maandag 1 februari 2016

Melkschuim uit machine: snel en hygiënisch

Het aandeel melkkoffies in de horeca neemt toe. Bezoekers verwachten kwaliteit; thuis drinken ze immers ook steeds betere koffie. Dat is een uitdaging voor de horecaondernemer. Lattiz helpt daarbij. Deze machine geeft melkschuim van barista-kwaliteit, met één druk op de knop.

Keuzemenu voor glas, kop of kan. ©Ton van Vliet
Najaar 2015 introduceerde FrieslandCampina de Lattiz, een melkschuimmachine met de belofte van kwalitatief goed melkschuim, in een mum van tijd gemaakt. De officiële presentatie was begin januari op Horecava 2016. Kiki Reijnen en Marjon Kuenen, verantwoordelijk voor de marketing, gaven een demonstratie op de beurs en lichtten het concept toe.

In Nederland is in de loop der jaren een heuse koffiecultuur ontstaan. In het verleden dronken we onze koffie zwart, inmiddels hebben melkkoffies een opmars gemaakt. Ruim een derde van de in Nederland bestelde koffies is een cappuccino of latte macchiato. In koffiebars is het percentage verkochte melkkoffies zelfs 80 procent. Met goed melkschuim staat of valt het resultaat. Met de Lattiz kan iedereen binnen enkele seconden een goede cappuccino, latte macchiato of koffie verkeerd maken.

De horeca is gebaat bij snelheid en hygiëne, en heeft te maken met wisselend personeel, dat steeds weer de vaardigheid van het melkschuimen onder de knie moet krijgen. Niet iedereen heeft een professionele barista in dienst. Bovendien ontbreekt soms de tijd om zelf schuim te maken, met name in het weekend als het druk is in de zaak.

©Ton van Vliet
De Lattiz geeft melkschuim met een snelheid van zes koppen per minuut. Er zit een bag-in-box van 4 liter in. Die levert 140 porties op. We hebben het over melk-
concentraat, waaraan vocht is onttrokken, maar dat komt er in de machine weer bij. Het product heeft de ideale samenstelling van eiwitten en vetten, vergelijkbaar met de volle melk die barista’s gebruiken. De ‘melk’ is ongekoeld houdbaar. Normaal gesproken moet je houdbare melk voorkoelen en heb je dus extra koeling nodig. Dat is bij de Lattiz dus niet nodig. Het systeem is hygiënisch, want er is geen contact tussen melk en machine. Zo hoeft  de machine niet elke dag gereinigd te worden.

Voor de ontwikkeling van Lattiz werkte FrieslandCampina nauw samen met specialisten in de markt, koffiebranders en machinedealers. De slogan: latte made easy. De koffiebranders en dealers verkopen de machine. Ook niet onbelangrijk: hij is eenvoudig in gebruik, en het A++ label geeft aan dat hij energiezuinig is.

Lattiz staat inmiddels bij honderden horecazaken. Op www.lattiz.nl onder 'Aan het woord' lees je wat horecaondernemers over het apparaat vertellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten