maandag 24 september 2018

Gastronomisch congres geeft visie op vital food

Taste Summit, zo heet het gastronomisch congres dat op 9 oktober plaatsvindt in het MECC Maastricht. Dat gebeurt op de tweede dag van horecavakbeurs BBB Maastricht/Folie Culinaire. Onder de noemer ‘Vital Food’ werpen internationale foodprofessionals die dag hun kritische blik op ongezond, bewerkt voedsel en geven zij uitleg over het belang van eerlijke, gezonde producten. Ofwel hoe écht eten welvaartsziekten kan tegengaan.


Taste Summit presenteert een indrukwekkende line-up van sprekers. Hun visie op de huidige voedselindustrie en de gezondheidsrisico’s van ‘ultra processed food’ zal een eye-opener zijn voor de deelnemers. Dat stelt de organisatie, de BBB Maastricht en de Hotel Management School  Maastricht. Initiatiefnemer van Taste Summit is smaakprofessor Peter Klosse, tevens een van de sprekers: ,,Gelukkig begrijpen steeds meer mensen dat we anders moeten gaan eten, maar we zijn er nog lang niet. Met dit congres willen we meer bewustwording creëren over wat er allemaal gebeurt in de processing van voedsel. Uiteraard zullen we ook laten zien hoe we lekker en gezond kunnen eten met échte producten van het land.’’ 

Het moet veranderen, maar hoe?

 

De volgende sprekers delen hun visie over vital food met professionals uit de horeca:

* Wat is ‘gezond’ eten? Door Carlos Augusto Monteiro. De Braziliaanse voedingswetenschapper uit zijn zorgen over de wereldwijd stijgende consumptie van sterk bewerkt fabrieksvoedsel, waarin essentiële voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen vaak ontbreken. Deze voedingsmiddelen leveren een belangrijke bijdrage aan de toename van allerlei welvaartsziekten, zoals obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Monteiro deed onder andere onderzoek voor de World Heath Organisation (WHO) en is schrijver van de Braziliaanse voedingsrichtlijnen voor onbewerkt voedsel.
 

* Hoe kijkt de consument naar eten & drinken en hoe kun je hierop inspelen? Door Thimus, Neuroscience & Consumer Biometrics.

Albert Kooy
* Welke initiatieven zijn er al actief? Een presentatie van de topkoks Albert Kooy en Frank Fol. SVH Meesterkok Albert Kooy is o.a. bekend van FoodFirst Network (een gezondere levensstijl voor consumenten) en van het boek ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’. Het boek was overduidelijk een aanzet voor het eigentijdse denken over een duurzame, diervriendelijke en gezonde Nederlandse keuken. Ook de 80-20 regel (80% groente, 20% vlees) die inmiddels veel navolging heeft gekregen in de horeca, hoort in zijn kookfilosofie thuis. Kooy stond in feite aan de wieg van Dutch Cuisine.

Frank Fol
* Frank Fol is dé Belgische groentekok en schrijver van verschillende kookboeken. Hij heeft bekendheid verworven als culinaire trendsetter, waarbij hij mensen met smaak probeert te overtuigen van een gezonde levensstijl. Daarnaast stelt hij sinds 2013 ‘De Groene Gault Millau–Benelux’ samen uit en is hij verbonden aan verschillende stichtingen die zich inzetten voor Vital Food. In het verleden was hij o.a. begeleider van het Belgisch Olympisch Team, van astronauten, kosmonauten en zuidpoolreizigers.

* Hoe en wat verandert er in het systeem voor boeren, leveranciers en overheid? Een bijdrage van Hubert Mackus, de Gedeputeerde Landbouw en Natuur van de Provincie Limburg en de directeur van Diverzio, Koen Nouws Keij.

*Tot slot komt smaakprofessor Peter Klosse aan het woord: Wat is het belang van smaak in alle elementen? Bij zijn Academie voor Gastronomie staat smaak centraal en leer je wat je moet weten om succesvol te zijn in de moderne smaakwereld. Zodra je weet hoe smaak in elkaar zit, kun je beter koken en verkopen, produceren en adviseren. Of je nu werkt in een restaurant, wijnwinkel, cateringbedrijf of op een andere manier professioneel met eten en drinken bezig bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten