maandag 12 oktober 2015

Saté met rode kool

Ik lust geen pindakaas, maar ben wel dol op saté met pindasaus. Daarom ben ik benieuwd naar de saté van de deelnemers aan de wedstrijd Lekkerste Saté van Nederland. Het niveau is hoog. Maar de állerlekkerste maakt Remco Wols van restaurant Jansen & Jansen in Schijndel.

Foto: Natasja Verschoor
Op 5 oktober streden 30 chefs uit heel Nederland om de titel in de Kookfabriek in Amsterdam. Uiteindelijk bleek er één de beste, Remco Wols. Over het winnende gerecht zegt de jury: ,,De smaken zijn fantastisch en komen terug in de presentatie. Je proeft exact wat je op je bord ziet liggen. Ook waanzinnig leuk: Remko gebruikt rode kool in het gerecht. Een Nederlands product, maar een erg mooie combinatie met de rest. De saus is heel mooi van structuur’’, aldus juryvoorzitter Erik van Loo.

Remco Wols reageerde verrast: ,,Ik heb vaker meegedaan met wedstrijden, maar nog nooit gewonnen. Met mijn gerecht wil ik een brug slaan tussen Indonesië en Nederland.’’ De winnaar gaf aan nu een verfijnd gerecht te hebben neergezet, terwijl zijn gasten bij Jansen & Jansen graag meer eten op het bord zien. De kok zal dit gerecht dus vertalen naar de wens van de gast en het waar nodig wat aanpassen voor hij het op de kaart zet..

In de Kookfabriek werden alle gerechten uitgebreid geproefd door een professionele vakjury, bestaande uit chef Erik van Loo (restaurant Parkheuvel, twee Michelinsterren), Niels van den Berg (Kokswereld/Rungis), Albert van Rheede (Sanadome) en Pascal van Loon (Unilever Food Solutions). Niet de minste jongens. ,,We proefden gerechten die thuishoren in een eetcafé, maar ook gerechten die niet misstaan op het menu van een sterrenrestaurant.’’

Bij de beoordeling werd niet alleen gelet op smaak en presentatie, maar ook op de creativiteit, het verhaal erachter, de praktische inzetbaarheid én de satésaus zelf. Maar de smaak gaf uiteindelijk de doorslag. De basis voor de saus was Calvé Satésaus, een product van Unilever Food Solutions, de organisator van deze nieuwe competitie.

Foto: Floris Heuer
Remco Wols ontving de award uit handen van Erik van Loo, evenals een Big Green Egg Large en marketingsupport ter waarde van 4000 euro om z’n restaurant te promoten. René van Doornum van Gasthuis du Soleil in Doesburg sleepte de tweede prijs in de wacht en Fitri Chandra van het Sheraton Amsterdam Airport Hotel eindigde op de derde plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten