maandag 17 oktober 2016

Super koffie uit de tap

De Modbar kun je omschrijven als een espressomachine die het uiterlijk heeft van een biertap. De barista kan zich hierachter niet meer verschuilen, want als hij de Modbar bedient, dan houdt hij oogcontact met de gast. Alle hardware zit onder de counter.


Modbar is het nieuwste paradepaardje van espressomachinemaker La Marzocco. Het idee komt van twee Amerikanen, die het als barista beu waren om met de rug naar de gasten te staan. Het is een modulair zetsysteem, waarbij de techniek onder de ‘kap’ plaatsvindt en de gast alleen de chromen taps ziet. De taps zijn er in drie varianten: één voor de espresso, één voor het stomen en één voor het bereiden van een pour-over coffee.

Naast het gestroomlijnde design is de techniek ook niet iets om onder de bar te schuiven. Hoewel energiezuiniger dan de meeste huidige apparaten, geniet de Modbar toch van een korte opwarmtijd. Verder is de Modbar o.a. uitgerust met duo-boiler technologie, 3-zone temperatuurregeling en is alles in te stellen vanaf een display met touchscreen.


De introductie in Nederland was in maart dit jaar op het Amsterdam Coffee Festival. Lex Wenneker, de barista kampioen 2015 en 2016 testte de Modbar, samen met barista Yakup Aydin. De baristakampioen die bij Espresso Service West (ESW) werkzaam is. En dat bedrijf is de importeur en leverancier van de Modbar.

FG Restaurant van Francois Geurds in Rotterdam had begin augustus de restaurantprimeur in Nederland, terwijl Deli Roekoekoe in Zierikzee de eerste dagzaak was waar dit juweeltje van techniek geïnstalleerd werd. Eigenaar Sander Kloet werd hoogstpersoonlijk ingewerkt door Lex Wenneker.

Inmiddels staat er meerdere exemplaren bij de horeca in Nederland. Zoals bij Café Jos in Nijmegen. ,,De Modbar staat zeker op z’n plek bij ons’’, zegt mede-eigenaar en tevens barista Malu Evers. Er staat nu geen grote machine meer op de bar, we houden dus ruimte over. Heel prettig is dat je meer persoonlijk contact met de gast hebt. De machine staat niet meer tussen ons en de gast in. Qua techniek is het echt state-of-the art. Je werkt met profielen die je zelf moet instellen. En als je het goed doet, dan kan er een super koffie  uitkomen. Per module (daar komt de naam Modbar vandaan), kun je vijftien verschillende profielen maken. Dat wil zeggen: daar bouw je de koffie mee op en daar regel je de druk, de temperatuur en de hoeveelheid water mee. Een kwestie van de toetsen op het display bedienen.’’

Drie Modbars bij Café Jos in Nijmegen
Is het werken met de Modbar nog wel een uitdaging voor de barista? Malu: ,,Zeker wel, want je moet wel weten wat je doet. De hele opbouw is anders, en met die variabele druk kun je meer smaken uit dezelfde koffiesoort halen. Vooral de uitstraling van de Modbar is leuk. Heel anders dan cafébezoekers gewend zijn.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten