Katja Gruijters studeerde in 1998 af aan de Design Academy Eindhoven met ontwerpen van snacks van nieuwe eiwitten. Ruim negentien jaar later kan Katja zich expert in food design noemen. Ze werkte tal van foodconcepten uit voor bedrijven in de foodservice, voedsel-
industrie en retail in binnen- en buitenland. Wereldwijde trends voelt ze haarfijn aan. De drijvende kracht achter haar werk is verduurzaming. Ook is Katja Gruijters betrokken bij verschillende (internationale) instellingen en werkt ze samen met universiteiten en opleidingen. Als expert speelt Katja een belangrijke rol bij het inzichtelijk maken van voedselvraagstukken.
![]() |
Katja Gruijters. Foto: Mike Roelofs |
Jarenlang werkte ze vanuit Amsterdam. Sinds 2014 heeft Katja een prachtige studio in De Steeg, aan de rand van Nationaal Park Veluwezoom. Hier geeft ze workshops waarbij ze haar visie geeft op eten en drinken. De natuur is daarbij een grote inspiratiebron. ‘Mooi van Nature’ is haar credo. De workshops zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in food, design, innovatie, communicatie en verduurzaming. Voor zowel jonge als gevestigde professionals, van chef-kok tot teler, van productontwikkelaar tot marketeer.
Projecten
Enkele maanden geleden sprak ik deze gedreven vrouw na een lezing in het Design Café in Doetinchem. Zij begon met: ,,Ik ben geen kok”. Aan de hand van geprojecteerde beelden vertelde ze over verschillende projecten. Indrukwekkende voorbeelden passeerden de revue.
Zoals de lancering van The Green Gallery in 2015, een online magazine dat zowel de schoonheid als de vergankelijkheid van de natuur viert. Onder de bogen van het Rijksmuseum in Amsterdam werd in een sprookjesachtige en bosrijke setting de inhoud van het magazine voor één nacht tot leven gewekt. Katja en haar team creëerden een sprankelend menu met bloemen in de hoofdrol voor een divers gezelschap. In dit project werkte ze samen met The Wunderkammer en The Gardeners.
![]() |
The Green Gallery onder de bogen van het Rijksmuseum. Foto: Reinier RVDA |
![]() |
Cheese Piercing. Foto: Jonas de Witte |
Het project Broodoverschot - Cradle to Cradle - is een enorm bouwsel van brood, brood dat één supermarkt maandelijks niet kan verkopen omdat het te oud zou zijn. Het project wil het publiek hiervan bewustmaken en wil een eerste stap in de richting van hergebruik zijn.
![]() |
Project Broodoverschot; foto Michel Zoeter |
Exploring the future of food
Na afloop van de presentatie gaf Katja me een flyer van haar nog te verschijnen boek: Katja Gruijters Food Design, exploring the future of food, ofwel: de weg naar beter eten. Inmiddels is dat boek er. Prachtig geïllustreerd, Engelstalig en 216 pagina’s dik. Voor het eerst presenteert Katja in één uitgave maar liefst 35 projecten, events en producten uit haar fascinerende wereld van food creation. Prijs: €39,99.
![]() |
Verpakking zeewier |
Het voorwoord is geschreven door niemand minder dan Louise Fresco, landbouw- en voedselkundige en voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit & Research. Katja schreef het boek samen met Ed van Hinte en de bijzondere vormgeving is van Studio Renate Boere.
Inmiddels is food design, het vormgeven van eten en drinken, uitgegroeid tot een volwaardige discipline. Katja Gruijters was in 1999 de eerste die het woord gebruikte en bij de bedrijven Hak en Honig ‘food designer’ op haar visitekaartje zette. Dat visitekaartje heeft ze nu echt wel afgegeven.
![]() |
'Koekje bij de koffie' |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten