maandag 15 juni 2015

Thee voor de top van de gastronomie

In Groot-Brittannië wordt het geschonken in vijfsterrenhotels, in kastelen, op Westminster Abbey en tijdens het Wimbledon tennistoernooi: de thee van Newby. Sinds kort is deze thee ook in Nederland verkrijgbaar, in 200 smaken en mooi verpakt.


Naar eigen zeggen is het ‘de allerbeste thee die er te vinden is’, gemaakt van alleen de bovenste blaadjes van de theeplant, die stuk voor stuk met de hand in India geplukt zijn. ‘Wie Newby thee drinkt, herontdekt thee zoals het ooit bedoeld was’, aldus het persbericht. Zeker weten of dit ook zo is? Bestel dan een pakketje bij Newby Teas of vraag naar Richard Ley, die verantwoordelijk is voor de verkoop aan de horeca in Nederland.

Een aantal horecazaken ging u al voor, zoals Château Neercanne in Maastricht; Max Brown Hotel, Wyndham Apollo Hotel en Notting Hill hotel, allemaal in Amsterdam; restaurant Scherp in Middelburg en restaurant De Prins van Terbregge in Rotterdam. Vraag hen naar de reacties van de gasten, of beter nog, wip zelf eens aan voor a cup of tea. Internationaal wordt de thee o.a. geschonken in Hilton Hotels en Marriott Hotels.

Newby telt maar liefst 200 smaken, te koop via de website. Naast groene en zwarte thee zitten ook verschillende kruidentheeën, ofwel tisanes in het assortiment. De tisanes zijn kruidenmengsels en mixen van vruchten, kruiden, bloemen en allerlei andere smaken die in de natuur te vinden zijn. Gecombineerd met heet water ontstaat een geurige drank. Bijzonder zijn de theebloemen, handgedraaide bolletjes groene thee die rond een bloem gewikkeld zijn. In heet water ontplooien ze zich tot een bloem, die ‘natuurlijk het best tot zijn recht komt in Newby’s glazen theepot of theeglas’.

De thee wordt met de hand geplukt in het hoogseizoen: tussen maart en augustus, als de blaadjes op hun best zijn. Alleen de knop en de bovenste twee blaadjes van de plant worden geplukt, omdat die de beste smaak bevatten. Een plukmachine komt er niet aan te pas. De theeblaadjes worden onder perfecte omstandigheden verwerkt in de eigen theefabriek. De losse thee wordt vervolgens verpakt in afgesloten foliezakjes, in zijden pyramide zakjes en in ‘gewone’ theezakjes. Allemaal luchtdicht voor het behoud van aroma en smaak. Ook zijn er exclusieve geschenkverpakkingen.
Wie is het gezicht achter Newby? Het blijkt Nirmal Sethia te zijn. Vijftig jaar geleden begon de Indiër op 14-jarige leeftijd als leerling theeproever. Een paar jaar later kocht hij in Calcutta al zijn eigen thee in, gevolgd door de aanschaf van een theeplantage in Assam. Daar leerde hij alle kneepjes van het vak en ontwikkelde hij een liefde voor thee van hoge kwaliteit. Een passie die de basis zou vormen voor z’n bedrijf. Rond de eeuwwisseling richtte de ondernemer in Londen het merk Newby Teas op. Zijn missie: de oorspronkelijke cultuur van theedrinken weer in ere herstellen.

De uitstraling van de theeverpakkingen is geïnspireerd op de bijzondere collectie theepotten van Nirmal Sethia. De Chitra Collectie omvat honderden exemplaren. De kunstwerken worden bewaard in zijn hoofdkantoor in Londen. Sommige objecten zijn eeuwenoud. Denk aan de rijk versierde zilveren serviezen uit het Victoriaanse tijdperk, een prachtig bewerkte pot van Fabergé en theekommen uit de Song Dynastie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten