maandag 15 mei 2017

Gezellig zitten in een wijnvat

Vergaderen, loungen of gewoon gezellig zitten in een wijnvat. Hoe leuk is dat? In de tuin, het terras, de vergaderzaal of de hotellobby. Stoere, eerlijke meubels gemaakt van gepensioneerde wijn-, whisky- of biervaten en van de zinken hoepels die het hout bij elkaar houden. Sinds 2014 is dit de passie van Barrel Atelier uit Werkendam.


Stoelen, statafels of bijzettafeltjes, barkrukken, tuinmeubels, vuurtafels en kroonluchters. Het zijn no-nonsense producten die Barrel Atelier zelf ontwerpt en maakt. De materialen hebben hun nut al bewezen en verdienen een tweede leven. De stoere tuinmeubelen zijn gemaakt van gebruikte eiken wijnvaten, die voor 90% uit Bordeaux komen. Vaten die jarenlang hebben bijgedragen aan de rijping van rode wijn. Prachtig hout, dat de geur van wijn nog met zich meedraagt. De meubels vallen niet alleen op door het ontwerp, ze zijn dus ook duurzaam.

De lampen en kroonluchters met een robuuste uitstraling zijn gemaakt van de hoepels van oude wijn- en biervaten. Ze zijn getekend door de tands des tijds. Elk krasje, vlekje en deukje zie je, en dat geeft de kroonluchter juist zijn charme en authenticiteit.

De hoepels voor de moderne hanglamp South-West zijn eerst ontzinkt. Door het minimale gebruik van materiaal past deze lamp mooi in een strak of industrieel interieur. Dankzij de led-verlichting is het energieverbruik minimaal.

De twee nieuwste aanwinsten in de collectie zijn de Kiosk, een wijnvat van 2400 liter dat ideaal is voor de verkoop van wijn in een wijnbar of slijterij, of dat een decoratief tintje geeft aan een wijnproeverij. Aanschaffen hoeft niet persé, want de Kiosk is ook te huur!

Tweede noviteit is de BBQ Beefmaster, een grote barbecuetafel met een 225 liter wijnvat eronder. Door de thermostaat en het Tip Top Temp-systeem is deze uitvoering geschikt voor grillen, bakken en roken. Aan de zijkanten zitten uitklapbare roestvrijstalen bladen voor het bbq-gereedschap.

Verschillende items zijn tot stand gekomen door de samenwerking met schrijver en wijnboer Ilja Gort. Subtiel staat het logo van zijn Chateau La Tulipe vermeld. Voor importeur Walraven & Saz verzorgt Barrel Atelier de restauratie van oude Torres wijnvaten. Ze worden voorzien van de bekende zwarte kleur en nieuwe logo’s. Voor Schuttelaar in Zwolle maakte het team sierlijke, hoge barkrukken van licht gekleurd hout voor het winkelinterieur.


Wat schetst mijn verbazing? Tussen al dat degelijke hout zie ik hip kunststof design. Een grote wijnkoeler in de vorm van een wijnglas, gegoten uit hoogwaardig polyethyleen. Hartstikke leuk. En waarom ook niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten