maandag 26 november 2018

Innovatief en baanbrekend in de Belgische horeca

De vijf beste horeca-innovaties van België zijn vorige week bekend gemaakt tijdens de Horeca Expo in Gent. De Innovation Awards werden door een vakjury gekozen uit 30 genomineerden, voorheen de Baanbrekers geheten. De beurs is inmiddels achter de rug, maar de winnaars in de vijf categorieën blijven nog wel even in de picture staan.


Beverages: Easy Mixers


Winnaar in de categorie Beverages is Easy Mixers. Dat zijn alcoholvrije premixen waarop cocktails en mocktails kunnen worden gebaseerd. In deze tijden van bewust alcoholgebruik is het nodig om een aanbod te bieden van verschillende alcoholvrije alternatieven. De Easy Mixers zorgen ervoor dat restaurants en (hotel)bars op een eenvoudige manier een kwalitatief hoog-
staande mix-drank aan hun gasten kunnen bieden, zeker in zaken zonder (top)bartender.
De mixen - waaronder peer-rozemarijn, munt-appelsien, mojito, groene thee-jasmijn - zijn smaaktechnisch geweldig gemaakt met de nodige aandacht voor de aciditeit (zuurgraad). Leverancier is NIVO-finess’.

Food: KUU-tube

 

Bij Food is de KUU-tube de beste, ofwel ‘Smaakkunst in een tube’. Elke KUU-tube bevat een artisanale gelei met een verrassende en ongewone smaak of smaakcombinatie. Smaken combineren is ook een vorm van kunst. Met de KUU-tubes kan iedereen creatief zijn aan tafel door zelf een smaak te kiezen om een gerecht mee te pimpen. Tafelen wordt een creatief gebeuren. De gast creëert zo een persoonlijk smaakkunstwerk, groot of klein.
Er zijn vijf soorten: bosbes en munt, veenbes en bosbessenwijn, vlierbloesem en vanille, theegelei van bosbes, biergelei en gagel. Het product heeft een handige spuitkop om de gelei mooi te doseren. Andere voordelen zijn: handig in gebruik, hygiënisch, lang houdbaar en de gelei is geconcentreerd zowel in de ‘neus’ als de ‘smaak’. De toepassingen zijn eindeloos: bij kaasschotels, als decoratie van gerechten, op toastjes, in yoghurt, in thee, in gin-tonic, in slaatjes, op pannenkoeken, in ijsjes, enzovoort. De firmanaam is KUU bvba.

Interior & Design: Automated MAX Cantilever


The Automated MAX Cantilever eindigde als eerste bij Interior & Design. Het is TUUCI's nieuwste toevoeging aan de parasolcollectie. Deze parasol met mast aan de zijkant is revolutionair door de combinatie met technologie. Zo is er een iPhone-achtig controle-paneel aan de zijkant van de mast, waarmee licht, heaters en de motor bediend kunnen worden. Dit zijn de drie opties voor inbouw. LED-verlichting is geïntegreerd en niet-zichtbaar; de beide heaters hangen op twee zijstangen van de mast. De motor binnenin de mast maakt het mogelijk om de parasol automatisch te openen en sluiten. Daarnaast zijn ook nog eens extra veiligheidsmaatregelen ingebouwd, dus het is ook een ‘smart-system’. Bij het klikken op bijvoorbeeld ‘sluiten van de parasol’, herkent het systeem zelf dat de heaters nog warm of koud zijn. Bij wamte zal hij twee minuten wachten voordat er alsnog automatisch gesloten gaat worden.


Services, Technology & Equipment: Deliverect

 

De beste in de categorie Services, Technology & Equipment is Deliverect. Een nieuwe technologie-startup die de koppeling maakt tussen leveranciers van delivery en take away sites (zoals Deliveroo, Thuisbezorgd, UberEats, Foodora, JustEat, Glovo) en restaurants over de hele wereld. Deliverect is de app die alle bezorg- en afhaaldiensten rechtstreeks verbindt met de kassa, de obers en de koks. De oprichters van Deliverect (Zhong Xu, Jan Hollez) zijn al eerder een succesvol innovatief bedrijf begonnen (POSIOS, overgenomen door Lightspeed). Met Deliverect willen ze nog verder gaan en de hele bezorg- en afhaalwereld automatiseren.  Het restaurantproduct is volledig ontwikkeld in België. Zoals ze in België zeggen: ‘het is gedaan met meerdere schermen en het manueel intikken van online bestellingen'.

Sustainability: M’Afrique by Moroso


Winnaar bij Sustainability of wel de categorie duurzaamheid is M’Afrique, de outdoorcollectie van Moroso. Deze is onstaan uit een samenwerking van internationale designers en lokale productie in Dakar, Senegal. Het meubilair is een combinatie van visserstouwen gevlochten tussen een stalen constructie. Het eindproduct is een verfrissend product dat zeer duurzaam is door de materiaalkeuze. Het visserstouw is namelijk ontworpen voor extreme omstandigheden, wat direct samenhangt met het gebruik van deze collectie. M’Afrique kan buiten blijven staan in weer en wind met een minimum aan verwering. Bovendien gaat nog eens 80% van de opbrengst van het kleurrijke terrasmeubilair terug naar zijn oorsprong. Leverancier is De Compagnie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten