maandag 13 juli 2015

Zeewier: voedsel van de toekomst

Een tijdje geleden zag ik een aflevering van Fresco’s Paradijs over zeewier. Tijdens haar voedselreis over de wereld bezoekt professor Louise Fresco de kust in Galicië, in het noorden van Spanje. Het zeewier wordt daar op grote schaal uit zee gehaald om te verwerken in medicijnen en verantwoorde cosmetica. De belangstelling voor algen en zeewier als voedingsmiddel is recent. De laatste jaren komt het dan ook in de gastronomie terecht.

Zeewier drogen in Galicië. Foto: Ton van Vliet

De filmploeg brengt een bezoek aan Porto-Muiños (zelf was ik er in 2007), een innovatief bedrijf dat zeewierproducten voor horeca en retail maakt. Zeesla, thee, salades, pesto, poeder etcetera. Ferran Adrià, lange tijd de beste kok ter wereld, verwerkte in zijn foodlaboratorium zeker twintig items uit het assortiment van Porto-Muiños. Vele awards sleepte de firma al in de wacht, waaronder The Fresh Ideas Award op de International Food & Drink Event 2011 in Londen.

Gerecht van Chechu Rey
Topkoks in Noord-Spanje, een regio met veel Michelinrestaurants, serveren zeespaghetti als onderdeel van hun innovatieve gerechten. ,,Het zit zo boordevol voedingsstoffen dat het zonder meer een vleesgerecht kan vervangen. Je kunt er veel van eten, maar je raakt er niet vol van’’, vertelt Chechu Rey, chef van viersterrenhotel Hesperia, in A Coruña. ,,Helaas zijn de gasten nog niet aan gewend aan de groene slierten. Wij koks willen er graag mee koken, want hoe meer gezond voedsel er is, hoe beter. De structuur van de zeespaghetti is stevig, en het voelt toch zacht aan in de mond.’’

Louise Fresco (tegenwoordig bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit) is in Fresco's Paradijs (vanaf 22 minuten) erg positief over algen en zeewier. ,,Ze hebben een enorme biodiversiteit. Ze leggen eiwitten vast door middel van direct zonlicht. En ze groeien snel, dus het is niet erg om ze veelvuldig te oogsten. Interessant is de combinatie van visteelt met schelpteelt en algen. Die combinatie in een gesloten systeem is misschien wel de zeeboerderij van de toekomst.’’Volgende week de eerste commerciële zeewierboerderij van Nederland.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten