maandag 6 april 2015

Terrasoverkappingen: van design tot ambachtelijk

Hebt u het terras al uitgezet? Vast wel, er zijn al zoveel zonnige dagen in maart geweest. Al regende het ook flink. Deze week aandacht voor de terrasoverkapping, met vier totaal verschillende innovaties. Twee uit Nederland, twee uit België. Leve de lente!


Flirt van zon en parasol 

 

Voor bijzondere parasols moet je bij Sywawa zijn, de designtak van het Belgische Symo Parasols dat al meer dan tachtig jaar aan de weg timmert. Twister, zo heet het allernieuwste product.
Komt uit de koker van Mathias Hennebel van het creatieve team van Sywawa. Voor zijn creatie vond de designer inspiratie in de sierlijsten van oude plafonds in  herenhuizen. Hij noemt de Twister ‘een verdraaid huwelijk tussen geometrie en natuur. Als een danser wervelt de wind speels tussen de vlaggen. Cirkel wordt vierkant en hoekig wordt rond. Zon en parasol flirten en twisten op het sensuele ritme van de wind’.
De afmetingen zijn 2,5 x 2,5 meter. Accessoires zijn de 42 kg zware voet, het tafeltje met de naam BlaBla, een bijpassende wijnkoeler, verlichting en een beschermhoes.

 

Landelijke uitstraling


Joost en Gerard de Keijzer, vader en zoon, ontwikkelden samen een luxe met riet gedekte parasol, waarop patent is verleend. Deze Parasolux komt het meest tot zijn recht in de tuin van  exclusieve hotels en restaurants, of in een landelijke omgeving. Het is een duurzame overkapping, die het hele jaar buiten kan blijven staan. Een combinatie van ambacht en design. Het beeldbepalende materiaal is riet, deskundig gemaakt door Gerard die rietdekker van beroep is. De doorsnede van de overkapping is 4,5 meter.

Er zijn twee uitvoeringen. De rieten kap is opgebouwd uit vier elementen die in elkaar passen. Kenmerkend voor de Exellent zijn de chique koperen strips op de hoeken. Ze zijn decoratief en hebben een praktische functie: ze sluiten de naden tussen de vier delen waterdicht af. De top bestaat uit een koperen pyramidevormige hoed. Bij model Elegant is het frame zodanig aangepast dat de koperen strips niet nodig zijn. Vader en zoon doen de productie, marketing, verkoop en plaatsing in eigen beheer. De prijs ligt tussen de 9000 en 10.000 euro. Dan heb je wel iets exclusiefs én blijvends.

 

Uitschuifbaar

 

Axess uit het Belgische Mechelen is wereldwijd marktleider in zwembadoverkappingen. Kenmerkend is het uitschuifbare systeem met ronde vormen, dat in een handomdraai wordt geopend of gesloten. Behalve voor zwembaden en spa’s maken ze nu ook overkappingen voor veranda’s en terrassen in de horeca ‘die volledig mobiel zijn’. Op deze manier is het terras zonder grote investeringen het hele jaar door te gebruiken, en ontstaat extra ruimte.


Duurzaam en innovatief


Na een testperiode staat het MooyWarm-terras van Chabani permanent bij Antropia, Cultuur- en Congrescentrum in Driebergen. MooyWarm is een verwarmde terrasmodule, waarbij gebruik wordt gemaakt van een duurzame energiebron, een emissiearme cv-houtkachel. Een innovatief project van conceptontwikkelaar Chabani, die hiervoor een samenwerking is aangegaan met meer dan 25 fabrikanten, waaronder Struyk Verwo Infra en Davant Meubelen.

Het MooyWarm-terras biedt uitkomst aan horeca-exploitanten die hun terras 250 dagen per jaar effectief willen gebruiken. Het principe is simpel: de energie die vrijkomt van de houtkachel wordt opgeslagen in een buffervat, die als accu fungeert om de vloer en het terrasmeubilair te verwarmen.

Waar een standaard terrasverwarming gemiddeld 4000 kg CO² per jaar uitstoot, verwacht Chabani dit met MooyWarm te reduceren tot 50 kg. Daar komt bij dat door het gebruik van zonnepanelen overvloedige stroom teruggegeven wordt aan het netwerk.
Conceptontwikkelaar Bas Kooreman:  ,,Het is een losse terrasmodule, en alles is mogelijk. Ons testmodel heeft een vloeroppervlak van 22,5 m², maar 45 m² kan ook, zodat horecabedrijven de kosten sneller kunnen terugverdienen. Een optie is om de voorkant ’s nachts of in de winter af te sluiten, eventueel kunnen we ook het barmeubilair leveren. De kinderziektes zijn er nu wel uit.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten