maandag 5 oktober 2015

Dit is een groene tafel

Een groene tafel slaat in dit geval niet op de kleur, maar op het milieuvriendelijke materiaal van de tafelaankleding. Hieronder vier items, waaronder ook het Belgische fenomeen ‘leer op tafel’. Met een zijsprong naar het leren schort!

Composteerbaar

 

©Foto: Duni
Met de slogan ‘This is a green table’ lanceerde Duni vorig jaar een assortiment servetten en tafelkleden voor eenmalig gebruik, die samen met de etensresten volledig composteerbaar zijn. De collectie draagt het OK-compostlabel en voldoet aan de strenge Europese standaard EN 13432. Dit betekent dat de producten samen met etensresten verwerkt mogen worden. De biologische afbraak gebeurt in drie à vier weken. Horecazaken kunnen zo tafelaankleding en gebruiksgemak combineren met milieuvriendelijk handelen. De servetten en tafelkleden zijn verkrijgbaar in meer dan twintig unikleuren. In 2016 introduceert Duni ook composteerbare tafellakens en servetten mét dessins. Verkrijgbaar bij de horecagroothandels.

 

Trend


Leer op tafel zie je in Nederland niet veel, maar is in de gastronomie van België aan een opmars bezig. De Katza Group biedt een serie stijlvolle tafellopers en placemats van Pavelinni. Het gaat om een hoge kwaliteit namaak-leer, die ze eco-leder noemen. Een vernieuwend concept. Ze zijn gemakkelijk afwasbaar en dusdanig bewerkt dat het gebruik van normale onderhoudsproducten geen vlekken op het leer achterlaat. De standaardmaat voor de lopers is 45 x 120 cm, verkrijgbaar in 28 eigentijdse kleuren, met de mogelijkheid de tafelloper en placemat te personaliseren door middel van stiksel en brodering. Ook ideaal voor het terras en ander outdoor gebruik.Soepele schorten


Van hetzelfde materiaal als de tafellopers en placemats - een hoge kwaliteit namaak-leer - maakt Pavelinni schorten voor de horeca, waarvan de binnenkant is afgewerkt met zwarte stof. Ze geven net dat tikkeltje extra aan je zaak, stelt Pavellini. De soepele schorten zijn makkelijk afwasbaar en onderhoudsvriendelijk. Er zijn vijf modellen leverbaar: Amalfi, Mamaia, Ravenna, Ipanema en Aloha. Deze zijn ook volledig op maat te verkrijgen: qua kleur, borduring, aangepaste maat, met of zonder zak, met of zonder split. Dit materiaal oogt dunner en fijner dan de stoere leren schorten van Chaud Devant die vorige week op deze website stonden. Een andere doelgroep?

 

   

Anti-slip

 

Nog een voorbeeld uit België: De tafellopers en placemats van Deconap ogen heel elegant, alsof ze echt van leer zijn gemaakt. Ze zijn echter vochtbestendig en simpel afwasbaar met een vochtige doek en een sopje. Ze hoeven dus niet gewassen te worden en besparen zo flink op wasserijkosten. Tegelijk vormen ze een alternatief voor papieren wegwerptafelaankleding. Ze zijn brandwerend en hittebestendig tot 80ºC. Ook belangrijk: het materiaal is anti-slip en neemt geen geurtjes op. Hiermee blijven de tafels krasvrij. Deconap is nog op zoek naar distributeurs in Nederland.

 

Linnen-like

 

Elk jaar zetten bedrijven een stap verder in het aanbieden van wegwerp-
servetten, die aanvoelen en eruit zien als een stoffen servet. Bij de Napkins Single Use-servet van Place Add wordt het naar eigen zeggen moeilijk om het verschil te zien en te voelen: het materiaal waarvan deze wegwerpservet is gemaakt, lijkt inderdaad sterk op linnen. Alleen de prijs is anders.

Laat Place Add nu óók leer in de collectie hebben. Het bedrijf zit in Maastricht, en dat is bijna België, vandaar. De leren placemats zijn volledig gemaakt van gerecycled en natuurlijk materiaal. Verkrijgbaar in een ronde en rechthoekige uitvoering en in verschillende kleuren.

Al deze firma's tonen hun tafelaankleding op de Horeca Expo, 15 tot en met 19 november in Gent. Deconap slaat echter een jaartje over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten