maandag 2 november 2015

Hier zijn ze: de Innovation Awards uit België

De Horeca Expo in Gent staat er weer aan te komen: 15 tot en met 19 november is het zover. De Belgische equivalent van de Horecava organiseert ook elk jaar een innovatiewedstrijd. Uit 130 inzendingen van exposanten selecteerde de vakjury de meest innoverende producten en diensten. Tien kregen een Baanbreker, zeg maar een aanmoedigingsprijs. Daarover volgende week meer. Vijf werden bekroond met een Innovation Award, verdeeld over vijf categorieën.


Concepts: Sowden SoftBrew Coffee


Slow coffee is een grote trend aan het worden en betekent in feite een terugkeer naar de trage koffiefilter aan tafel. De in Londen wonende Italiaan George Sowden bedacht enkele jaren geleden al een porseleinen koffiekan in meerdere formaten met daarop een aparte inox filter met microscopisch kleine gaatjes. De koffie infuseert aan de tafel van de gast; hij kan zich zelf inschenken zonder de filter te hoeven verwijderen. Hierdoor kan de koffie niet oxideren. De horecazaak wordt beloond met grote tijdwinst, de gast met een heerlijke koffie (de methode is ideaal voor origin koffies) en het milieu met minder energieverbruik en géén afval (koffieprut gaat op de composthoop). Sinds kort heeft het concept van Sowden ook een agent voor de Belgische horecamarkt: V69. Equipment: vaatwasmachine en airconditioning ineen

 

In professionele keukens kan het heel warm worden en daarom zal de PT Climate Plus van Winterhalter/Eliona op groot gejuich onthaald worden, verwacht de Equipment-jury. Deze vaatwasmachine is uitgerust met warmtewisseltechnologie en een warmtepomp. Ze haalt de energie uit de warme afvoerlucht van de machine en uit de warme lucht in de keuken om de tank en het waswater op te warmen. Vervolgens blaast ze de gekoelde lucht als een airconditioner terug in de keuken. Deze techniek zorgt bovendien voor een grote energiebesparing. De machine lost meerdere problemen op en daarom hoopt de jury dat het bedrijf de aankoopprijs van het apparaat nog kan verlagen om een bredere afzet mogelijk te maken.Food: ambachtelijke ansjovisjus


ISPC laat de Belgische gastronomie kennismaken met een parel uit Italië: de colatura di alici ofwel ansjovisjus. Dit is een amberkleurige jus die verkregen wordt wanneer schoongemaakte ansjovisjes in laagjes met zeezout worden opgelegd in vaatjes van kastanje- en eikenhout. Na anderhalf jaar worden de vaatjes geopend en wordt de jus opgevangen in glazen bokalen en gefilterd. Het product gaat terug tot de Romeinse tijd en wordt alleen gemaakt in de baai van Salerno. Het heeft een zeer rijke smaak en kan veelzijdig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor carpaccio’s, pastagerechten, vinaigrettes.


Beverages: grote ijsballen

 

Een product voor spectaculaire cocktails, van Horeca Totaal. Deze ijsballen hebben een diameter van 45 mm en hebben dankzij een productieproces onder hoge druk een grote helderheid en hardheid gekregen. Pas na lange tijd beginnen ze te smelten. Dat betekent geen verwaterde drankjes meer. Bovendien zorgen ze voor een uiterst decoratief effect.

  

Service: widget voor hotel boeken


Er is een groeiende groep mensen die eerst op de website van een hotel de tarieven bekijken en dan de prijs gaan vergelijken op boekingssites. Specifiek voor zulke potentiële hotelgasten heeft Stardekk zijn Cubilis-computerprogramma uitgebreid met Ratebox. Met deze widget ziet een hotelgast op de website van het hotel meteen de realtime prijzen die enerzijds de verschillende boekingssites en anderzijds het hotel zelfs bij de rechtstreekse boeking aanbieden. Wanneer het hotel de beste prijs biedt, is de kans zeer groot dat de gast ook rechtstreeks bij het hotel zal boeken. Hiermee spaart de hotelier de commissie aan de boekingssite uit. Het programmaatje is bovendien gratis voor hotels die al een abonnement op Cubilis hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten