inrichting en beperking van het energieverbruik (ledverlichting, zonnepanelen, dubbel glas, eigen moestuin, opvang regenwater), verantwoorde inkoop en schoonmaakmiddelen, personeel met een beperking, et cetera. Waar de hele visie en missie duurzaamheid uitademt: dié horecabedrijven krijgen een groene ster. Van eenvoudige lunchroom tot sterrenrestaurant.

De Karel de Vos Duurzaamheid Award werd voor de zevende keer uitgereikt. De fraaie trofee is vernoemd naar de in 2012 overleden initiatiefnemer en eerste juryvoorzitter van de Horecava Innovation Award. De prijs is voor de innovatie die het meest blijk geeft van een duurzame, toekomstgerichte visie en die ondernemers nieuwe kansen biedt. Alle inzendingen maken kans.

Over vijf weken aandacht voor de overige nominaties van de Horecava Innovation Award 2019. Stuk voor stuk ook prachtige producten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten