maandag 4 mei 2015

Nóg meer nieuwe dranken

Frisdrank Exota is terug. Felle kleurtjes in een beugelfles. Pure nostalgie! Vroeger mengden we het met koffiemelk en noemden dat Spoetnik. In deze aflevering Exota, en nog tien andere alcoholische en niet-alcoholische dranken.


Priklimonade


Exota is terug, de frisdrank uit de jaren zestig. Drie ondernemers uit Veghel blazen het oude merk nieuw leven in. Ze laten de limonade maken in Morteau, Frankrijk. In een fabriek die op ambachtelijke wijze limonades produceert. De smaak, de bubbels en de beugelfles komen dicht in de buurt van het Exota-gevoel van weleer.

De frisdrank volgt niet het oude recept, al zijn wel enkele van de oude smaken terug. De frisdrank bevat echte suiker en een klein beetje prik. Ook het etiket is nauwelijks aangepast. De smaken zijn priklimonade, cola, pompelmoes, pink, grenadine, citroen, mandarijn en sinaasappel. Het product is leverbaar aan de horeca en komt voorlopig niet in de supermarkt, aldus het driemanschap. De distributie is uitbesteed aan Foodspecialiteiten in Schijndel.

Bang voor negatieve reacties zijn de ondernemers niet. Al hadden ze dat wel een beetje verwacht, gezien de geschiedenis. Rond de flessen was begin jaren zeventig veel te doen. Tv-programma De Ombudsman besteedde drie uitzendingen aandacht aan flessen Exota die spontaan zouden exploderen. Later bleek het beeld daarvan nep: de fles werd beschoten. Exota ging een jaar later failliet en de juridische strijd voor een schadevergoeding duurde tot in de jaren negentig.


Appeltaart in fles


Apple Jacks is een van de jongste telgen in het assortiment van Van der Linde & Nijhof Dranken. Een romige, frisse en lichtzoete smaaksensatie die oma’s appeltaart doet herleven. Appel, kaneel en verse room komen samen in deze drank. Een mooi, zacht deegaroma completeert de frisse smaak van de appel. Apple Jacks (15%) kan het beste koud gedronken worden, puur of met ijs.


Awards voor suikervrije thee

 

Matcha Twist & Shake van Or Tea? wil de trendy en gezonde groene matcha-thee uit Japan en de Japanse theeceremonie als het ware aanbieden in een gekoelde, suikervrije icetea. Elk flesje bevat 500 ml bronwater uit het Kirishima National Park. In de dop van het flesje zit biologische groene theepoeder. Bij het openen van de fles valt het poeder in het water en moet men alleen goed schudden met de fles om de thee te drinken. De dosis anti-oxidanten is een veelvoud van die in vers fruit, volgens de theemissionarissen van Or Tea?
Het ontwerp is een verwijzing naar de matcha-ceremonie, waarbij de thee wordt opgeklopt met behulp van een chasen ofwel een karakteristieke bamboekwast.
Op de Horeca Expo 2014 in Gent werd dit product bekroond met twee Innovation Awards: in de categorie Beverages en bij Concept. De jury is enthousiast: ,,Het gebeurt zelden dat één product omschrijvingen in zich verenigt als: supertrendy, hypergezond, mooi design, smakelijk en biologisch.’’


100% halal


Alcoholvrij, dat hoort er gewoon bij! Dat is het motto van La Source, gespecialiseerd in kwalitatieve alcoholvrije wijnen. Lussory zit sinds zomer 2014 in het assortiment. De droge witte wijn is gemaakt van de airen/macabeo-druif. Eerst wordt er wijn van gemaakt, de suikers worden gewoon vergist. Achteraf wordt de alcohol eruit gehaald (gede-alcoholiseerd door middel van vacuüm zuigen). De rode wijn wordt gemaakt van de tempranillo-druif uit Spanje. Er is ook een krachtige, frisse sparkling van, die volgens La Source niet van een echte cava of prosecco te onderscheiden is.

Goed inzetbaar voor de momenten dat de gasten geen alcohol kunnen of willen nuttigen. Wiljan Dorrepaal: ,,De alcoholvrije wijnen van Lussory dragen het predicaat HALAL, zodat ook moslims ervan mogen genieten. Dit is nog niet vanzelfsprekend, maar het wordt wel wat bekender. Dez alcoholvrije wijn heeft dezelfde smaak en beleving als wijn mét alcohol.’’
Een speciale editie is de Gold Lable, die voorzien is van goudsnippers. Speciaal voor bijzondere gelegenheden en voor feestdagen, en ook gericht op de halal-markt. Deze is ontwikkeld voor de horeca in Dubaï, en is nu ook in Nederland verkrijgbaar.


Zomergevoel

 


De fleurige flesjes Feel Good Ice Tea geven je het ultieme zomergevoel. Deze nieuwe ice tea van 2food Natural Food & Drinks is vol van smaak en verkrijgbaar in vier varianten: Lemon Black Tea, Pomegranate Green Tea, Blueberry White Tea en Peach Black Tea. De ice tea is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten; er zijn dus geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen aan toegevoegd.

Receptuur uit Italië


Pavino-Sgroppino is een ijskoude mixdrank met 6% alcohol, gemaakt van prosecco, wodka en ijs. Geleverd in drie smaken. De traditionele is Veneto, nieuw zijn Mojito en Spritz. Afnemers krijgen de Granitore, de ijsmaker waar de Sgroppino kant-en-klaar uitkomt, in bruikleen (waarde 899 euro, tegen een borg van 375 euro). Plus 24 originele glazen. Service- en onderhoudskosten zijn inbegrepen.

Sgroppino komt van origine uit Venetië. De Italiaanse ambachtelijke ijsmakers van Pavan uit Leiderdorp (die oorspronkelijk ook uit Venetië komen) hebben volgens een authentiek recept een speciaal citroenijs ontwikkeld, dat de basis vormt voor de ultieme Sgroppino. Sinds 2014 is Pavino-Sgroppino verkrijgbaar op de Nederlandse markt.

 

 

Britse smaken

 

In het drankenaanbod presenteert ISPC de Borgdale’s Fruitjuices. Deze vruchtensappen zijn afkomstig van boomgaarden in het Engelse Kent, die teruggaan tot de 16e eeuw en tientallen authentieke en vergeten vruchtensoorten bevatten. Aan de natuurlijk geperste sappen wordt soms een kruiden- of bloementoets toegevoegd en dat geeft typisch Britse smaken, zoals een peren- en rozensap of een appelsap met oosterse toetsen. Bij ISPC (alleen in België tegenwoordig) te koop in flesjes van 25 cl. En in 75 cl bij de producent!


Duurzame wijn en port 

 

Anne van Oppen startte in augustus 2014 de onderneming Quinta da Barroca. Zij introduceert diverse kwalitatieve duurzame Portugese producten, afkomstig uit de Unesco-erfgoedgebieden Távora-Varosa en Douro. Het assortiment bestaat uit zeven soorten wijn (rood, wit en rosé), waaronder vier DOC-wijnen en één DOC Reserva; negen soorten port (van een standaard Tawny tot een exclusieve port van 40 jaar); drie soorten Spumantes (rood, wit, rosé, alle DOC gekwalificeerd). Verder bestaat het aanbod uit extra vierge olijfolie, schapen-, koeien- en geitenkaas, vleesproducten, duurzame jam. En er komt een samenwerking met een bekend Portugees koffiemerk. Quinta da Barrcoca maakt deel uit van het bedrijf Rustinativa, dat behalve een wijn- en portmakerij een eigen hotel, kaasmakerij en vleesverwerkingsbedrijf bezit.

Tijdens een culinaire rondreis door Portugal kwam Anne van Oppen in aanraking met Quinta da Barroca. Ze verdiepte zich in de materie en besloot een importbedrijf te starten, met alle ervaring die ze daarvoor opdeed. Zo runde Van Oppen een eigen congrescentrum, Planetarium Gaasterplas (een overblijfsel van de Floriade), richtte hotel Zaltbommel van de Regardz Groep in en opende restaurant Bij Bomans in Heemstede. Twee jaar geleden verkocht ze deze eetgelegenheid. De lancering van Quinta da Barroca was op Horecava 2015 op het paviljoen Vers & Puur.Nog meer


Elke Quint Sangria is geproduceerd in Spanje met plaatselijke ingrediënten. Met deze gebruiksklare drank serveer je altijd dezelfde kwaliteit sangria, en mede door de extra alcohol (15%) wordt de smaak nog een stuk voller.

Uit Oostenrijk komt Omi's Apfelstrudel: een nieuwe vruchtensap, gemaakt van drie soorten appels van hoogstamfruitvelden, kaneel en citroenzuur. 100% natuurzuiver sap, vers geperst en rechtstreeks gebotteld. Er zijn geen geur-, kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd. Ook zitten er geen suikers in.

Appelcider Hoila uit Zuid-Tirol combineert brouwtradities uit Groot-Brittannië met ambacht en appels uit Zuid-Tirol, waar 12 procent van de Europese appeloogst vandaan komt. Een verfrissend drankje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten