maandag 14 december 2015

Shapas zetten sherry weer op de kaart

Sherry drink je in het Zuid-Spaanse Jerez altijd met wat tapas erbij. Lekkere kleine hapjes op ’n bordje, dat oorspronkelijk óp het glas gezet werd. SherryWinesNL wil deze gewoonte ook in Nederland introduceren onder de naam Shapas, een samentrekking van sherry en tapas. Sherry is er van kurkdroog tot stroperig zoet, en daar passen heel veel uiteenlopende smaken bij. De gastronomie kan er alle kanten mee op. 

Sherry heeft alles in zich om net zo hip te worden als gin en speciaalbier, vindt SherryWinesNL. Het promotiebureau voor de sherry timmert dan ook aardig aan de weg met verschillende initiatieven, waaronder een shapaswedstrijd, het interactieve platform www.sherry.org/nl waar de horeca kan meeliften op een internationale crowd van sherryliefhebbers, en tal van activiteiten tijdens de International Sherry Week, 2 tot 8 november 2015.

SherryWinesNL introduceerde het begrip shapas als een nieuw fenomeen op de vakbeurs Gastronomie (9-10 november) in Utrecht. Waarom shapas? Het hapje bij de sherry bevestigt de smaak van de wijn. Smaken waar de meeste wijnen moeilijk mee samengaan, kunnen vaak prima met een sherrywijn. Denk aan olijven, knoflook, ham, amandelen en zoute vis. Ingrediënten die we vaak in de Spaanse tapas terugzien en waarmee je eindeloos kunt variëren en combineren. Dit kan een Fino met een verfijnd hapje van verschillende ingrediënten zijn, maar ook een medium dry Oloroso bij een blokje kaas of een PX bij chocolademousse.

Bij een persproeverij van kleine gerechtjes bij sherry in restaurant Zarzo in Eindhoven (dat vorige week zijn eerste Michelinster kreeg), maakte de keukenbrigade fraaie combinaties met de traditionele olijven, Pata Negra en aardappelchips bij een Fino. De Manzanilla en Oloroso werden gecombineerd met shapas op basis van haringkuit en scheermessen, ansjovis, paling en stoof van rundvlees. Het gerecht waarmee het restaurant in juni de winnende wijn- en spijscombinatie maakte tijdens Copa Jerez (de prestigieuze restaurantcompetitie wereldwijd), was een gelakte zwezerik met saus van sherryazijn, linzen, roodloof en een crème van knolselderij met wat citrus. Dit alles met een 30 jaar oude Amontillade VORS.

Gastronomie


Paola Medina Sheldon etaleerde op Gastronomie haar shapas met een brede range sherry’s van verschillende merken, waarin alle sherry-stijlen vertegenwoordigd zijn. De jonge Spaanse producente is van de tweede generatie van de Medina familie. Dit wijnhuis bezit een van de oudste collecties van vintage sherry van de regio, die teruggaat naar 1920.

,,De presentatie op Gastronomie sloeg goed aan’’, zegt Colette Klautz namens het sherrypromotiebureau. ,,We merken dat het leeft. In Amerika en Engeland zijn sherrybars in opkomst. Ook in Nederland gaan we sherry vaker op de kaart terugvinden.’’ De pr-vrouw geeft een kleine opsomming van horecabedrijven die wat met sherry doen:

* Het eerder genoemde Zarzo in Eindhoven heeft 20 soorten sherry op de kaart. Adrían Zarzo combi-
neert Spaanse en Nederlandse streekgerechten met een diversiteit aan wijnen. In 2012 was hij ‘Talentvolle Sommelier van het Jaar’, verkozen door restaurantgids GaultMillau en in 2002 'Beste Jonge Kok van Europa’. En nu schijnt er een Michelinster boven zijn zaak.

* Wijnbar/restaurant Binnen in Breda heeft naast een high tea en een high wine nu ook een high sherry op de kaart staan. Een proeverijtje van verschillende soorten sherry en hapjes. De start is een dry sherry, waarna de volgende glazen steeds krachtiger en voller van smaak worden. Afgesloten wordt uiteindelijk met een zoete sherry en een zoet nagerecht.
* Waterloo Wijn in Amsterdam heeft een pop-up winkel en staat met een sherrybar op allerlei evenementen. Alle stijlen zijn vertegenwoordigd, van verschillende topbodegas uit Jerez de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda.
* Hofstede Meerzigt in Zoetermeer organiseert regelmatig sherryproeverijen. Dit restaurant staat op de 95ste plaats in de Top 100 van Lekker 2016.
* Wijn & Ko, een wijnbar in Haarlem organiseert regelmatig sherryproeverijen met een vijftal sherry’s op haar kaart. Deze zaak van Cathy Moerdijk & Imko Binnerts is uitgeroepen tot Wijnbar van het Jaar 2015 door Grootspraak, een restaurantgids voor de wijnliefhebber.

Eetwijn


Het is wel duidelijk, Colette Klautz pleit voor een comeback van de sherry. Ze is ervan overtuigd: ,,Het ‘hoedje’ (tapa) op het glas met een klein hapje erop zal als perfect serve in de bars en restaurants de aandacht voor sherry doen vergroten. Daar kan de horeca haar voordeel mee doen. Mensen vinden het leuk, en proberen 't. Sherry is een echte eetwijn.’’  Favoriete combinaties insturen voor de shapaswedstrijd kan tot 31 december naar www.shapas.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten