maandag 28 maart 2016

Koken en koelen op steen

Een mooi ontwerp van industrieel steenmateriaal, waarop je kunt koelen én tevens kunt bakken, braden, grillen en koken. Dekton® by Cosentino heet dit innovatieve concept. Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle werkt er al mee.

'Koken op steen', is de tekst die mijn aandacht trekt in de stand van Bouter op Horecava 2016. Raymond van Velzen, een kok van Sligro, is hier druk in de weer met bakken en braden en geeft via zijn microfoontje uitleg aan de beurs-
bezoekers.

Door ónder het steenmateriaal Dekton inductiespoelen en een koelplaat te monteren, wordt koken en koelen mogelijk gemaakt. De gebruikelijke glasplaat komt hierbij te vervallen, waardoor een vlak en naadloos blad ontstaat. Het inductieproces geeft geen warmte aan Dekton door, alleen de opwarmende pan zorgt voor een plaatselijke verwarming. De kou geleidt daarentegen wel door het blad heen, waardoor het zo geschikt is om producten gekoeld op te presenteren. Uiteraard zijn de inductiespoelen en koelplaten afzonderlijk van elkaar regelbaar, zodat diverse producten tegelijkertijd zowel bereid als gekoeld kunnen worden.

Bij front cooking oogt de onzichtbare kookplaat heel mooi. De ingrediënten leg je klaar op het koude gedeelte, en je verplaatst ze gemakkelijk naar het bak- en kookgedeelte. Ook is het meubel ideaal voor buffetten, zowel warme als koude.

© Foto's: Ton van Vliet
De kenmerken van Dekton: vuur- en hittebestendig, kras-, vlek- en uv-bestendig,  hoge slijtvastheid, eenvoudig te reinigen en onderhoudsvriendelijk. Egale kleuren, natuursteen, leisteen, cement en houtstructuur zijn enkele van de mogelijke afwerkingen. Dekton laat zich gemakkelijk combineren met rvs, hout, glas en allerlei andere materialen die bij keuken-
inrichtingen worden gebruikt.

Koken en koelen ‘op steen’ wordt in Nederland exclusief vervaardigd door Groku Kampen. Het bedrijf heeft onlangs octrooi op dit concept aangevraagd, waardoor het hittebestendige materiaal een exclusief karakter krijgt.

Kijk voor meer bijzondere toepassingen van Dekton op de site van de fabrikant, Cosentino.                  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten