maandag 29 juni 2015

Veilig glaswerk voor de zomer

This is no glass! Dat is de slogan waarmee de geblazen kunststof drinkglazen van Global Glass Products gepromoot worden. Het zijn 100 procent kopieën van echte glazen, met een hoogwaardige uitstraling. Ideaal voor evenementen en op het terras!

Global Glass Products produceert en verkoopt geblazen kunststof wijn-, gin-tonic- en champagneglazen (en tevens niet-geblazen limonade-, longdrink- en shotglazen). Kees Kik is de bedenker van het geblazen kunststof drinkglas, dat hij ontwikkelde in samenwerking met Duvel Moortgat. ,,Omdat het geblazen is, krijg je zulke mooie en sierlijke kopieën van het orgineel’’, stelt hij. De samenwerking met glasfabrikant Ritzenhoff leverde een serie geblazen kunststof speciaalbierglazen op, die onder de noemer Ritzenhoff Outdoor aan de horeca wordt aangeboden. Deze glazen zijn overal toepasbaar, waar echt glas niet toegestaan of wenselijk is.

De hele collectie kreeg begin dit jaar een nominatie van de Horecava Innovation Award in de categorie Concepts, Interior & Design. Het oordeel van de jury: ,,De glazen drinken goed; hebben geen brede rand zoals vaak bij kunststof. Ze zijn breed inzetbaar in de buitenhoreca, maar bijvoorbeeld ook op de hotelkamer. Ze zijn veilig, omdat ze onbreekbaar zijn. Bovendien zijn ze vaatwasbestendig en dus meermaals te gebruiken.’’

Hoe lang gaat zo’n glas dan mee? Kees Kik: ,,Het materiaal is getest door de grondstoffenfabrikant op 500 keer wassen in een professionele vaatwasser, zonder dat er een beschadiging optreedt. Mogelijk wordt alleen de bedrukking wat minder, maar dat heb je ook met een echt glas.’’

De Zeeuwse ondernemer merkt dat de acceptatie van het drinken uit een kunststof glas steeds groter wordt. ,,Voor bier gold dat al wel, maar voor wijn en sterke drank tot voor kort niet. Ons glas heeft dezelfde smaak- en drinkbeleving als een echt glas.

Sinds de nominatie is er een enome run op gekomen. Zo groot dat de vraag momenteel groter is dan het aanbod. ,,We zijn bezig de productie uit te breiden, zodat we de geblazen kunststof glazen vanaf volgend jaar ook aan de horecagroothandels kunnen leveren.’’ Handig is dat Kik de branche van binnenuit kent. Hij werkte twaalf jaar bij Heineken, en exploiteerde een drietal horecabedrijven in Middelburg.

Op foodtruck festival TREK, dat deze zomer op tien festivals door Nederland toert, wordt het wijnglas voor €3,50 aangeboden, zodat bezoekers daarna alleen de wijn hoeven te betalen en zich overal kunnen laten bijschenken. Wie deze zomer naar de Gentse Feesten (17 tot 26 juli) in België gaat, krijgt z’n drankje ook in zo’n 'glas' geserveerd. Sinds dit jaar geldt namelijk een glasverbod tijdens het culturele volksfeest, waar 1,3 miljoen bezoekers worden verwacht. Voor de veiligheid worden de herbruikbare glazen ingezet op drie van de acht pleinen. Van shotglas tot champagneglas.

En hoe staat het met het inzamelen en recyclen na veelvuldig gebruik? ,,Recyclen is mogelijk, alleen zijn er tot nu toe nog geen glazen retour gekomen, omdat het drinkgerei zo nieuw is.’’ HappyGlass, Kik’s productiemaatschappij, zal zich hierover buigen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten