maandag 2 oktober 2017

Een beter geluid met lampen

Een slechte akoestiek in een horecabedrijf is een groot probleem. Het jaagt gasten de deur uit, want ze kunnen elkaar amper verstaan. En ook het personeel heeft er last van. Het opnemen van een bestelling in de herrie is lastig, uitleg geven over het menu onmogelijk. Acoustic Design Solutions ontwikkelde een oplossing in de vorm van een serie akoestische designlampen. Ze verminderen de galm in een horecabedrijf én zien er mooi uit.

Model Rice Field is er in verschillende uitvoeringen en afmetingen.

Blootstelling aan lawaai leidt snel tot vermoeidheid en heeft een negatief effect op ons gestel. Gelukkig kan de nagalm verminderd worden. De meest effectieve manier om dit te doen is door het aanbrengen van absorptiemateriaal dat de geluidsgolven als het ware ‘opvangt’. Zo kunnen mensen elkaar veel beter verstaan.

Rice Field is een ontwerp van Tjimkje de Boer

Akoestiekbeheersing is een ondergeschoven kindje in de horeca. Men weet vaak niet hoe dat op te lossen. In het algemeen worden er te weinig geluidsabsorberende materialen gebruikt in het horeca-interieur, waardoor het geluid heftig weerkaatst tegen wanden, vloer, ramen en plafonds. Dat zorgt voor nagalm. Deze nagalm kan eenvoudig worden weggenomen met bijvoorbeeld muurpanelen, maar volgens Michiel Post, mede-oprichter van Acoustic Design Solutions, passen die minder goed in het interieur.
Het in Zaandam gevestigde bedrijf brengt daar verandering in door het plaatsen van designlampen, die zijn opgebouwd uit uiterst efficiënt melamineschuim. Dit materiaal weet reflecties volledig op te vangen. Daarnaast ziet het er dankzij de vormgeving aantrekkelijk uit én het is brandveilig, aldus Michiel Post.

Model Round & Round (l) en Retro

Er zijn enkele horecagelegenheden waar de lampen al hangen. Zoals bij café-restaurant/dagopvang Sijthoff in Leiden. Michiel Post: ,,Daar werken mensen met  beperkingen, onder begeleiding. Vele van hen hebben ook gehoorproblemen. Ze zijn echt onthand als ze elkaar niet kunnen verstaan. Ook gasten klaagden over de galm in het restaurant. We plaatsten zes akoestische designlampen, voorzien van ledverlichting. Daarmee is de nagalmtijd gereduceerd tot een passend niveau.’’

De lampen zijn drie jaar geleden gepresenteerd op de Design Salon in Milaan. Het mooie ontwerp is van Tjimkje de Boer. Acoustic Design Solutions is de lampen nu langzaam aan het uitrollen in de horeca en de particuliere markt. ,,We zijn ook bezig met het ontwikkelen van akoestische meubels. Het zou fantastisch zijn om geluiddempende tafels en stoelen in de horeca te kunnen plaatsen.’’

Café-restaurant/dagopvang Sijthoff in Leiden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten