![]() |
© Foto: Ton van Vliet/Horecava |
Begin dit jaar kreeg dit product van Ediks Culinair een nominatie voor de Horecava Innovation Award in de categorie Food & Beverage. Uit het juryrapport: ,,De jury waardeert de brede toepasbaarheid. De balans zoet-zuur is in dit product goed terug te vinden. Hiermee onderneemt Ediks een poging om het consumentengedrag aangaande suikergebruik te beïnvloeden. Minder zoet is beter voor de gezondheid.’’
Shrubs won in maart de Gouden Tavola 2016 in de categorie Delicatessen op de beurs in Kortrijk. De fruit-azijnsiroop is momenteel een hype in België, met name in cocktailbars. De verfrissende dorstlesser is er in vier smaken. De productie is ambachtelijk op basis van Edik. Begin jaren tachtig ontwikkelde Marga Vugs samen met huisvriend en topkok Cas Spijkers een serie zachte kruidenazijnen en noemde ze Edik (genoemd naar het verouderde woord voor azijn). Door met kruiden, groenten, fruit en dranken te combineren, ontstonden verschillende soorten.

likeur, dille, vijgen en nog veel meer. Bij elke soort staat aangegeven waar het product goed bij past. Edik is dus een culinaire smaakmaker. Een zachte azijn, die geen azijn mag heten, puur om het feit dat hij een te lage zuurgraad heeft, lager dan 4%. Door het bescheiden, verfrissende zuur komt de volle smaak van de groente, het fruit, de wijn of het kruid volledig tot zijn recht in sauzen, dressings, vinaigrettes, ijs, soepen en marinades.
Na het overlijden van Marga Vugs in 2011 werd de productie voortgezet door haar echtgenoot en enkele medewerkers. Ook werd gezocht naar een oplossing waarin Edik alle aandacht zou krijgen. Met de overname door Sjef Brok, die er al jaren nauw bij betrokken was, wordt dit gewaarborgd. Veel topkoks gebruiken Edik in hun gerechten. Met dezelfde topkoks wordt gewerkt aan nieuwe smaken en recepturen.
Azijnshop
![]() |
© Foto's: Xander van den Bos/Ediks BV |
Terug naar de Shrubs. Hoe kwam Sjef Brok op het idee? ,,Zo’n anderhalf jaar geleden las ik in een foodblog over Japan dat er in een gemiddelde winkelstraat in Tokio meer azijnshops zijn dan koffieshops. In zo’n azijnwinkeltje tappen ze azijnsiroop in een glas, voegen sodawater, ijsblokjes en een takje munt of zo toe. En je hebt een frisse limonade. We proefden shrubs in Japan en de VS en gingen vervolgens aan de slag in onze eigen productieruimte in Someren-Heide. Mijn uitgangspunten waren: ik wil alleen met fruit werken; het moet 100% biologisch zijn, geen kleur-, geur- en smaakstoffen en geen extra suiker toevoegen. De pure fruitsmaak moet ’t doen. We zijn in Nederland gewend aan het zoet in een frisdrank, hier proef je het zuur, en komt het weinige zoet van het fruit.’’
De flesjes liggen inmiddels bij de Hanos, Sligro, Makro en diverse delicatessenzaken. In België bij alle Metro’s en de volgende stap is leveren aan de foodservice in Frankrijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten