maandag 20 juli 2015

Zeewier: superfood uit het water

Zeewaar is de eerste commerciële zeewierboerderij in Nederland, opgericht in 2013 door twee dames: Jennifer Breaton en Rebecca Wiering. In de Oosterschelde telen zij op duurzame wijze zeewier voor de consumptie. Hun zeegroenten zijn jong en mals, en zijn te gebruiken in tal van gerechten. 


De boerderij is gevestigd in de Jacobahaven in Kamperland, een baai van de Oosterschelde waar geen bootverkeer of toerisme is toegestaan. De wieren groeien onder water aan lange dikke touwen. Wat zichtbaar is: palen, touwen en boeien die deze zeewierboerderij op zijn plek moeten houden. Zeewaar haalt geen natuurlijk groeiend zeewier uit de zee, maar plant en oogst inheemse soorten uit de eigen boerderij. Zo voorkomen de innovatieve ondernemers dat teveel zeewier wordt verwijderd uit de natuur. Bovendien is hun product traceerbaar.

Oogst Royal Kombu, voorjaar 2015.
Vier soorten zeewier groeien er: Royal Kombu (suikerwier), Zeesla, Wakame en Bessenwier. Specialiseren per type vinden ze echter belangrijk; daarom richten ze zich nu vooral op de Royal Kombu en de Zeesla. De dames hebben een eigen lijn aan zeewierproducten - vers en gedroogd - voor gebruik in de keuken. Zeewaar levert onder het eigen merk aan voedsel-
producenten, horeca en winkelketens. In de horeca komen hun producten vooral bij biologische en vegetarische restaurants  terecht.

© Foto: Henk Riswick
Jennifer Breaton en Rebecca Wiering komen oorspronkelijk niet uit de visserij. Jennifer was advocaat in Amerika (in 2008 kwam ze naar Nederland) en Rebecca werkte in de internationale marketing en communicatie.

Inmiddels hebben ze een enorme passie voor de zeewierteelt en -oogst. ,,Onze zeegroenten zijn jong en mals. Vers of gedroogd gaan ze door een omelet, een wokschotel, een stoofpotje, visgerechten en talloze andere (hartige) gerechten. Dankzij het droogprocédé blijven de eiwitten en voedingsstoffen behouden.

Wat velen niet weten is dat zeewier heel neutraal van smaak kan zijn. Onze zeegroenten smaken nooit ‘vissig’. Voor de pure zilte smaak heb je jong wier nodig. Vanwege onze duurzame teeltpraktijk kunnen wij jonge wieren oogsten, en de oorsprong Oosterschelde zorgt voor de heerlijke zilte smaak. Zeewier zit boordevol vitaminen, eiwitten en mineralen, en wordt daarom ook wel ‘superfood’ genoemd.

© Foto's Zeewaar
We eten vaker zeewier dan we denken. Het zit in veel dagelijkse producten, zoals soep, ijs en chocolademelk, maar ook de witte kraag van bier is gemaakt van zeewier. Alleen zit daar geen smaak of kleur meer in, want in deze producten wordt zeewier alleen als bindmiddel gebruikt.’’

De media weten het bedrijf ook te vinden. Enthousiast vertellen Rebecca en Jennifer in tv-programma’s als 1Vandaag, Koffietijd, Klokhuis en Terzake over hun werk, en de vele toepassingen van het groene en bruine voedsel uit de zee. ,,Koks verwerken het in chips, chocolade of kaas, of bereiden een burger op basis van zeewier. Als je de mosterdgroene Royal Kombu kort verhit, krijgt het een prachtige heldergroene kleur. Staat mooi op tafel.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten