maandag 16 oktober 2017

Van algenbar tot toekomstworst

De expositie ‘The Future of Food, Looking Back to Now’, samengesteld door eetontwerper Marije Vogelzang, toont meer dan 30 prikkelende ontwerpen die een blik werpen op de toekomst van ons voedsel. De innovatieve presentatie is te zien in The Embassy of Food op het Ketelhuisplein tijdens de Dutch Design Week van 21 t/m 29 oktober in Eindhoven. Een must voor food- en designliefhebbers!Hoe wordt voedsel verbouwd, gekweekt, verwerkt, vervoerd en gegeten in de toekomst? Hoe gaan producenten om met schaarse grondstoffen, voedselverspilling, klimaatverandering en dierenwelzijn? ,,Om voor deze vragen antwoorden en nieuwe inzichten te ontwikkelen, verbinden we de agrariërs aan designdenkers’’, vertelt Judith Zengers van organisator Agri Meets Design. Dit platform pakt dit jaar extra groot uit tijdens de Dutch Design Week (DDW), samen met het Europese project Food Heroes. The Embassy of Food is een enorme glazen kas vol groen op het Ketelhuisplein, waar bezoekers geprikkeld worden om na te denken over de toekomst.

The Embassy of Food

 
Curator en eetontwerper Marije Vogelzang stelde The Embassy of Food samen en selecteerde werk van over de hele wereld. Ook maakte ze speciaal voor de expositie een audio-verhaal, waarin je als consument of producent de toekomst kunt beleven. Door te luisteren, te proeven, te ruiken en te kijken. Enkele projecten uit de expositie zijn:


Alga’s Bar van Cateringa & Kompanen is een algenbar die voedingsstoffen onttrekt aan de menselijke adem. Alga’s Bar is een interactieve installatie, waarbij je als bezoeker wordt aangesloten op de levenscyclus van de alg: het nieuwe voedsel voor mens en dier. Je luistert ondertussen naar een essay over het waterleven.De zelfsturende frisdrankmachine SAM heeft zijn eigen bankrekening. Pin een frisje en SAM bepaalt zelf wat voor glaasje prik je ontvangt. Zo experimenteert ontwerpster Marie Caye met de mogelijkheid om machines autonoom te laten werken.

Wil je liever ‘gewone’ of genetisch gemodificeerde groenten op je bord? En wanneer is een groente gecultiveerd of door menselijk ingrijpen veranderd, en hoe verschilt dat van high tech-aanpassingen aan genen? En wat zijn de gevolgen? Je ontdekt het met de Gene Machine van Mies Loogman.

Maak kennis met Jan van Lierop, één van de grootste biologische groentetelers van Nederland. Hij exporteert het grootste deel van zijn oogst en is daarbij verplicht om de prei in een verpakking te leveren. Wat nu als er van zijn eigen reststromen prei een wikkel gemaakt kan worden: preipapier. Dat is het experiment van ontwerper Isaac Monté.

The Future Sausage: Carolien Niebeling ontwierp diverse ‘toekomstworsten’. Stel dat je de worst stript tot zijn kale anatomie en geschiedenis, om hem vervolgens weer op te bouwen met potentiële toekomstige ingrediënten die recht doen aan een duurzame voedseltoekomst. Laat je oog vast voorproeven en bedenk of je worst lust!De bacteriën in je darmen zeggen veel over de staat van je welzijn. De Londense Maria Apud-Bell vroeg zich af of je deze bacteriën kunt meten, en daaraan af kunt lezen hoe het nu precies staat met je gezondheid. Ze ontwikkelde een chocolade met daarin een cocktail van bacteriën verstopt. Via een app die de informatie van de bacteriën uitleest, kun je precies aflezen hoe je de microbiotica kunt bijsturen.

Thee komt van plantages in het verre oosten? Nee hoor, thee wordt gewoon in Nederland gemaakt van de Camellia Sinensis. De theeplant wordt sinds kort niet alleen in tropische en subtropische gebieden geteeld, maar ook in Brabant. Presentatie van Special Plant Zundert.

Volumes is een onderzoeksproject dat de (vaak enorme) hoeveelheid van onze porties bevraagt; opnieuw een project van fooddesigner Marije Vogelzang. Gedragspsychologisch onderzoek laat zien dat mensen niet goed kunnen inschatten hoeveel ze precies eten. Door objecten op je bord te leggen - tussen het eten - lijkt het bord voller dan het werkelijk is, terwijl onze maag toch voldoende gevuld wordt.

Hemels of hels, suiker roept bij vrijwel iedereen iets op. Verlustig je aan een snoeplandschap van Pip & Pop. Laat je aan het denken zetten door de colamachine of lik aan de vrouwenbeelden van Joseph Marr. Deze installatie van Helmut Smits, The Real Thing, is ook te zien in het Stedelijk Museum in Schiedam op de tentoonstelling Sticky Business. ‘De verleiding van suiker in de kunst’ loopt nog tot 19 februari 2018.

En zo zijn er nog veel meer installaties. Het verhaal erachter maakt elk project mega-interessant. Nieuwsgierig geworden? Ga er eens kijken. The Embassy of Food is tijdens de Dutch Design Week (21-29 oktober) gratis te bezoeken in de glazen kas op het Ketelhuisplein tussen 11.00 en 18.00 uur. Kijk voor het volledige expositieoverzicht op www.agrimeetsdesign.com/expositie.

Experimenteel


The Embassy of Food biedt daarnaast negen dagen lang een uitgebreid programma met lezingen en talkshows. Europese gasten presenteren serieuze ideeën en verdienmodellen om voedsel-
verspilling tegen te gaan. Je kunt aanschuiven bij een viertal experimentele diners, ontwikkeld door foodontwerpster Chloé Rutzerveld. Het vegetarisch diner neemt de gast in drie gangen mee op culinaire verkenningstocht. Tijdens elke gang wordt steeds een ander voedselvraagstuk uit de expositie geserveerd. Hier proef en ervaar je de toekomst van plantaardige eiwitten, de mogelijkheden van voedselverspilling en de status van onze gezondheid. Je ontmoet er de ontwerpers en boeren die schuilgaan achter het eten op het bord. Reserveren is gewenst.

Op 26 oktober vindt de uitreiking van de allereerste internationale Future Food Design Award plaats. Klik hier voor het programma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten