maandag 14 maart 2016

Bier geïnspireerd door gin

Begin januari zaten de bieren van Lowlander in de fles, klaar om Nederland te veroveren. Een White Ale, een IPA en een Porter. Drie soorten, drie smaken en drie verhalen. De cross-
over van bier en gin is te proeven bij 30 cafés en cocktailbars.
Initiatiefnemer van dit nieuwe merk is Frederik Kampman. Chief Botanical Officer is de titel die hij zich zelf gegeven heeft. Jarenlang werkte hij in binnen- en buitenland bij zowel brouwerijen als gin- en jeneverdistilleerderijen. ,,Als bierjongen kwam ik in de wereld van distilleren terecht en werd verliefd op botanicals. Ik was meteen nieuwsgierig naar de bijzondere smaken en wat voor karakter ze ook aan bier zouden geven.’’

Zijn inspiratie voor Lowlander komt voort uit de oorsprong van het Nederlandse brouwen en distilleren. In de Gouden Eeuw werden bieren gebrouwen met botanicals om ze extra smaak te geven. Nederlanders bedwongen de wereldzeeën en brachten van alle verre oorden die ze bezochten kostbare ladingen kruiden en specerijen mee terug. Met de lange scheepsreizen werd ontdekt dat sommige kruiden naast de smaak ook de houdbaarheid verbeterden. Het duurde niet lang voor deze botanische schatten hun weg vonden naar het bier.

En zo ontstond het idee voor Lowlander Beer: Brewed with Botanicals. Deze gin- en bier cross-over doet het goed in beertails (cocktails gemaakt van bier) of in combinatie met gerechten. Met de bijzondere smaken en een in het oog springende verpakking, richt het bier zich dan ook niet direct op de traditionele biermarkt, maar zocht het de samenwerking met sommeliers, chefs en bartenders.

Frederik Kampman: ,,De reacties van de gastronomie en de cocktailbars zijn te gek. De uitstraling van Lowlander doet de deur bij hen open. Het historische verhaal van de bieren helpt. Maar gelukkig geven de doordrinkbaarheid en brede inzetbaarheid de doorslag. Volgens ons is iedereen blij met een tof bier, dat gewoon ook heel lekker is.’’

In de eerste acht weken van dit jaar is het bier opgenomen door meer dan 30 opmerkelijke zaken, waaronder The Lobby, Door 74, Lastage, Porem en Zilt in Amsterdam. Verder is Lowlander te proeven bij  Catch 22 in Brede, Ruig in Ede, Juffies in Zutphen, Tapijtuin in Maastricht, Vonk en Noir in Zaandam, Burger en Gulle Graef in Hilversum, Gekke Geit en Hoender en Hop in Den Haag.

Drie soorten, drie verhalen


White Ale (5%), gebrouwen met sinaasappel, vlierbloesem en kamille. Dit bier is fris en een eerbetoon aan het doorzettingsvermogen van Willem Barentsz en zijn scheepsmaten. Toen ze schipbreuk leden, vochten ze tegen twee grote verschrikkingen: ijsberen en ijzig bier.

IPA (6%) gebrouwen met korianderzaad en witte thee. Deze ‘Indonesian’ pale is geïnspireerd door de reizen naar het verre oosten en de botanicals die daar werden ontdekt.

Poorter (6%), gebrouwen met vanille en zoethout. Biertype porter was vanwege zijn volle en verfrissende smaak lang een favoriet bij de hardwerkende dokwerkers in de Nederlandse havens. Dit bier eert de dokwerkers die de botanicals in grote zakken van de scheepspoorten naar de pakhuizen tilden.

Voorlopig vindt de productie plaats in een brouwerij net buiten Amsterdam. De bedoeling is een eigen brouwerij op te zetten in dezelfde omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten