maandag 18 mei 2015

Leeuwarden: Hoofdstad van de Smaak 2015

Mocht vorig jaar Ede de titel Hoofdstad van de Smaak dragen, dit jaar is die eer aan Leeuwarden. De Friese hoofdstad laat heel 2015 zien wat horeca en streekproducenten voor moois en lekkers in huis hebben. Hoogtepunt is De Week van de Smaak, 12 tot en met 20 september in heel Nederland. De lekkerste week van het jaar draait dit jaar om verantwoorde vis-, schaal- en schelpdieren. Een mooi evenement voor foodies!

Smaakparadijs, de start van Hoofdstad van de Smaak in Natuurmuseum Fryslan

Promotie


Een jaar lang het beste van Fryslân op je bord! Lekker en eerlijk eten uit de eigen omgeving. Dat is waar Leeuwarden als Hoofdstad van de Smaak voor staat. Voor de horeca en streekproducenten is het een ideale gelegenheid om hun zaak, hun product en hun gastvrijheid te tonen aan een breed publiek. Bij verschillende restaurants staat het hele jaar een Smaakstad-menu op de kaart. Kijk voor het programma op de informatieve website.

Onder Smaakportretten presenteren vakmensen hun passie. Zoals topkok in wording Jan Smink. Een talentvolle 27-jarige chef de cuisine uit Oldetrijne. Momenteel werkt hij bij driesterrenrestaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer. Waar Jan voorbestemd was het boerenbedrijf van zijn vader over te nemen, koos hij voor de keuken.
En dat was een goede keuze. Begin 2015 vertegenwoordigde hij Nederland op de finale van de prestigieuze internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or in Lyon. Sinds kort maakt Jan nieuwe gerechten met biest van de boerderij van zijn ouders. Biest is de eerste melk die een koe geeft na het kalven. ,,Een prachtig product waar we eigenlijk veel te weinig mee doen. Puur en eerlijk.’’


Evenementen


Hoofdstad van de Smaak startte in februari met een ‘Smaakparadijs’ in het Natuurmuseum Fryslân. Daarna zijn er maandelijks bijzondere evenement en activiteiten. Per maand kies ik er eentje uit. Maart en april zijn al voorbij, dus die sla ik over.

28 tot en met 31 mei: Bij het Oranjewoud Festival komen muziek, kunst, historie, natuur en gastronomie op een bijzondere manier samen. Topmusici en nieuwkomers presenteren klassieke muziek in de tuinen, landhuizen en het museum van Oranjewoud. Er zijn tal van culinaire activiteiten.

13 en 14 juni: De Culinaire Verleiding is een culinair event in de historische Prinsentuin. Vanuit omgebouwde caravans, klassieke volkswagenbusjes en bijzondere foodstands, bereiden hobbykoks en foodliefhebbers smaakvolle gerechten. De Culinaire Verleiding heeft een familiair karakter en is gratis toegankelijk voor alle leeftijden.

26 juli: Dé Culinaire Wandeling voert langs zeven restaurants waar met passie wordt gekookt. Bij elke eetgelegenheid verrast de chef de bezoekers met een gerechtje en bijpassende wijn. Dieetwensen kan men doorgeven tijdens het bestellen van de kaarten bij organisatie WijnSpijs. Deelnemers krijgen hun toegangsbewijzen en een routebeschrijving thuis gestuurd. Ze lopen de route met hun eigen gezelschap. De restaurants zijn: Sems, Brasserie Laurens, Van Buren, Le Sandre, De Vrouwenpoort, Café Thús, Het Mauritshuis.


22 en 23 augustus. Het evenement Brommels! zet de traditie van het bramen plukken opnieuw op de kaart. Inwoners en gasten maken tijdens het evenement kennis met de brommel (de braam), het coulissenlandschap en de cultuur van de Fryske Wâlden.


Foto: Ton van Vliet

12 tot en met 20 september. Ljouwert Culinair geeft op 12 september het startsein met de landelijke Week van de Smaak, die dit jaar draait om verantwoorde vis-, schaal- en schelpdieren. Onderdeel is de verkiezing Held van de Smaak. Dé  vispionier die een voorbeeld is voor anderen, mag de eretitel een jaar lang dragen. Vissers, verwerkers en koks in de horeca, catering en zorg die vis in zijn volle pracht op de kaart zetten.

19 september: Ter afsluiting van de Week van de Smaak is het Groot Liwwadder Diner. De De Tweebaksmarkt verandert aan het eind van de dag in een groot openluchtrestaurant. Bedoeling is dat zo’n 1000 mensen aanschuiven voor een goede maaltijd met streekproducten. De organisatie gebeurt in samenwerking met het Friesland College (Middelbare Hotelschool) en de gezamenlijke horeca rondom de Tweebaksmarkt.

29 oktober: Wijnen die je WILD drinken bij restaurant Van Buren in het Oranje Hotel-Hampshire Eden. Dat betekent genieten van smakelijke wild- en wijncombinaties. Voor €49,50 krijgt de gast een Fries aperitief, twee amuses, tafelwater, een vijfgangenmenu met verschillende bereidingen van wild, een proeverij van verschillende wijnen per gerecht, met uitleg van Jeroen Bakker van Wijn Verlinden. En ter afsluiting koffie en friandises. Achter het fornuis  staat topkok Marc van Gulick.

20 november: Winterkostfestival, in samenwerking met aardappelgroothandel Greydanus. Amateurkoks maken met zelf gekozen ingrediënten hun eigen winterkost.

1 december: Stadstuindiner, waarbij lokaal geproduceerde seizoensproducten centraal staan. De initiatiefnemers willen een duurzame en sociale maaltijd aanbieden aan alle Leeuwarders, maar dan wel voor een zacht prijsje (5 euro). Het is het vierde Stadstuindiner van 2015, in samenwerking met Resto VanHarte en Groeikracht & Co.

Hoofdstad van de Smaak is een prachtige promotie voor de Friese hoofstad, haar gastronomie en gastvrijheid, haar leveranciers en lokale producenten. En alsof het niet op kan, is Leeuwarden-Friesland in 2018 ook nog Culturele Hoofdstad van Europa!

Locatie Stadstuindiner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten