maandag 22 juni 2015

De kleurrijke smaken van West-Afrika


De West-Afrikaanse keuken is in Nederland nog relatief onbekend. Onterecht, want er is nog een wereld aan smaak te ontdekken. Ebere Akadiri van Ataro Food & Spices laat zien dat West-Afrika een rijke culinaire traditie heeft vol kleuren, geuren en smaken. Met een eigen productlijn richt ze zich zowel op de horeca als op de consument.

Haar bedrijfsnaam Ataro is afgeleid van Ata Rodo, een rode peper uit het westelijk deel van Nigeria. Deze pikante smaakmaker is onmisbaar in de West-Afrikaanse keuken, waarvan Ebere Akadiri een ware ambassadeur is. Afkomstig uit Nigeria, woont ze nu in Den Haag, waar ze workshops en kookdemonstraties geeft, evenementen organiseert en af en toe voor gezelschappen kookt.

Haar ambitie: de West-Afrikaanse keuken (uit landen als Nigeria, Ghana, Ivoorkust, Senegal en Gambia) wereldwijd promoten. Nederland is haar pilot markt, omdat volgens Ebere de Nederlanders open staan voor nieuwe trends, vooral als het om eten gaat. Ebere is overtuigd van haar zaak: ,,Vele etnische keukens hebben hun weg al gevonden op het internationale toneel, terwijl de West-Afrikaanse keuken totaal onbekend is gebleven.’’

Onder de naam Ataro Food & Spices brengt zij kruidenmixen, sauzen, marinades en rijst op de markt. Borrelhapjes, rijstschotels of barbecuevlees geef je zo in een handomdraai een originele West-Afrikaanse smaak. De kruiden zijn rijk aan antioxidanten en zijn 100% puur zonder toevoegingen. Alle ingrediënten zijn duurzaam geproduceerd en zijn afkomstig van boeren en retailers uit Afrika, en sommige uit Europa.

De signature dish is Jollof Rice Dish. Dit bekende gerecht ontstond in de Wollof-gemeenschap in Senegal, maar wordt nu op grote schaal gegeten, bij de mensen thuis en op evenementen in heel West-Afrika. Je kunt deze maaltijd bereiden met het kruidenmengsel volgens bijgeleverd recept en er zelf verse ingrediënten als tomaten, paprika, uien, kip en rundvlees aan toevoegen.

De bevlogen foodie opent 1 september een winkel met kookschool aan de Prinsestraat 18 in Den Haag en vanaf half augustus zijn de kruiden te bestellen via de webshop.

Op 29 en 30 september staat Ebere met haar producten op de Vakbeurs voor Foodspecialiteiten in de Expo Houten. Waarschijnlijk presenteert ze dan officieel haar kookboek ‘The Vibrant Cuisine of West Africa’, waar momenteel hard aan gewerkt wordt.

De Nigeriaanse liet bezoekers al van haar kookkunsten proeven op Taste of Amsterdam (4-7 juni) en op het festival Kunsthal KOOKT en Kweekt in Rotterdam (19-21 juni). Deze spontane vrouw wil graag haar kennis en ervaring delen. Ze spreekt vloeiend Engels, verstaat het Nederlands, en kan het ook lezen, maar het spreken vindt ze nog lastig. Ebere Akadiri is ondernemend, en weet precies wat ze wil. Dus de Nederlandse taal krijgt ze vast ook onder de knie.             

Geen opmerkingen:

Een reactie posten