maandag 23 november 2015

Foodfestival Amsterdam: foodtrucks én haute cuisine

Het allereerste Foodfestival Amsterdam beleeft z’n primeur in Amsterdam RAI. Organisator Anne-Marie de Ridder speelt in op de hype van foodfestivals. Zelf is de event manager aanwezig met haar eigen cateringbedrijf Bugzz. Anne-Marie kookt namelijk met insecten. De enthousiaste organisator vertelt wat er allemaal te zien is van 26 tot en met 29 november.


Street- en fingerfood gaan hand in hand met topbedrijven uit de gastronomie op Foodfestival Amsterdam, naar eigen zeggen het grootste indoor foodfestival van Nederland. Naast de 70 foodtrucks vind je een aantal pop-up restaurants van gerenommeerde restaurantchefs van binnen en buiten Amsterdam, die hun specialiteiten laten proeven.

Chef-kok Jaimie van Heije en zijn team van het gelijknamige restaurant in Ouderkerk a/d Amstel bereiden seizoensgebonden gerechten. Meatless District is gericht op vegetarisch en veganistisch eten. Vóór de zomer van 2016 willen de initiatief-
nemers hun eerste bar-restaurant in Amsterdam openen. Koken op Foodfestival Amsterdam is onderdeel van de crowdfunding campagne.

Sinds oktober heeft Amsterdam een nieuwe inwoner met zijn eigen gelijknamige bar op het Spui: Jackson Dubois, een Fransman en zoon van een wijnboer uit de Champagne-streek. Volgens vader Dubois stroomt er champagne door de aderen van zijn zoon. In zijn pop-up restaurant kun je terecht voor een selectie van de menukaart. En er worden hoptails, grapetails, speciaalbieren en champagnes bij geschonken. En zijn eigen wijn.

Smokey Goodness, het barbeque cateringbedrijf van Jord Althuizen en zijn crew is met een foodtruck aanwezig. Een stel culinaire enthousiastelingen met een voorliefde voor koken op open vuur. Ze vertellen over hun missie, de smaak van een authentieke barbecue.

Vis is op de meeste foodfestivals een ondergeschoven kindje. Foodfestival Amsterdam brengt daar verandering in. In de ZEEfood area tref je het pop-up visrestaurant van Vis aan de Schelde aan, de buurman van de RAI. Michiel Deenik en zijn team weten als geen ander hoe je de rijkdommen uit de zee omtovert tot prachtige, smaakvolle gerechten. In samenwerking met versvishandel Jan van As presenteren ze een 3,5 meter hoge fruits de mer-toren. Ook is in de ZEEfood arae volop aandacht voor de duurzame visserij.

Op het Wijnplein vind je wijn-spijs combinaties. Vanuit het WIJNtheater worden wijnen per glas geschonken die passen bij de gerechten uit de mobiele keukens. Regelmatig is er een wijnproeverij onder leiding van een vinoloog. Wijntheater maakt er een echt theater van.

Voor liefhebbers van ambachtelijk gebrouwen speciaalbiertjes is er de Brand Bijzondere Bieren Bar. Van de partij zijn o.a. drankengroothandel Bier & Co, gespecialiseerd in de import van bieren uit de hele wereld. De Tapruijters presenteren brouwsels van kleine lokale brouwerijen, zoals van de Naeckte Brouwers, Bruut, de Prael, Gebrouwen door Vrouwen, de brouwerijen Zeeburg, Kleiburg en Breugem, Amsterdam Brewboys, de 7 Deugden en Kek! Een klein bierfestival dus, waar de bier én food fan helemaal aan zijn trekken komt, want de foodtrucks staan erom heen.

Jazzy sound van Roger Happel & Friends
Een goed foodfestival kan niet zonder muzikale omlijsting. Her en der verspreid zijn kleine podia met muzikale optredens van jazz tot soul, van singer-songwriters tot complete bands en met dj’s van lounge tot dance. Zoals op alle foodfesti-
vals is de toegang gratis. Voor het eerste glas betaal je één munt (€2,50). Bij elk drankje ruil je het herbruikbare, dus milieuvriendelijke glas voor een schoon exemplaar.

Over de overdekte locatie zegt Anne-Marie de Ridder: ,,Bij een foodfestival denk je misschien niet meteen aan de RAI, maar toen wij de halfronde Europahal nog eens goed bekeken, waren we het er meteen over eens. Hier moet het gaan gebeuren. Maar liefst ruim 12.000 m² overdekt, dus we zitten altijd droog. En dán nog te bedenken dat de Europahal, de eerste hal uit 1961 van het RAI-complex, inmiddels aangewezen is als een rijksmomument.’’

Ook een foodtruck beginnen? 

 

Allemaal heel leuk, die foodtrucks. Maar het is hard werken om hier een inkomen mee te verdienen, zegt Jord Althuizen van Smokey Goodness (ook aanwezig op Foodfestival Amsterdam). Lees hier wat de bbq-expert vertelt aan Foodbrigade.

‘Het concept moet echt kloppen.’ Lotte van den Anker van De Melksnor startte wel met succes een foodtruck. Een goed businessplan is onmisbaar!

Volgens Althuizen is de foodtruck-hype over twee jaar voorbij. Nog maar even genieten dus van al die mooie kleinschalige food-initiatieven op het Foodfestival Amsterdam en op de Rollende Keukens in 2016.
 
Smokey Goodness

Geen opmerkingen:

Een reactie posten