maandag 22 februari 2016

Stilleven op tafel

Een nieuw, creatief en verfrissend tafelservies ontwerpen. Dat is de missie van Cookplay. Het merk is daarin zeker geslaagd met de series Jõmon en Yayoi van de Baskische ontwerpster Ana Roquero. De speelse en organische vormen van het servies zijn geïnspireerd op de natuur. Design zoals ik het graag zie!
 

Jõmon is een soort schelp van porselein die je gemakkelijk in de hand houdt om er vervolgens staand, zittend of zelfs liggend uit te eten. Ideaal dus voor een eenpersoons hapje op een receptie, een walking dinner of tijdens het loungen. Jõmon bestaat uit geglazuurd en ongeglazuurd porselein in wit of gecombineerd met jadegroen, ijsblauw, goud of zilver.

Houten plateaus met uitsparingen creëren verschillende presentatiemogelijkheden. Dankzij de uitsparingen staan de kommetjes stevig. Er zijn trays met ‘kuiltjes’ voor een, twee, vijf of acht kommetjes. De trays van bamboehout zijn ook aan elkaar te schakelen. Ideaal op een buffet of op een lange tafel. Kleinere setjes van wit porselein komen op de restauranttafel mooi tot hun recht.

Yayoi is de nieuwste serviesserie. De filosofie van Ana Roquero: serveer alle onderdelen van een gerecht op verschillende bordjes en creëer zo een stilleven voor één gast. In de kast passen de vier items als het ware als een puzzel in elkaar.


Olivier Horeca voert de collecties exclusief in Nederland, België en Luxemburg. De introductie was begin dit jaar op de Horecava in RAI Amsterdam. Inmiddels zijn Jõmon en Yayoi te vinden bij verschillende restaurants aan de bovenkant van de markt (o.a. Beluga in Maastricht en grand hotel Karel V in Utrecht), en in het assortiment van Héman Verhuurservice. ,,Het is echt iets voor zaken die extra cachet willen geven aan een bepaald gerecht of een luxe hapje’’, zegt Jeroen Schoorlemmer van Olivier Horeca. De setjes zijn ook geschikt voor tapas en sushi.

Ana Roquero heeft haar atelier en concept store in Bilbao. De designer en co-founder van Cookplay ontwierp de collectie samen met de Baskische chef Aitor Elizegi. Jõmon siert nu de restauranttafels van de beste koks in Baskenland, een regio waar veel Michelinzaken zitten.


Jõmon werd al beloond met de Red Dot Design Award in 2014, een internationale designprijs. In september 2015 werd de serie gepresenteerd op de beurs Maison d’Objets in Parijs. Daar kreeg Jõmon de titel ‘most innovative product of the show’ in het segment Cook & Design.

Olivier Horeca heeft een showroom in de Horecawerf Amsterdam en in de Inspirium Hospitality Mall in Breda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten