maandag 7 september 2015

Boeren Radler: bier met melk

Het begon als een grap en eigenlijk is het nog steeds een grap in de Zelhemse horeca: Boeren Radler ofwel bier met melk. De reacties variëren van ‘lekker fris tot niet te drinken’. De ludieke promotie-actie van het Achterhoekse dorp haalde in de Telegraaf zelfs de landelijke pers.

Het ruikt naar melk en het smaakt naar bier: Boeren Radler, bedacht door ondernemer Arjan Berendsen en opgepakt door de plaatselijke horeca. De witte mixdrank werd op de warme zomeravond van 29 augustus gepresenteerd op het Cocktailfeest op het Marktplein en staat nu op de kaart bij Ellen's Restaurant, eetcafé De Groes, Tapperij De Smoks en D&B Catering.

Ellen Berntsen van Ellen's Restaurant serveert mij een Boeren Radler: Eerst een derde deel melk in het glas, vervolgens aanvullen met tweederde deel bier van de tap. De stevige schuimkraag met dikke vlokken zakt niet zomaar in. Heerlijk fris, beetje zurig, je proeft echt de biersmaak! Verrassend. ,,Zo is de reactie van de meeste mensen. Ze denken ‘dat kan niks zijn’, maar zijn dan toch positief verrast’’, vertelt de enthousiaste gastvrouw.

Gewone, verse gepasteuriseerde halfvolle melk is volgens haar het beste. ,,Volle melk gaat eerder schiften. Houdbare melk werkt niet goed, want dat maakt het te zuur.’’ Ze heeft het allemaal uitgeprobeerd. ,,Je proeft de melk helemaal niet, want melk neemt gauw de smaak van een ander product aan.’’

Bedenker Arjan Berendsen speelt in op de populariteit van de Radler bieren. Waarom geen bier gemengd met melk, was zijn gedachte. Blijkt het nog prima te smaken ook. De eigenaar van dierenspeciaalzaak Molenkamp wist al eerder met bier de landelijke pers over te halen om naar Zelhem te komen. Toen ging het om een biertje voor de hond. Ja, serieus! Een product dat inmiddels in heel Europa te koop is.
© Foto's: Ton van Vliet
Gaan ze nog patent op de Boeren Radler aanvragen? Ellen trekt lachend haar wenkbrauwen op. ,,Nou nee, het is een gimmick. Zo moet je het zien. Iedereen kan het thuis maken. Arjan zou het wel bij Grolsch onder de aandacht willen brengen, maar bottelen wordt moeilijk vanwege de melkzuur-
bacterie. We gaan wel een logo ontwerpen, willen een eigen glas uitbrengen, voorzien van een streepje tot hoever de melk geschonken moet.


En natuurlijk moet het woord Zelhem erop. Dus Boeren Radler als pr-middel. En we willen de organisatoren van de Zwarte Cross benaderen om ons melkbier in 2016 op het festival te schenken. Perfect toch?’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten