maandag 6 november 2017

Op wijnreis door de tijd in de Lage Landen

Het eerste boek over de wijngeschiedenis van Nederland drink je natuurlijk vergezeld van een heerlijk glas wijn. De titel van dit e-book is: ‘Nederlanders en wijn. Een lange geschiedenis’. Historicus en vinoloog Mariëlla Beukers vertelt dit in vijftien rijk geïllustreerde hoofdstukken. Zij geeft ook tips voor een lekker glas moderne wijn met een historisch verhaal.

Nederlanders en wijn hebben samen een geschiedenis die eeuwen terug gaat. Al in de Romeinse tijd kende de Lage Landen een rijke wijncultuur, met kostbare glazen en geïmporteerde wijnen. Middeleeuwers hielden ook wel van een glaasje, en schonken graag witte wijnen van de Rijn en zoete malvesye van de kusten van de Middellandse Zee. Ondertussen plantten ze in hun kasteeltuinen en kloostergaarden ‘wingerden’.

Om aan de grote vraag naar wijn te voldoen, zorgden Nederlanders er in de Gouden Eeuw voor dat zij in Frankrijk een stevige vinger in de pap kregen als het om wijnbouw ging. En met de komst van de stevige rode wijnen van Bordeaux rond 1700 waren ze er als de kippen bij om die nieuwe dranken te importeren. Tot op de dag van vandaag is Nederland een land waar zo goed als elk type wijn is te krijgen, afkomstig uit landen van de hele wereld. En die rijkdom van het assortiment danken wij aan onze eeuwenlange omgang met wijn!

Cornelis Troos, circa 1750. Collectie Rijksmuseum

Historicus en vinoloog Mariëlla Beukers neemt de lezer aan de hand van prachtige illustraties en heerlijke anekdotes in vijftien verhalen mee op een wijnreis door de tijd. Zij vertelt over verdwenen wijnsoorten en kostbaar drinkgerei. Over drinkspelletjes uit de Gouden Eeuw en wijn als betaalmiddel. Maar ook over de rol van Nederlanders als dijkenbouwers in de Franse Médoc of als wijnproducenten langs de Loire. Over Bacchus op de buitenplaats en wijn in de koloniën.  'Nederlanders en wijn’ geeft ook antwoord op de vraag waar in de Middeleeuwen nu die Nederlandse wijngaarden lagen. Het boek is daarmee een must voor iedere wijnliefhebber!Voor de illustraties verzamelde de auteur de mooiste afbeeldingen uit musea en archieven. In haar e-book zijn ook video’s van moderne wijngaarden te zien, een interactieve kaart en een kennistest. Het boek is speciaal ontworpen om te lezen op een tablet (zowel iOS als Android), maar is ook te lezen op een smartphone. Het is te downloaden in de App Store en bij Google Play voor € 9,99. 'Nederlanders en wijn' is een digitale uitgave van Wijnkronieken.

Over de auteur

 


Mariëlla Beukers is auteur van diverse wijnboeken, waaronder ‘Wijn van eigen bodem’, over de hedendaagse Nederlandse wijnbouw. Op haar website Wijnkronieken.nl publiceert zij regelmatig over de rijke geschiedenis van wijn, evenals op de website van het Historisch Nieuwsblad en in het tijdschrift Bouillon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten