maandag 9 november 2015

Baanbrekend in de Belgische horeca

‘Daar heb je Anneke weer met de Baanbrekers’, hoorde ik altijd van een van mijn collega’s toen ik nog op de redactie van Misset Horeca werkte. Het is een paar jaar later en ik ben nog altijd benieuwd wat de Belgen innovatief en baanbrekend vinden in de horeca. Er zitten weer mooie items bij in deze editie. Wie weet kan de gastvrijheids-
branche in Nederland ook haar voordeel doen met deze producten. De Baanbrekers verdeeld over vijf categorieën, zijn de genomineerden van de innovatiewedstrijd van de Horeca Expo in Gent. Samen met de winnende Innovation Awards zijn ze te zien op deze beurs op de videowall in hal 1, in Chef's Place en op de stand van de leveranciers. Wanneer? 15 tot en met 19 november. Volgende week dus!

 

Concept  


Crazy Marketing Concepts levert klantenbinding via kidsboxen, speelkaarten en social media. Met het concept Fritzy & Fantasy krijgen frituristen en snackbarhouders een eigentijds instrument om klanten aan zich te binden. Het gaat om boxen voor kinderen in diverse uitvoeringen en met verschillende fantasyfiguren, die bovendien opgesplitst zijn in leeftijd. Dus ook bedoeld voor oudere kinderen. Iedere box bevat speelkaarten die de kinderen kunnen verzamelen en ruilen. De doos zelf vormt samen met de speelkaarten een gezinsspel. Het kind bepaalt zelf welke doos het wil, en krijgt er een poster met een van de fantasyfiguren bij. Via Facebook en Twitter kunnen kinderen gaan ruilen en bepalen welke figuur de volgende maandposter zal sieren.


Lemonaid is een internationaal project – met D-Drinks als Belgische partner - en biedt een assortiment softdrinks en cocktailmixers die geproduceerd worden met de bedoeling een goed doel te ondersteunen. Alle ingrediënten zijn afkomstig van biologisch en fairtrade gecertificeerde, kleine boerencoöperaties. Elk verkocht flesje ondersteunt een ngo of een liefdadigheidsorganisatie. Lemonaid doet ook aan recycling van de flesjes en de kratten.


 

 

Beverages


De nominatie in de drankencategorie gaat naar brouwerij De Halve Maan voor haar product Straffe Hendrik Wild. Met deze Baanbreker wil de jury de vernieuwende trend van de wilde bieren in de picture plaatsen. Deze bieren werken met spontage (her)gisting dankzij het ‘wilde’ Brettanomycesgist, een techniek die tot nu toe alleen gebruikt werd voor lambiek. Meerdere brouwerijen experimenteren momenteel met wilde bieren, maar de Straffe Hendrik Wild van de Brugse huisbrouwerij De Halve Maan wint het qua smaak, stabiliteit en respect voor de rijke Belgische brouwtraditie.


Equipment

 

AG Timco/Dynamic krijgt de Baanbreker voor de blender met emulgeerstaaf. Dit blenderhulpstuk werkt niet met mesjes, maar met een ingebouwde emulgeerstaaf. Deze mixt vloeibare voeding drie keer sneller en emulgeert ze veel fijner. Zeven is niet meer nodig en er wordt meer smaak uit de ingrediënten gehaald. Ook worden snijwonden vermeden. Distributeur in Nederland is Emga.



De mobiele tapinstallatie Draughtmaster van Carlsberg werd al gelanceerd in andere landen en komt nu beschikbaar voor Belgische horecazaken. Het werkt met kunststof vaatjes van 20 liter en zonder koolzuurgas. Het gebruikt de natuurlijke druk in het vat om het bier met een speciale kop en een heel korte leiding (geen bierverlies) naar de tapkraan te leiden. Hierdoor kunnen horecazaken met een lager biervolume toch kwalitatief hoogstaand tapbier aanbieden zonder te moeten investeren in een klassieke tapinstallatie. Het bier blijft bovendien tot vier keer langer houdbaar dan in een klassiek vat. Door het compacte volume is de tapkast gemakkelijk te verplaatsen. De lege vaatjes kunnen samengeperst worden en meegegeven met de PMD-zak (PMD is de afkorting voor afvalzakken voor plastic, metaal en drankenkartons).


Met het centrifugeapparaat Centurion krijg je de puurste smaken. Het apparaat, verdeeld door Cnudde, kan door de extreme snelheid (4000 toeren per minuut!) bestanddelen uit een product of een bereiding van elkaar scheiden. Gemixte verse doperwten bijvoorbeeld worden gescheiden in erwtensap, erwtenboter en erwtenpulp. Tijdens het centrifugeren wordt het product niet verhit en zo haalt een chef de puurste smaak uit een product.

 

Food


Onze voeding van de toekomst, zo wordt voorspeld, zal uit zeeproducten zoals zeewier en plankton moeten komen. Ali-Import zet nu al de toon met doorzichtige vellen van zeewier. Ze zijn geur- en smaakloos, glutenvrij en te gebruiken voor gevulde hapjes. Innoverend is ook dat de vellen ervoor zorgen dat deegbodems krokant blijven als ze gevuld zijn, ook met vochthoudende producten. Vloeistoffen kunnen ingepakt worden en vervolgens zo met bijhorend beslag krokant afgebakken worden.


Ondanks de vele positieve aandacht voor quinoa wordt deze glutenvrije graansoort wegens het noodzakelijke voorbereidende werk nog nauwelijks gebruikt in de grootkeuken. De quinoa van Ardo kan dit doen omslaan: het product is namelijk al voorgekookt en meteen inzetbaar voor salades, koude en warme gerechten en vegetarische bereidingen.





De benaming ‘folions’ staat voor een soort deegvellen die voor 100% gemaakt zijn van groenten of fruit. Ze bieden een gezond en glutenvrij alternatief voor filo- of rijstvelletjes en zijn zowel voor zoete als voor hartige farces inzetbaar. Ze kunnen bovendien zo worden bereid dat ze knapperig worden of de vorm van een harde of zachte gel krijgen. Dit Franse product wordt verdeeld door Horeca Totaal. 






Lebo biedt bakvaste, verse geitenkaas in een spuitzak. Door het gebruiksgemak en door de milde smaak biedt dit product een goede kans om verse geitenkaas toepasbaar te maken in een zeer breed gamma horecazaken. De kaas zelf wordt lokaal in Nederland geproduceerd en de hersluitbare spuitzak en de handige spuitmond maken van het gebruik kinderspel. Een belangrijke troef is de bakvastheid: in de oven of onder de grill gaat de kaas nauwelijks smelten.






 

Services


Fooddesk krijgt de Baanbreker voor haar informatie- en beheersysteem over allergenen. Een oplossing voor horeca-
ondernemers die de allergenen-
wetgeving nog niet helemaal goed op de rit hebben. Met FoodDESK voer je het recept in van een bereiding of een gerecht en het systeem rekent automatisch alle allergenen, ingrediënten en zelfs voedingswaarden uit.
FoodDESK heeft een eigen databank met duizenden  productenfiches ter beschikking van honderden fabrikanten en dit aantal neemt nog dagelijks toe. Behalve het invoeren van de recepturen hoeft de kok of restaurateur niets te doen. Een abonnement op het software-
programma kost 29 euro per maand. Dit bedrag is inclusief een digitale menukaart, waar de allergenen meteen worden getoond.

De categorie Interior & Technology leverde dit jaar geen Baanbrekers op. Er blijken te  weinig goede innoverende producten te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten