maandag 13 juni 2016

Blauwe wijn: terrashit 2016

Pasion Blue en Gïk. De flessen blauwe wijn vliegen de deur uit bij BON  Import en Blauwe Wijn. Twee leveranciers die ongeveer tegelijkertijd met deze innovatie komen. Dé terrashit van 2016 wordt de zomerse drank al genoemd. De trend is overgewaaid uit Spanje, waar blauwe wijn al aan een opmars bezig is.

 

Niet chemisch


Pasion Blue is gemaakt van 100% Chardonnay (11%). De unieke blauwe kleur komt van de anthocyaan uit de schil van de druif. Anthocyaan is een stof die in planten en fruit voorkomt en bijvoorbeeld voor de paarsrode kleur in rode kool zorgt. De Spaanse wijnmakers haalden deze stof uit de Chardonnay druif en voegden deze toe aan hun wijn om iets geheel nieuws te creëren op een puur natuurlijke manier. De aromatische frisheid en lichtzoete smaak creëren een harmonieus geheel. Gecombineerd met de blauwe kleur resulteert dit in een gedurfde wijn. Koel serveren, 6 à 8ºC.

Pasion Blue Chardonnay

Wie wil er nou iets blauws drinken? Nou iedereen, zo lijkt het wel. Vincent Janssen van BON Import krijgt dezer dagen een hausse aan bestellingen voor zijn Pasion Blue. Van cafés, strandtenten, discotheken en zelfs van wellnesscentra. ,,Het is zo extreem druk, we krijgen zelfs reporters over de vloer. En op 7 juni werd ik ’s morgens vroeg door Edwin Evers van Radio 538 uit bed gebeld. Dit hadden we niet verwacht, maar het is hartstikke leuk.’’

BON Import deed eerst een pilot bij grand café en brasserie Seventies-Eighties in haar eigen stad, Almere. Vincent: ,,Het personeel wist in het begin niet hoe ze de Pasion Blue bij de gasten moesten introduceren. Nou, het is gewoon een mooie Chardonnay, fris van smaak, ideaal om te drinken in de zon. En extra: hij is blauw van kleur. En dat valt op. Je moet wel steeds uitleggen dat de kleur niet iets chemisch is. Nu zijn ze helemaal blij bij Seventies Eighties. Al die aandacht in de pers. Iedereen wil het proeven. Vooral hippe twintigers. Op het terras bestellen ze nu geen glas, maar een hele fles.’’

Je drinkt innovatie


,,Probeer alles te vergeten wat je weet over wijn. Probeer de honderden beschermde wijn-
herkomstbenamingen (D.O.), de complexe en veeleisende serveerstandaarden en alles wat de sommelier je vertelde tijdens de wijnproeverij af te leren. Vergeet de tradities. Open je ogen en wat zie je? Een fruitige, blauwe drank met een alcoholpercentage van 11,5. Dat is Gïk.’’ Zo staat te lezen op de website van Blauwe Wijn.

Gïk van Blauwe-wijn.nl
 
Blauwe-wijn.nl
Ik bel hierover met Boudewijn Willekes, directeur GIK Nederland. ,,Anderhalf jaar geleden hebben we Gïk opgezet met onze compagnons in Spanje’’, vertelt hij. ,,Daar ging twee jaar onderzoek naar de juiste kleur en smaak aan vooraf. De smaak is zacht en aromatisch, met een frisse geur. En de kleur is geheel afkomstig van natuurlijke kleurstoffen. We zijn nu ruim een maand in Nederland bezig. Meer dan 3000 flessen verkopen we per dag, exclusief aan horeca en slijterijen. Dus niet aan de supermarkten.

Het is een hype, en het is de vraag of het doorzet. Maar dat weet je nooit in Nederland. Vinologen en wijnrecensenten zijn er erg kritisch over. Dat is ook wel logisch. De blauwe kleur staat hen niet aan. Maar het is een gangbare wijn, gemaakt voor iedereen. We willen vooral een jonge generatie aanspreken. Een kleine revolutie ontketenen onder wijndrinkend Nederland. Met Gïk drink je innovatie. Je drinkt creatie.’’

Klinkt goed. Ik stel het me voor: blauwe wijn bij een rode gazpacho en een gele gevulde paprika. En dan proosten op een kleurrijke zomer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten