maandag 12 maart 2018

Schuif die tafel maar binnen

Het is niet alledaags tafelen, en zeker geen klassieke horeca. Dat kun je wel stellen over pop-up restaurant Anderhalf op een bijzondere locatie, meestal een leegstaande fabriek. Het originele concept is van de Spijsbereiders, jonge horecahonden die de grenzen verleggen voor gasten en personeel. Ze bieden een avond met culinaire verrassingen en een creatieve perceptie op eten. Hun nieuwste editie van het concept - een compleet ingedekt tafelblad dat over een rail het restaurant in schuift - gaat op 12 april van start in de Grasso in Den Bosch, een industrieel monument uit 1912. Een wow-effect bij de gasten en volledig instagrammable, 34 avonden lang.

Foto Chantal Arnts

Peter Derks en Roland van Balen zijn het brein van De Spijsbereiders. Ze ontwikkelen culinaire concepten voor de voedingsmiddelenindustrie. Helemaal los gaan ze met pop-up restaurant Anderhalf, waar ze een nieuwe manier van uit eten aanbieden. De naam Anderhalf staat voor anderhalve tafel. Twee tafelbladen waarvan er één tijdens elke gang terug de keuken in zal glijden. Tijdens de vijf en een halve gang zal de tafel steeds opnieuw worden ingegleden met daarop keer op keer een nieuw thema. In totaal schuift zeven keer per avond de tafel heen en weer. Het verhaal en de presentatie van het gerecht worden versterkt door het decor aan tafel.

Foto: Iris Rijskamp

De eerste editie vond begin 2016 plaats in De Drie Mollen, een oude koffiebranderij in Den Bosch. Het concept sloeg in als een bom: 18 avonden met 360 gasten waren binnen zeven dagen verkocht. Eind 2016 was de oude Mengfabriek in Den Bosch het toneel. Met in totaal 20 avonden avonden met 20 gasten per avond. Door de kant-en-klaar gedekte tafel op rails is er geen bediening nodig.

Enkele decors die op tafel kwamen: een berg zand met asperges en gereedschappen van de aspergestekers. Zeeland met het rauwe haven-gevoel, met fruits de mer, oesters met schuim, brood op basis van desem en zeewater, decoraties die je op het strand vindt.

Foto: Iris Rijskamp

Bij het thema ‘ode aan de kip’ verschenen bij het dessert (gekookt ei gevuld met sabayon) drie levende kippen op tafel, uiteraard in een rennetje. Een andere ronde was de koe het thema. In het midden van de tafel stond een voederbak met hooi, een melkbus en gereedschappen van de boerderij. Bij het thema streetfood dekten ze de tafel met een knipoog naar de stad. Op het menu stonden ingrediënten als Amsterdamse stadsduif en brandnetels die tussen de stoeptegels groeien.

Peter Derks: ,,De entourage versterkt het verhaal.,,Daarbij zoeken we absoluut de grenzen op. Dat is voor ons de uitdaging. Alles moet kloppen. Soms wordt ons gevraagd om een thema te herhalen, maar dat doen we niet’’.

De industriële werkplaats van de Grasso (fabrikant van stoommachines) in Den Bosch dient ditmaal als decor voor de derde editie van pop-up restaurant Anderhalf. Het is ook meteen de meest uitgebreide versie: in anderhalve maand draaien de Spijsbereiders maar liefst 34 avonden: 28 avonden voor particulieren en 6 avonden voor bedrijven. Dat is hard werken voor het team. Alle 600 kaarten waren binnen 24 uur uitverkocht, vertelt Peter Derks. ,,Niet te geloven. Er kan dus niet meer gereserveerd worden. Er zijn alleen nog plekken vrij voor de bedrijfsavonden.’’

Foto: Chantal Arnts

Voor maximaal zes personen kun je reserveren. Peter Derks: ,,Dit doen we om samenscholing aan tafel te voorkomen. Wij houden van de sociale interactie tussen onbekende gasten. Passie voor lekker eten is in ieder geval al een gedeelde interesse. Met vijfenhalve gang, een bewegende tafel en een paar slokken wijn heb je genoeg om over te praten. Wil je echt met een grote groep komen, dan is er de mogelijkheid om de gehele tafel te reserveren.’’

Nominatie voor Horecava Innovation Award 


Pop-up restaurant Anderhalf was genomineerd voor de Horecava Innovation Award 2018, in de categorie Concepts, Interior & Design. Het juryrapport maakt nog eens duidelijk waarom dit concept zo goed is:

,,De jury is bijzonder gecharmeerd van pop-up restaurant Anderhalf, dat op allerlei locaties neer te zetten is. Dit  rondreizende culinaire circus zorgt absoluut voor entertainment. De focus ligt op de opmaak van de tafel en de presentatie van de gerechten. Dat gebeurt achter de schermen. Als de tafel naar binnen geschoven wordt, zorgt dat voor één groot wow-effect bij de gasten en een Instagram-waardig moment. De formule geeft een nieuw elan aan het vakmanschap in de horeca, terwijl geen of nauwelijks mensen voor de bediening nodig zijn. Ideaal omdat goed horecapersoneel schaars is.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten