maandag 6 juni 2016

Butcher's Heaven: niet voor vegetariërs

Julius Jaspers
In het weekend van 11 en 12 juni tovert Julius Jaspers de Centrale Markthal in het Foodcenter in Amsterdam om tot een paradijs voor de carnivoor: Butcher’s Heaven. Op de eerste editie van dit evenement worden bezoekers ondergedompeld in de stoere wereld van vlees. Duurzaam vlees in al zijn veelzijdigheid. Mooie stukken gebraad, verfijnde delen, maar ook ‘vergeten’ soorten. Niet teveel garnituur, geen poespas, maar puur natuur vlees in een relaxte sfeer van een festival.
 
Uit onderzoek van de Horecava begin dit jaar blijkt dat restaurantbezoekers vlees blijven kiezen als hoofdgerecht, en dat vlees nog steeds de onbetwiste nummer 1 op de menukaart is. Julius Jaspers speelt daarop in. De initiatiefnemer van Butcher’s Heaven is kok, eigenaar van Julius bar &
grill in Amsterdam, schrijver van kookboeken en hij was mede-presentator van het tv-programma Topchef van 2010 t/m 2013.

Foto: Dennis Brandsma
Tijdens Butcher’s Heaven bereiden ruim 25 chefs en hun teams met passie en respect ‘van boer tot bord’ hun favoriete gerechten. De volgende restau-
rants zijn aanwezig: Ron Gastro-
bar, Bord’Eau, Lucas Rive, Happy-
happyjoyjoy, Lute, Niven, The Roast Room, Julius bar & grill en Jord Althuizen van Smokey Goodness. Een mix van lokale helden en de absolute top uit de vaderlandse horeca. Iedere chef bereidt zijn eigen specialiteit op de Big Green Egg. Uitgangspunt is dat de robuuste vleesgerechten origineel, lekker, betaalbaar zijn.

Foto: Dennis Brandsma

In de slagerij, een glazen huis van ruim 100 m², geeft Gert Jan Kiers, aka demoslager, dagelijks twee workshops uitbenen van o.a. runderrib en varken, en drie demonstraties uitbenen van rund, varken en lam. Er worden demonstraties gegeven hoe deze stukken vlees perfect bereid dienen te worden. Worstmaker Brandt & Levie deelt in het worstatelier zijn geheimen. Vier keer per dag is er een workshop ‘worst maken’. De deelnemers krijgen naast de receptuur ook de worsten mee naar huis.

De hele dag zijn er whisky-, wijn- en bierproeverijen. De deelname is gratis. En voor de liefhebbers van goede keukentools is er ook volop aanbod van koksmessen, schorten, houten planken en kookboeken.

Butcher’s Heaven in de Centrale Markthal van het Foodcenter Amsterdam, Jan van Galenstraat 4, is 11 en 12 juni geopend van 12.00 tot 23.00 uur. Tickets kosten 10 euro in de voorverkoop via de website en 15 euro aan de deur. Voor de workshops moet je je vooraf opgeven. De kosten ervan staan op de website.

Foodcenter Amsterdam. Foto: John Bösensell Bloemendal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten