maandag 31 augustus 2015

Zeewier met de smaak van spek

Dulse ofwel Palmaria sp.

Nog één keer zeewier in de picture. En dat is niet voor niks, want er is een geweldige innovatie op dit gebied. Amerikaanse onderzoekers hebben een zeewiersoort gevonden, die naar spek smaakt zodra het gebakken wordt.

De ontdekking werd per toeval gedaan door het Hatfield Marine Science Centre, in samenwerking met Oregon State University. Chris Langdon doet al decennia lang onderzoek naar zeewier. Samen met  zijn collega’s ontwikkelde hij een nieuwe variant van dulse (Palmaria sp.). Het is een prachtige rode zeewier. Bak je het, dan komt het bijzondere kenmerk van deze dulse tot uiting: ze smaakt naar spek! Ongelofelijk: een vegetarische ‘spek’ dus.

Deze variant, die eruit ziet als doorschijnende rode sla, is een uitstekende bron van mineralen, vitaminen en anti-oxidanten, en bevat tot 16 procent eiwit in gedroogde vorm, aldus Langdon. In eerste instantie werd het zeewier gekweekt als een superfood voor oesters.  

Chef-kok Jason Ball bereidt dulse
Pas daarna kwam het als product voor menselijke consumptie in beeld. Chef-kok Jason Ball werd bij het project betrokken. Hij had eerder samengewerkt met het Nordic Food Lab van de Universiteit van Kopenhagen. Meerdere koks uit de regio Portland experimenteren nu met de verse dulse voor hun gerechten. Landon: ,,Dit spul is pretty amazing. Als je het bakt, zoals ik heb gedaan, smaakt het naar spek. En niet naar zeewier. Bovendien is de speksmaak vrij sterk. Heel apart.’’

Onderzoeker Chris Langdon
De Amerikaanse wetenschappers hopen de vegetarische markt te kunnen enthousiasmeren. ,,Het potentieel van dulse is enorm. Er is alleen een beperkte hoeveelheid zeewater en wat zon nodig om een kweeksysteem op poten te zetten.’’

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Stephan Ward, OSU Extension and Experiment Station Communications


Positief nieuws


Rebecca Wiering van Zeewaar, de eerste commerciële zeewierboerderij van Nederland, waarover het vorige artikel op deze site ging, reageert als volgt op het nieuws uit de VS.

Rebecca & Jennifer. © Henk Riswick
,,Palmaria is inderdaad een erg interessant soort zeewier. Het valt onder de familie roodwieren, daar waar onze Zeeuwse Royal Kombu onder de bruinwieren valt. Zeesla valt onder de groenwieren en het gerucht gaat dat een combinatie van rood-, bruin- en groenwier de beste samenstelling van voedingswaarden heeft voor mensen.

Uit ons onderzoek blijkt dat de teelt van Palmaria al meermalen is geprobeerd, onder andere in Ierland, maar dat het telkens mislukt. Om een gewas commercieel interessant te maken moet de teelt ervan uitgebreid kunnen worden, en dat is vaak de crux. Maar het nieuws van Oregon State is ronduit positief en we wachten met belangstelling verdere ontwikkelingen af.

Zeeuwse Royal Kombu: bruinwier uit de Oosterschelde
Wat opmerkelijk is, is het eiwitgehalte. Dat zou hoger moeten liggen dan wat ze hier melden. Onze Royal Kombu heeft 23% eiwit in gedroogde vorm, en roodwier ligt volgens de literatuur hoger.

Oregon State is niet de eerste partij met Palmaria, maar hopelijk worden ze de eerste partij die het groots kan gaan uitrollen. Het lijkt me wel verstandig dat die ‘speksmaak’ optioneel is. Ten eerste wordt de unieke zilte smaak van zeewier steeds populairder, maar daarnaast ken ik niet veel vegetariërs die op zoek zijn naar iets dat naar spek smaakt. Een veel voorkomende misvatting onder niet-vegetariërs. Marketing technisch is een naar spek smakend zeewier geschikt voor flexitariërs, mensen die één of meer dagen per week geen vlees eten.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten