maandag 18 juli 2016

De ultieme wijnervaring in Bordeaux

Voor degenen die deze zomer naar het zuidwesten van Frankrijk of Spanje gaan, heb ik een tip. Breng een bezoek aan het op 1 juni geopende wijnmuseum in Bordeaux. La Cité du Vin is niet zomaar een museum, maar een overweldigende ‘wine experience’ aan de oever van de Garonne.

La Cité du Vin, ©Anaka

La Cité du Vin, dat ‘de stad van de wijn’ betekent, zit in een imponerend gebouw, 55 hoog en ruim 13.000 m2 verdeeld over tien verdiepingen. Het is een icoon. Spannend door de vorm (een decanteerkaraf), de rondingen en de gebruikte materialen, die door de reflecties van het licht steeds een andere uitstraling hebben. Net als bij het Guggenheim Museum in Bilbao.


Binnen vind je een ode aan de wijn en de geschiedenis van de drank wereldwijd. Twintig themaruimtes nodigen de bezoeker uit voor de rol van wijn in de oudheid, de productie, de kunst van het proeven of de Trendwall. Bij 'Meet the Experts' laten sommeliers, topkoks, wijnrecensenten en filosofen hun licht schijnen over wijn, en ze geven tips. Over het kiezen van een vintage wijn, de wijnopslag of de nieuwste wijntrends. Informatief en mooi designed zijn de themaruimtes in The Permanent Tour.

Ook is er een auditorium met 250 zitplaatsen waar films over wijn worden uitgezonden. Er zijn presentaties, proeverijen en ontdekkingstochten (test je kennis met het geurspel). Een bibliotheek met ruim 1.200 boeken en dagelijks zijn er workshops voor groot en klein.

The Belvedère, met duizenden flessen aan het plafond

In The Belvedère op 35 meter hoogte heb je een fantastisch 360 graden panorama-uitzicht over de stad Bordeaux, terwijl je een glas wijn proeft. Op de zevende verdieping zit restaurant Le 7, gerund door de Nicolas Lascombes Groupe. In wijnbar Latitude20 zijn meer dan 50 wijnen per glas te bestellen, vergezeld van tapas, en er is een wijnkelder met meer dan 14.000 flessen. Natuurlijk is er een uitgebreide souvenir- en wijnshop in dit themapark.

Een kaartje voor het museum kost 20 euro. Maar dan heb je ook wat. Ik ga er zeker naar toe, al zal dat niet déze zomer zijn.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten