maandag 30 november 2015

Eigentijdse gin van opa Bob en tante Nellie

Gin is populair. Het onderscheidend vermogen van de eigentijdse gins zit in de verrassende, kruidige ingrediënten. Deze week in de picture twee ambachtelijke gins: één gemaakt volgens het recept van opa Bob uit Schiedam en winnaar van Kassa’s gin-test. De ander is Sacred, een christmas pudding gin uit Londen waarbij de maker het recept van zijn oudtante Nellie volgde.

 

Bobby’s is de beste 


Dit jaar is Bobby’s Schiedam Dry Gin verkozen tot Nederlands beste gin. Het Vara-programma Kassa liet op 7 november een panel van vier deskundigen een selectie van acht gins proeven die in Nederland gedistilleerd zijn. De deskundigen proefden, roken en dronken elk steeds een andere gin puur. Tijdens de test is er gelet op geur, smaak, complexiteit van de smaak, gelaagdheid van de gin en de lengte van de smaak. De kenners gaven de winnaar een 8,4. ,,Mooie smaakcombinatie, weinig complex. In de mond barst de smaak los. Goede, lange, prettige afdronk’’ aldus het juryrapport.

Wat is het verhaal achter Bobby’s Schiedam Dry Gin? In 2014 brachten drie Rotterdamse mannen, waaronder Sebastiaan van Bokkel, na twee jaar onderzoek een unieke gin op de markt. De smaak is geïnspireerd op een recept van zijn Molukse opa, Bobby Alfons. Hij gebruikte zijn eigen familierecept om een kruidige jenever te maken.

Bobby Alfons
In samenwerking met distilleerderij Herman Jansen uit Schiedam is het ontwikkeld naar een perfect gebalanceerde Nederlandse gin zonder kunstmatige toevoegingen. Het geheim zit in de juiste samenstelling van kruidnagel, sereh, cubeb peper, kaneel, korianderzaad, jeneverbes, venkel en rozenbottel.

Het panel van vier deskundigen die de gins testten bestond uit Albert van Beeck Calkoen (Mister Cocktail, organiseert o.a. Gin Tours door Amsterdam); Johan Lapidaire (horeca-uitgever en ginliefhebber); Tess Posthumus (Dutch World Class Bartender 2015 en bartender bij bar Door 74 in Amsterdam); en Misja Vorstermans (oprichter van bartending school ISAAC Company). 

 

 

Bijzonder procédé


Net als vorig jaar maakt Ian Hart van Sacred MicroDistillery uit Engeland weer Christmas Pudding Gin. Deze bijzondere en ambachtelijke gin wordt slechts in een zeer kleine oplage gemaakt. Mooi om te serveren met Kerst.

Sacred Christmas Pudding wordt niet gemaakt door simpelweg de ingrediënten van een christmas pudding te distilleren, maar door hele christmas puddings te distilleren (traditionele kerstpudding die vooral uit rozijnen bestaat). Voor het maken van de christmas pudding volgt Ian Hart zijn oudtante Nellie’s recept. De christmas puddings worden gedurende acht uur gestoomd, waarna ze voor tenminste vier weken gemacereerd worden (een weekproces) met Ian’s Engelse graandistillaat. Dit geheel wordt daarna opnieuw gedistilleerd - in glas in vacuüm - met jeneverbes om er een ware gin van te maken.

Exclusief leverancier in Nederland is André Kerstens. Medewerker Pedro Dörr: ,,Normaal wordt gin in koperen ketels gedistilleerd, maar deze Ian Hart distilleert in glas in vacuüm. Een bijzonder procédé, van een bijzondere man. Want Ian Hart is van huis uit scheikundige; hij heeft een gerenommeerde kleine micro-distilleerderij in Londen. Er zijn maar heel weinig distilleerderijen die op deze manier te werk gaan.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten