Hilton The Hague biedt een braille-pakket aan voor slechtziende en blinde gasten. De gast leest met zijn vingertoppen welk menu en welke wijn hij wil bestellen, en vindt zelf de weg in het hotel dankzij de plattegrond in braille. Ook de informatiemap van het vijfsterrenhotel is in braille omgezet.
In Nederland zijn 350.000 geregistreerde visueel gehandicapten, waarvan 40.000 blinden. Hilton The Hague biedt als eerste hotel dit braille-pakket aan in samenwerking met hotelaccessibility.com. De introductie was op 18 januari in restaurant Pearl van het Haagse logiesbedrijf.
Tijdens een feestelijk lunch werden de braille-menukaarten meteen in gebruik genomen door zes visueel gehandicapten en blinden. VIP’s zijn ze, de leden van dit testpanel. Deze Very Important Persons zijn Visual Impaired People. Eén van de visueel beperkte testpersonen, Marina Korac, zegt: ,,Nu hoeft niemand de menukaart meer voor te lezen en kan ik zelf bestellen.’’
Daarnaast zijn er grote letter-pakketten beschikbaar in het hotel. De wijn- en menukaart en plattegrond zijn zo beter leesbaar voor mensen die slecht zien. Ook ideaal voor de grote groep oudere reizigers.
Krijgen jullie zoveel slechtziende of zelfs blinde gasten? vraag ik aan San Huizer, verantwoordelijk voor de guest relations van Hilton The Hague. ,,Ons hotel moet toegankelijk zijn voor álle gasten. Dat is onderdeel van de Hilton-missie. Deze pakketten kunnen visueel beperkte gasten helpen om zelfstandig het menu uit te zoeken en zelf de weg in het hotel te vinden. We zijn het eerste hotel in Europa dat samen met Hotelaccessibility dit pakket aanbiedt, en hopen een voorbeeld te kunnen zijn voor andere hotels.’’
Hilton The Hague heeft al drie rolstoeltoegankelijke kamers, met o.a. brede deuren, een verlaagd of verhoogd bed, kantelbare spiegel in de badkamer, beugels bij de wc en de douche en de gast kan met de rolstoel onder het bureau en bij de verlaagde wastafel. Verder is de entree rolstoelvriendelijk.
Otwin van Dijk, PvdA-lid in de Tweede Kamer en zelf rolstoeler, wil dat openbare gebouwen beter toegankelijk worden voor minder validen en slechtzienden. De Kamer stemde vorige week in met zijn motie. Dus daar wordt de komende jaren werk van gemaakt. Goed nieuws!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten