maandag 8 februari 2016

Soep van tomaatjes zonder diploma

Miljoenen cherrytomaatjes in Nederland worden afgekeurd. Ze zijn te licht, te rijp, gescheurd of gedeukt. Henri gebruikt ze om er soep van te maken. Deze pure en duurzame soep was begin januari te proeven op de Horecava in RAI Amsterdam. Temidden van echte tomatenplantjes en grote kisten boordevol cherrytomaatjes. Natuurlijk heb ik een paar van die rode bolletjes geproefd. Héérlijk, net als de soep!

© Foto's: Horecava / Ton van Vliet

Henri uit het Brabantse Drunen is producent van koelverse soepen, sauzen en maaltijden voor horeca en catering. Het onafhankelijke familiebedrijf haalt de ingrediënten het liefst uit de regio. Zo blijven de foodmiles laag. Voor de nieuwe koelverse tomatensoep zocht Henri de samenwerking met kwaliteitskweker Looije uit Naaldwijk. Dit bedrijf kweekt miljoenen toptomaten per jaar, waaronder smaakvolle zoete kerstomaatjes, die aan een groot aantal eisen moeten voldoen om bij de groentespecialist in de winkel te komen.

Niet alle tomaatjes ‘halen hun diploma’. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet lekker zijn. Henri sorteert de tomaten eruit, die anders weggegooid zouden worden en zo wordt verspilling tegengegaan. Naast deze smaakbommetjes gebruikt Henri verse Hollandse trostomaten om tot een goede smaakbalans te komen. Omdat de ingrediënten puur zijn, zijn toevoegingen overbodig. Geen smaakversterkers of gist, geen suiker.

Els van Olphen neemt de marketing bij Henri voor haar rekening, en dat doet ze enthousiast. ,,Onze kerstomatentsoep is een puur natuurproduct. De smaak komt vooral van de kerstomaatjes, die van nature zoet zijn. Het resultaat is tomatensoep zoals het bedoeld is. Er zit alleen een tikkeltje tomatenpuree in, als bindmiddel. De soep is behalve duurzaam ook glutenvrij en vegetarisch.’’

Vanaf 1 april zit de 'no waste soep' in het standaardassortiment van de horecagroothandels, verpakt in een bak van 3 kilo. Het product is kant-en-klaar; er hoeft geen water aan toegevoegd te worden. De eerste horecabedrijven die de soep op de kaart willen zetten, hebben zich al gemeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten