maandag 20 juni 2016

Bedankt Braumeister Fritz

Warsteiner Braumeister. Zo heet het nieuwe speciaalbier ter viering van het 500 jarig bestaan van het Reinheitsgebot. Het is geïnspireerd op het recept van Fritz Peters, de eerste gecertificeerde brouwmeester van de Duitse familiebrouwerij. Braumeister is de eerste uit de reeks tijdelijk verkrijgbare speciaalbieren. 

Foto: Raymond van Mill
Het amberkleurige bier wordt gemaakt via het zogenoemde dry-hopping: een speciale techniek waarbij de hop niet wordt meegekookt, maar pas later wordt toegevoegd. Dat zorgt voor een fruitige hopsmaak met een bloemige, fris-bittere afdronk. Het bier wordt gebrouwen van cara-mout, cascade hop en water, en heeft een lichte citrusgeur.

,,Warsteiner Braumeister (5,2%) is een traditioneel recept, geheel volgens het Reinheitsgebot gebrouwen, maar dan in een moderne uitvoering”, vertelt Thomas Wijns, een met Warsteiner verbonden bieroloog. ,,De koperachtige kleur komt door de toevoeging van gedroogde gerst ofwel cara-mout. Deze mout geeft een lichtzoete hint van karamel die goed samengaat met de fris-bittere afdronk. De doordrinkbaarheid is leidend geweest bij de brouwers.’’

Brouwmeesters van Warsteiner
Het Reinheitsgebot werd 500 jaar geleden ingevoerd om de toevoeging van inferieure ingrediënten te voorkomen. Bier mocht alleen gebrouwen worden met water, mout en hop. Nu zullen bierkenners zich afvragen waarom gist niet wordt benoemd.

Simpelweg omdat gist nog niet ontdekt was toen in 1516 het oorspronkelijke Reinheitsgebot werd opgesteld. Er werd destijds vaak beter bier gebrouwen in brouwerijen met een bakkerij in de buurt. De brouwer zette vaak de ramen open en het gist dat in de lucht hing kwam vervolgens ook in het bier terecht. In deze tijd was het voor brouwers dus altijd een toevalstreffer. Toen gist in de 17e eeuw was ontdekt, werd dit opgenomen in het Reinheitsgebot. Warsteiner brouwt haar bier al meer dan 260 jaar volgens dit Reinheitsgebot.

Fritz Peters (werkzaam van 1869-1899) was de allereerste gecertificeerde brouwer van de  brouwerij. Hij begon op zijn zeventiende vanuit een passie voor bier met brouwen en was uiteindelijk verantwoordelijk voor het in gang zetten van de eerste stoommachine bij de Duitse familiebrouwerij. Tegenwoordig is Warsteiner in het Sauerland één van de modernste brouwerijen van Europa en sinds negen generaties eigendom van de familie Cramer.

Braumeister is voor de horeca verkrijgbaar in een krat met 33 cl flessen. Consumenten kunnen ze in een sixpack bij enkele supermarkten kopen. Als het een succes is, dan kan het bier een  blijvertje worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten