maandag 1 juni 2015

Toptijd voor de asperge in pop-up restaurants

Wat is er mooier dan genieten van verse asperges op de plek waar ze groeien, van de aspergekweker horen hoe ze zijn ontstaan, en ook nog zelf het witte goud uit de grond steken. Dat kan op culinaire evenementen als Asperges op de Velden of Asperges in de Wei in Brabant.


Van 5 tot en met 12 juni vindt bij Nuenen de eerste editie plaats van Asperges op de Velden. Volgens de organisator ‘het mooiste en meest pittoreske plekje van Brabant’. Een evenement waar smaak, sfeer, kwaliteit en beleving elkaar vinden. Op en top culinair genieten van het witte goud op de plek waar de asperges groeien. Ruim een week lang verrijst midden in de aspergevelden aan de Nuenense Boord een stijlvol pop-up restaurant. Een tent van 200 m² met een terras van 100 m² biedt ruimte aan zowel kleinere groepen als aan grotere gezelschappen, tot een maximum van 150 overdekte zitplaatsen.

De culinaire brigade bestaat uit Jhon van Wieringen en Ralph van Kroonenburg. Twee chefs die hun sporen hebben verdiend in diverse sterrenrestaurants en eigenaar zijn van een eigen zaak. Jhon van Blooming Catering, Ralph van Delicious at home. Deze chefs bereiden diverse hoogstandjes rondom de vers gestoken asperges in combinatie met andere Brabantse streekproducten. Er is keuze uit een aangeklede lunch of een uitgebreid diner midden in de natuur. De sommelier van Wijnhuis Helmond maakte een selectie van wijnen die naadloos aansluiten bij de gerechten.

Vooraf  kun je een rondleiding krijgen op de Raaijmakers Hoeve en haar akkers en zien hoe de asperges gestoken worden. Ook kun je ze zelf uit de grond steken. Op zondag 7 juni is het Familiedag met entertainment voor de kinderen. Tijdens de bedrijvenavonden op 8, 9 en 10 juni zijn zakelijke netwerken uit Nuenen, Helmond, Eindhoven en omgeving welkom.

Organisator is Bertie Klaassen, beter bekend als BERT! Zij heeft een voorkeur voor horeca-gerelateerde projecten. Over Asperges op de Velden zegt ze: ,,Het evenement is behoorlijk populair. Momenteel zijn er een kleine 800 reserveringen. In totaal verwachten we boven de 1000 gasten uit te komen.’’

Bertie heeft al een kijkje genomen bij Asperges in de Wei (20 tot en met 29 mei) bij aspergeboerderij Schalk in Prinsenbeek-Breda. Grote partijen in de horeca hebben zich aan deze tweede editie verbonden, o.a. Rational en Satelliet Meubelen. Op 25 mei kookte topchef Pieter Bosters van restaurant Mijn Keuken in Wouw.

Asperges in het Veld
In dezelfde periode was Asperges in het Veld bij kwekerij Verhoeven in Cromvoirt (wegens succes verlengd tot en met 31 mei), met medewerking van Hutten Catering. Op vijf dagen bereidden topkoks van bekende restaurants uit de omgeving lunches en diners op sterrenniveau. Zo was op 22 mei SVH Meesterkok Edwin Kats de culinaire publiekstrekker, en op 29 mei SVH Meesterkok Gerrit Greveling.

In Blaricum kun je deze en volgende week nog naar Asperges in de Akker (30 mei tot en met 10 juni).  Al deze evenementen scoren met ambiance en beleving.
(En dan heb ik het nog niet eens over de vele asperge-activiteiten in Limburg!)

In Prinsenbeek-Breda hebben ze het goed bekeken. Daar plannen ze al het volgende festijn voor het najaar: Wild in het bos!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten