maandag 25 juni 2018

Duurzaam: kwaliteitswijn van de tap

Waarom drinken we voornamelijk nog wijn uit fles? Omdat we dat zo gewend zijn. Omdat we denken dat er geen kwaliteitswijn uit de tap kan komen. Omdat de gast verwacht dat de wijn aan tafel wordt ontkurkt en geproefd. Omdat de sommelier of eigenaar dan weer denkt dat de gast nooit anders zou willen. Tijd voor 'n nuchtere blik.


Albert te Voortwis (36) en zijn vrouw Jantiene (35) zijn ruim tien jaar wijnspecialisten en importeren onder de naam Rank natuurlijke gemaakte wijnen van Europese bodem. Wijnen met een karaktervolle smaak en zo min mogelijk toevoegingen. De twee progressieve, no nonsense wijnimporteurs doen alles voor de smaak Vanuit die werkwijze is ‘Rank wijn in vat’ ontstaan: kwaliteitswijn in PET-vaten vervoerd en opgeslagen.

Wijn in glazen flessen is vatbaar voor licht, lucht en temperatuurwisselingen, de vijanden van consistente smaak. En als de fles eenmaal geopend is, is de wijn een tikkende tijdbom totdat het oxideert. Rank wijn in vat daarentegen blijft smaakvol en in perfecte conditie, omdat het optimaal beschermd is tegen de elementen, aldus het jonge ondernemerspaar.

,,We gebruiken lichtgewicht, dubbelwandige vaten van polyethyleentereftalaat (PET). Dit Nederlandse ontwerp met de naam KeyKeg kan op elke tapinstallatie aangesloten worden.

 Voor het tappen is niet per se stikstof nodig, er kan zelfs met perslucht getapt worden. Het vat wordt vol lucht gepompt en de gelamineerde aluminium binnenzak die erin zit wordt leeg gedrukt (het bag-in-ball-principe). De wijn komt daardoor niet in aanraking met het tapgas of met zuurstof.’’

Volgens Albert en Jantiene is hun concept ook een stuk goedkoper dan wijn op fles. Flessen, etiketten en kurken zijn immers overbodig en met hetzelfde gemak kan er meer dan twee keer zoveel wijn worden vervoerd. Met hetzelfde budget kan een sommelier of eigenaar daardoor betere wijn inkopen. In het restaurant of café wordt bespaard op tijd, ruimte én afval. Eén vat van 20 liter vervangt 26 wijnflessen en horecapersoneel hoeft geen kurken te trekken, dozen te scheuren of glas naar de glasbak brengen.

Restaurants als Buitenplaats Plantage, Mr. & Mrs. Watson en Aloha Rotterdam tappen met het oog op duurzaamheid Rank wijn in vat. Ook de sterrenrestaurants De Kromme Dissel en Hotel Landgoed Het Roode Koper hebben voor dit wijnconcept gekozen. Ronnie Brouwer, sommelier van De Kromme Dissel: ,,Hiermee kan ik de kwaliteit verbeteren van de wijnen die ik regelmatig schenk. Wijnen per glas zonder oxidatie en het eerste glas net zo perfect als het laatste.”


Rank & Lindenhoff


Tien jaar geleden namen Albert en Jantiene de leiding over van Lindenhoff Wijn, de kleine broer van de gerenommeerde horecaleverancier Lindenhoff in Baambrugge, in 1989 opgericht door Alberts vader. Het assortiment van bijna honderd wijnen werd flink vernieuwd en met ‘Rank wijn in vat’ wordt nu ook de distributie gemoderniseerd. De afgelopen jaren werd daarvoor veel onderzoek gedaan naar de nieuwste verpakkingen en de selectie van wijnboeren op smaak en kwaliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten