maandag 6 maart 2017

Upfall Shower: goed nat met minder water

Upfall Shower is een waterbesparende douche van Nederlandse bodem, die tot 80 à 90 procent bespaart op water, energie, CO²-uitstoot en afvalwater. Een innovatief en duurzaam concept, dat hoogst waarschijnlijk in het eerste bijna volledig ‘groene’ hotel ter wereld wordt ingebouwd. Dit unieke hotel wordt gebouwd op IJburg in Amsterdam en de officiële opening staat gepland voor 2018.

De Upfall Shower gebruikt in plaats van de gebruikelijke 10 à 15 liter water per minuut, slechts 1,5 liter. Het gebruikte water wordt opgevangen in een reservoir, gefilterd en opnieuw gebruikt voor de douche, terwijl er continu vers warm water aan wordt toegevoegd. De zeep verdwijnt automatisch door de afvoer. Er zijn twee systemen: het reguliere en het wellness-upcycle systeem. De techniek erachter wordt weggewerkt in de wand en in de vloer.

De upcycle douche leverde de producent en leverancier (Beter Bad, maar de nieuwe naam is Xenz) een nominatie van de Horecava Innovation Award 2017 op in de categorie Concepts, Interior & Design. De jury noemt de Upfall Show een goede oplossing voor hotels die duurzamer willen bouwen. ‘Het concept zou de standaard moeten worden voor elke douche die in de hotellerie geplaatst wordt, en eigenlijk in elk huishouden’.

,,Helaas werden we geen winnaar’’, zegt bedenker en directeur René Betgem van Upfall BV. ,,Maar de nominatie leverde wel aardig wat publiciteit op. Het bedrijf uit Almere doet er alles aan om de innovatie onder de aandacht te brengen van de hotellerie, de overheid en het leger.

René Betgem: ,,Zo is de Upfall Shower betrokken bij het SmartLAB Base, de nieuwe militaire basis voor de toekomst die volkomen sustainable (duurzaam) is. De pilot wordt dit jaar op de kazerne in Amersfoort gebouwd. Als dat slaagt en de Upfall Shower wordt in het pakket opgenomen, dan kan hij zomaar gebouwd worden op een legerbasis in Mali, waar zuinig met water omgesprongen moet worden.

Een maand geleden stonden we op de Future Forest Conference in Den Haag. Een conferentie voor onder meer de legertop, buitenlandse militairen, Unicef en Artsen Zonder Grenzen. De marine toonde interesse in de Upfall Shower. Water op marineschepen en duikboten schijnt een probleem te zijn. Ook is de douche ideaal voor cruiseschepen. Zij mogen geen water meer op zee lozen.’’

De upcycle douche is in het bezit van keurmerk Kiwa, beschikt over een Europees patent op  techniek en model en wordt in Dronten gefabriceerd. Bij aankoop geldt de Milieu-InvesteringsAftrek (MIA), waarbij 40% van de kosten aftrekbaar van de belasting is, en ook de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (Vamil).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten