maandag 11 april 2016

Zeeplankton voor de gastronomie

Deze week aandacht voor een gastronomisch product uit de zee, Plancton Marino dat zijn debuut in de culinaire wereld maakt. De exclusiviteit van dit natuurproduct ligt bij de Belgische horecaspecialist ISPC.

Plancton Marino is het best te omschrijven als een natuurlijke smaakbooster. Het gaat om gevriesdroogd zeeplankton dat aan vele gerechten de echte smaak van de zee kan toevoegen, bijvoorbeeld aan rijstschotels, sauzen, vinaigrettes, soepen en spuma’s. De typische zeesmaak komt ook tot zijn recht in moleculaire bereidingen die in het teken van de zee staan, zoals emulsificaties, gels en spherificaties. Verder bij het marineren van rauwe vis en het op smaak brengen van schaal- en schelpdieren.

Gemarineerd onder druk
Zeeplankton is niet alleen enorm rijk aan mineralen, omega3- en omega6-vetzuren, vitamines B12, C en E en anti-oxidanten, maar omdat het 100 procent natuurlijk en zuiver plantaardig is kan het ook een ‘zeesmaak’ brengen in de voeding van coeliakie-lijders, veganisten, vegetariërs en zelfs in voeding van mensen met een allergie voor vis- of schaaldieren.

Gemarcereerd in schelpdier
Plancton Marino komt uit het zuiden van Spanje. Chef-kok Ángel Léon van restaurant Aponiente uit Cadiz – in het bezit van twee Michelinsterren en in 2013 uitgeroepen tot de beste kok van Spanje - experimenteert er volop mee. Hij staat dan ook bekend als ‘de kok van de zee’. Klik hier voor enkele bereidingen. Tijdens de Salón de Gourmets 2015 in Madrid kreeg de Plancton Marino een Premios ofwel award.

Gemarineerd
Het ingrediënt past in de missie van ISPC, namelijk het aanbieden van innovatieve, artisanale en authentieke producten voor de gastronomie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten