maandag 7 maart 2016

Wijnambacht, plopgeluid en sommeliers

Ambachtelijk


Gezien bij Wijnimport Jos Rijnaarts uit Alkmaar: een wijnfles met een papieren wikkel met de opdruk ‘Farmers of Wine, authentic tradition, Red Blend 2014’. De wikkel is de etiketdrager. Op de achterkant staat de wijnbeschrijving, en bij welke gerechten deze wijn goed tot zijn recht komt. Van wijn moet je genieten, is dé boodschap van Farmers of Wine.

Stephan Rijnaarts licht toe: ,,Het is een ambachtelijk gemaakte rode wijn van drie kleine samenwerkende familiebedrijven uit Puglia, in het diepe zuiden van Italië. Traditie is onmisbaar in Puglia en de manier van wijn maken is traditioneel, natuurlijk en respectvol. Ze gebruiken de inheemse gist die op de druiven groeit. De fermentaties worden koel gehouden om de smaken van de wijngaarden te behouden. Omdat de wijnen van een organische wijngaard komen, zijn ze schoner, levendiger en smaakvoller.
Farmers of Wine is een blend van twee druivenrassen: Negroamaro en Primitivo. De wijn heeft een mooie kruidigheid. Stevig in de aanzet, maar zacht in de afdronk dankzij de fluwelen tannines. Dat maakt hem heel toegankelijk. De smaak is kenmerkend voor het zuiden van Italië. Het zongestoofde fruit zit erin. Vooral de Primitivo is wat ‘dikker’, een beetje romig vanwege de zoetere druiven. De Negroamaro heeft een donkerrode, bijna zwarte kleur, met een geroosterde toon. Die kenmerken vind je terug in de blend.''


Plopgeluid


De klasse van de kurk, met het gemak van de schroef. Dat is het motto van de nieuwe wijnwebshop Schroefkurk.nl, die in december 2015 van start is gegaan. Dat veel wijnen tegenwoordig worden aangeboden met een schroefdop, was een doorn in het oog van Sharan Visser en Arjan Bomkamp. Bij wijn drinken hoort het ontkurken van een fles en het bijbehorende plopgeluid, vinden de ondernemers. Toen ze zich afvroegen of dat niet anders kon, ontdekten ze de schroefkurk.

De schroefkurk kan gemakkelijk worden geopend en de wijn kan daarna, in tegenstelling tot de traditionele kurk, weer eenvoudig worden afgesloten dankzij de subtiele groeven in de kurk. De schroefkurk is naast gebruiks-
vriendelijk ook veel duurzamer dan een schroefdop, aldus Arjan en Sharan. Kurk leidt tot vermindering van de CO², is biologisch afbreekbaar, recycle-
baar en wordt geoogst van bomen die nooit worden gekapt (want geoogste kurk groeit weer aan). De schroefkurk is ontwikkeld door kurkfabrikant Amorin en glasfabrikant I-O, beide gerespecteerde namen in de wijnindustrie.

De heren beginnen met een kleine selectie rode en witte wijnen en willen dat snel uitbreiden naar een ruim assortiment kwaliteitswijnen. ,,De kurk is belangrijk, maar uiteindelijk draait het allemaal om de smaak van de wijn.''


Sommelierwijnen


Sommelierwijnen is een initiatief van acht wijnimporteurs die hun krachten bundelen. Diverse sterrenrestaurants werken al met hen. O.a. Parkheuvel in Rotterdam, De Kromme Dissel in Heelsum en De Librije in Zwolle.

De oprichters van Sommelierwijnen zijn stuk voor stuk importeurs met vakkennis en passie voor horecawijnen. Door hun aanbod te bundelen, maken zij het sommeliers mogelijk om met diverse tophuizen te werken die anders onbereikbaar of onpraktisch zijn. Sommeliers kunnen nu in één keer bij acht importeurs alle pareltjes bestellen die ze maar willen.

In het assortiment zitten meer dan 500 wijnen op elk niveau uit klassiek Europa, of onbekende toppers uit Servië, Bosnië of Madeira. Verder uit Argentinië, Libanon en Azië. Maar er is slechts één contactpersoon en één factuur. Volgens de initiatiefnemers hebben sommeliers de mogelijkheid om met beroemde wijnen te werken, die vaak mondjesmaat verkrijgbaar zijn. Hierdoor wordt het ook lucratief kleinere hoeveelheden te bestellen. 72 flessen is de minimale afname.


De acht importeurs zijn: Asian Wines, Alto Vino, De Geluksdruif, Lekker Sapje, Wijnhoeve Matton, La Vie Le Vin en Damaro Wijnen. Op de site stellen ze zich voor. Elk met twee signature wines. Verschillende wijnmakers uit hun pakket waren begin dit jaar aanwezig op de Wine Professional in RAI Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten