maandag 27 juni 2016

Modern én ambachtelijk porselein

Exclusief en een beetje gedateerd. Zo stond het merk Rosenthal jarenlang bekend. Dat beeld veranderde sinds de overname in 2009 door Sambonet-Paderno uit Italië. Er is een frisse wind door het concern gegaan, met name op het gebied van design. Het mooie Italiaanse design wordt nu gecombineerd met degelijke Duitse kwaliteit. Mesh is een mooie vertaling daarvan. Mettre a Table heeft de exclusieve distributie voor de gastronomie in Nederland.


Marc van de Hulsbeek richtte op 1 april 2014 Mettre a Table in Tilburg op. Hij werkte al vele jaren met het merk Sambonet-Paderno, en dankzij de overname kwam het porselein van Rosenthal op zijn pad. Marc schetst de achtergronden.

,,Rosenthal betrekt designers bij het ontwikkelen van nieuwe porseleinvormen. Bij Mesh is dat de Spaanse Gemma Bernal. Deze industrieel designer liet zich inspireren door een groot aantal Spaanse chefs. De vorm moest breed toepasbaar én functioneel zijn voor de mondiale keuken. Zowel voor de fijne gastronomie, tapasbars, buffetten als voor walking dinners.

Nadat Rosenthal de collectie in 2014 in het wit presenteerde op de beurs Ambiente in Frankfurt, bleek er vraag naar kleur en meer afmetingen. Het resultaat was Mesh Colors in 2015; in 2016 verscheen Mesh Lines in dezelfde vorm. Elk onderdeel is leverbaar in wit, aqua, walnut en crème om de keuze zo breed mogelijk te maken.

Het maken van gekleurd porselein is vaak een kostbare aangelegenheid, omdat het drie maal in de oven moet, om zo de kleur en het dekor in het glazuur te krijgen en omdat het gekleurde porselein vaatwasmachine- en magnetron-
bestendig moet zijn. Bij de productie van Mesh Colors hebben ze een andere methode toegepast, namelijk het glazuur kleuren. Op deze manier kan worden volstaan met een tweede brand met hetzelfde resultaat. Het grote voordeel is dat het proces kan worden verkort en er sneller kan worden geproduceerd. Zo kan het eindproduct gunstiger in de markt worden weggezet.

Een bijkomend esthetisch aspect is dat door het gekleurde glazuur een gevlekt, bijna ambachtelijk effect ontstaat. Wanneer glazuur wordt aangebracht, is dit nooit overal gelijk verdeeld. Dit is niet zichtbaar omdat het transparant is. Maar wanneer het glazuur een kleur heeft, zien we wel deze onregelmatige verdeling, wat het in combinatie met de bamboo-structuur in de borden verrassend mooi maakt.

De collectie bestaat uit half diepe coupe-borden voor salades, voorgerecht, diner en dessert. Ofwel het is voor alles inzetbaar. De doorsnede varieert van 15 tot 33 cm. Deze diversiteit aan afmetingen wordt  zowel in de ronde en vierkante als in de rechthoekige vormen doorgevoerd. De borden met een subtiele handgreep zijn ideaal voor walking dinners en zijn ook geschikt voor brood- en oliebordjes. Mesh is ideaal voor hotels, restaurants – van middenklasse tot Michelinzaken- en catering. Het is zó toegankelijk dat zelfs hotel- en koksscholen ermee werken.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten